Šport > Košarka
5128 ogledov

Gogi ga je označil za velikega talenta, stopil je v njegove čevlje in to potrdil

Žiga Samar Saša Despot
Žiga Samar se je izjemno hitro povzpel med nosilce igre v slovenski izbrani vrsti.

Enaindvajsetletni Žiga Samar je kot prvi  organizator igre Slovenijo popeljal do dveh zmag v predzadnjem kvalifikacijskem oknu za svetovno prvenstvo in tako slovensko izbrano vrsto še četrtič v zgodovini popeljal na košarkarski mundial. Po tekmi v Kopru, ko je četa Aleksandra Sekulića po Izraelu premagala še Nemčijo, je mladi Jeseničan za svoji predstavi prejemal številne čestitke. 

"Čestitke bodo bistveno večje, če nam na svetovnem prvenstvu uspe narediti dober rezultat. To je naslednji cilj in nanj se je potrebno dobro pripraviti," je sicer takoj že v naslednje poletje pogledoval na evropskem prvenstvu še najmlajši član slovenske reprezentance. 

Le dva meseca kasneje je bil že eden izmed vodij na parketu, poleg njega je od udeležencev EuroBasketa zaigral le še kapetan Edo Murić. V povsem drugačni vlogi se je član nemšekga prvoligaša Hamburg Towers, na severu Nemčije igra kot posojen košarkar evroligaške Albe, odlično znašel. Izbrano vrsto je namreč odlično vodil, brez njega pa je igra hitro padala. Na dejstvoo, da bo eden glavnih mož na parketu, je bil pripravljen: "Nekako sem predvideval, kaj se bo zgodilo, vendar ob tem nisem čutil pritiska. Želeli smo predvsem to, da igramo borbeno. Tega smo se zavedali prav vsi. Samo borbena in ekipna igra nas je lahko popeljala do uspeha."

Žiga Samar | Avtor: Profimedia Profimedia

O dvoboju z Nemčijo je menil: "Začeli smo zelo borbeno, zelo agresivno v napadu. Potem smo malce padli in naredili nekaj napak, ki si jih ne bi smeli privoščiti. Nemci so že povedli za osem točk, a smo se vrnili z borbeno obrambo, agresivno in timsko igro v napadu. To nas je krasilo do konca tekme. V samem zaključku nam je sicer nekoliko padla koncentracija, predvsem meni. Na tem bomo morali še delati, da se to ne bo več zgodilo."

Samar je ob zmagi v Izraelu (75:62) sicer zbral 13 točk, 5 skokov, 6 asistenc in tri ukradene žoge, ob uspehu proti Nemčiji (81.75)  pa še točko več, 5 ulovljenih žog, kar 12 podaj in dve ukradeni žogi, velikokrat pa se v statistiki niti ne vidi njegova dobra igra v obrambi.

Kljub opombi, da ob takšnih predstavah ni potrebno ostati skromen, je izjavil: "Brez soigralcev ne gre. V prejšnjih kvalifikacijskih oknih sem jaz pomagal nosilcem igre, zdaj so drugi pomagali meni. To je del košarke, del moštvene igre. Vsakdo mora najti svojo vlogo in jo opraviti na najboljši možni način. Na evropskem prvenstvu smo vsi vedeli, da bosta nosilca Luka Dončić in Goran Dragić. To je bilo vsem jasno, ko smo odhajali na EP. Mi smo pa morali pomagati. Zdaj je bilo drugače. Tudi v klubu imam podobno vlogo in potrebno je bilo samo nadaljevati, kaj počnem med klubsko sezono. Želim le pomagati reprezentanci."

Urban Klavžar 18-letnik Šport V Realu prebil štiri leta, zdaj debitiral za Slovenijo: O tem sem sanjal

V slovenskih reprezentančnih selekcijah se Samar sicer dokazuje že kar nekaj let, na evropskem prvenstvu do 18 let je bil leta 2019 ključni mož Slovenije, ki je osvojila bronasto kolajno. Takrat je bil izbram tudi v prvo peterko tekmovanja, kjer sta mu med drugim družbo delala tudi dva sedanja člana lige NBA - Alperen Şengün (Houston) in Santiago Aldama (Memphis). "Mislim, da so bile tiste izkušnje zelo pozitivne in mi koristijo tudi zdaj," meni Samar.

Žiga Samar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Je ob zelo zdesetkani Sloveniji, nastopiti niso mogli košarkarji iz lige NBA in Evrolige, nekaj pa je bilo tudi poškodb, pričakoval dve zmagi? "Če povem po pravici, tega nisem pričakoval, vendar sem vedel, da se lahko zgodi tudi to. Če greš v tekmo borbeno, če veš, kaj je tvoj cilj in kakšen je načrt, je vse precej lažje."

Sledi SP. "Sigurno se ga že veselim. Vsi skupaj se ga. Komaj čakam," pravi košarkar, ki ga je že pred EuroBasketom  pod svoje okrilje vzel tudi legendarni kapetan Goran Dragić, ki vsaj zaenkrat prav tako razmišlja o svetovnem prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto gostile Indonezija, Filipini in Japonska.

Gogi je poleti le po nekaj skupnih treningih s Samarjem sicer izjavil: "Malce bom poskrbel za Žigo Samarja, všeč mi je, kako igra. Je zelo velik talent."

Primož Samar Intervju Šport Nekoč spremljal Dražena Petrovića v dresu Jesenic, zdaj sina na EP
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice