Šport > Košarka
2281 ogledov

Naturalizirani igralec, ki pravi: Sloveniji je težko reči ne

Jordan Morgan Saša Despot
Ameriški košarkar je moral svoje mesto v slovenski reprezentanci na OI in EP prepustiti, a ni niti razmišljal, da tokrat ne bi bil na voljo.

Slovenska reprezentanca si je pred dobrim tednom zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo naslednje leto gostile Indonezija, Filipini in Japonska. Izbranci Aleksandra Sekulića so kljub zdesetkani zasedbi v zadnjem kvalifikacijskem oknu celo nekoliko presenetljivo premagali Izrael v gosteh in Nemčijo pred domačimi gledalci v Kopru.

Od košarkarjev, ki so slovenske barve zastopali na septemberskem EuroBasketu sta bila tokrat na voljo le Edo Murić in Žiga Samar, vsi ostali pa so manjkali zaradi obveznosti v ligi NBA, evroligi, poškodb... Kot član evroligaške Barcelone je izostal tudi Mike Tobey, njegovo mesto naturaliziranega košarkarja pa je znova prevzel Jordan Morgan. Nekdanji član Olimpije je proti Izraelcem v svojo statistiko vpisal 12 točk in 8 skokov, proti Nemcem pa je bil z 22. točkami prvi strelec dvoboja, zabeležil je še 13 ulovljenih žog. Odlično se je ujel s Samarjem, ki je na tekmi podelil 12 asistenc, večino jih je sprejel prav Morgan.

košarka Slovenija-Nemčija Hitro do vodje Šport Gogi ga je označil za velikega talenta, stopil je v njegove čevlje in to potrdil

"Vsako minuto je razumevanje boljše, vse bolj 'pogruntava' eden drugega. Je izjemno pameten košarkar, zato je z njim lahko igrati. Poskrbeti je potrebno za to, da ostaja samozavesten in da se zaveda, da je vodja na parketu. Je zelo dober igralec," je mladega soigralca, ki je bil ob odsotnosti Luke Dončića in Gorana Dragića tokrat prvi organizator ige, pohvalil 31-letni član turškega Konyaspora.

O dvoboju z Nemci je sicer menil: "Bila je površna tekma, ampak tako pač je, ko imaš le nekaj dni na voljo za pripravo. Kot moštvo smo delali napake, vendar je najpomembnejše, da smo se vseskozi trdo borili. Delali smo skupaj, skupaj smo se branili, lovili odbite žoge. To je bilo najpomembnejše na teh dveh tekmah. Zdaj pa lahko proslavimo dejstvo, da smo uvrščeni na SP."

Jordan Morgan | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacije za EP 2021 v košarki med Slovenijo in Avstrijo. Anže Petkovšek

Morgan se je tokrat nemudoma odzval na selektorjev klic, čeprav je na zadnjih velikih tekmovanih moral prepustiti mesto Tobeyju. "Poskušam, da na vso zadevo ne gledam na takšen način. To je priložnost za igranje in zame osebno je pomembno, da tekmujem, da igram na zelo visoki ravni tekmovanj. To, da igraš za nacionalno reprezentanco, te prisili, da še nekoliko dvigneš raven igre. In pripravljen sem zgrabiti vsako priložnost, da lahko igram pred izjemnimi slovenskimi navijači, ob tem pa hkrati postajam tudi boljši košarkar. Rad igram košarko, saj ljubim ta šport. Težko mi je zavrniti nastop za Slovenijo."

Morgan je imel v preteklih letih precej težav s poškodbami. Bo to poletje v dobri formi? "Prihajam na to raven," pravi naturalizirani ameriški košarkar, ki tako verjetno računa, da bodo v slovenski reprezentanci vsaj resno razmislili o njegovi udeležbi tudi na svetovnem prvenstvu.

Urban Klavžar 18-letnik Šport V Realu prebil štiri leta, zdaj debitiral za Slovenijo: O tem sem sanjal
Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 09:45 23.november 2022.

    Ne razumem,zakaj ni bil namesto Dimca na Eurobasketu?!!!

Sorodne novice