Šport > Košarka
36 ogledov

NBA tri dni v Tivoliju

Boštjan Nachbar, Košarka brez meja
1/23
Benjamin Kovač
V Ljubljani od 8. do 11. avgusta poteka ugleden tabor, deseti po vrsti, z imenom Košarka brez meja (Basketball without borders), ki so ga skupaj pripravile NBA, Mednarodna košarkarska zveza in Košarkarska zveza Slovenije. Petdeset košarkarjev, tudi štirje Slovenci, do 17 let bo vadilo pod taktirko prekaljenih trenerjev in nekdanjih NBA-jevcev.

Ljubljana premierno gosti tabor za mlade košarkarje do 17 let, ki poteka v okviru projekta lige NBA z imenom Basketball withour borders (Košarka brez meja). Gre za dejavnost športno-vzgojnih namenov, s poudarkom na delu, druženju, povezovanju, še posebej po tragičnih dogodkih, povezanih z vojnami na področju nekdanje Jugoslavije. V Tivoliju bo 50 košarkarjev iz vseh delov Evrope vadilo pod budnim očesom petih uglednih trenerjev z NBA-izkušnjami: Michaela Curryja (Philadelphia 76ers), Jacka Sikme (Houston Rockets), Jaya Triana (Toronto Raptors), Joeja Wolfa (Milwaukee Bucks), Aarona Nelsona (Phoenix Suns) in direktorja Marina Sedlačka.

Za pravi vzor mladim pa bodo poskrbeli (nekdanji) NBA-jevci na čelu z Vladetom Divcem, nekdanjim zvezdnikom LA Lakers, Charlotta in Sacramenta ter članom hiše slavnih. "Naša ideja je bila, da združimo talente s teh prostorov, pridemo iz NBA ter jim pokažemo, da je šport šport in ne politika. Ta tabor je postal svetoven, poteka tudi v Aziji in Afriki, Severni in Južni Ameriki. Tukaj so otroci iz vse Evrope, v Trevisu (na prvem taboru leta 2001, op. a.) pa so bili le košarkarji z Balkana," je o kampu dejal Divac, ki mu kot zvezdniška gosta družbo od Slovencev delata Boštjan Nachbar in Rašo Nesterović, pride tudi Primož Brezec. Svoje znanje pa bodo prenašali tudi Dalibor Bagarić, Miloš Vujanić, Žarko Čabarkapa, Predrag Drobnjajk, Žarko Paspalj, Bruno Šundov in Dragan Tarlač. Naknadno bo v Ljubljano prispel tudi Dino Radja.

"Mogoče se ne spomnite, ampak pred 41 leti je v tej dvorani (Hala Tivoli) takratna reprezentanca Jugoslavije prvič v svoji zgodovini osvojila naslov svetovnega prvaka. To je zgodovinsko mesto in kot tako idealno za takšen dogodek. Vsem udeležencem želim veliko užitkov v letošnjem taboru in prijetno bivanje v Ljubljani," je povedal Zoran Radović iz Fibe, eden gostitelje, Aleš Križnar, ki je direktor projekta EuroBasket 2013 pa: "V čast mi je, da sem lahko danes tukaj v družbi teh legend. Seveda se moram zahvaliti ekipi NBA, NBA Cares in FIBA za priložnost, da lahko gostimo ta tabor. Zahvala gre tudi mestu Ljubljani z županom Jankovičem na čelu ter Javnemu zavodu Šport Ljubljana. Slovenija je košarkarska država, ta šport je sestavni del naše družbe, zato nam takšen dogodek pomeni še toliko več."

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 10:08 12.avgust 2011.

    Če želiš naše košarkarje podpirati v Litvi, klikni: facebook.com/KosarkaManija! Le še 10 dni nas loči do žrebanja velike nagrade 5x 7 dni navijanja v Litvi!