Šport > Košarka
17482 ogledov

Nora tekma, Luka v zadnji sekundi podaljška metal za zmago

Luka Dončić Profimedia
Mavericks so po podaljšku s 130:132 klonili na gostovanju v Atlanti.

Dallas Mavericks so na gostovanju v Atlanti lovili eno zadnjih vstopnic za uvrstitev v play-in. Pred tekmo so se namreč Luka Dončić in soigralci nahajali na 11. mestu v zahodni konferenci, od šeste pozicije, ki prinaša avtomatično uvrstitev v končnico pa so bili štiri tekme pred koncem rednega dela že oddaljeni štiri zmage. Vsaj majnše podaljšanje sezone bi prinesla uvrstitev med prvih deset, s tem pa bi se Mavericks še s tremi tekmeci lahko potegovali za preostali dve mesti v play-offu.

Četa Jasona Kidda je tokrat nekoliko bolj odločno odprla tekmo, na zadnjih dvobojih je namreč hitro začenjala izgubljati korak z nasprotniki. Z metom 5/6 je bil v napadu zelo agresiven Kyrie Irving, ki je tako dosegel 10 od prvih 14 točk gostov, na polovici prve četrtine pa je Dončić s trojko zasedbo iz Teksasa popeljal v vodstvo s 17:15.

Hawks so kasneje po nekaj zgrešenih prostih metih Dallasa, Christian Wood je zgrešil enkrat, Jaden Hardy pa obakrat, povedli s 26:22. A je nato težek met ob prekršku zadel slovenski as, z dodatnim prostim metom pa je Mavericks popeljal do točke zaostanka.

Luka, ki je dan prej odigral več kot 40 minut proti Miamiju, je tokrat že pred koncem četrtine sedel na klop, njegovi soigralci pa so v zadnji minuti četrtine prejeli dve trojki in po prvih 12 minutah je Dallas zaostajal z 29:37.

S sedmo zadeto trojko iz desetih poizkusov, Mavericks so bili pri 1/8, je Atlanta nato povedla s 40:31, devet točk pa je bila tudi najvišja prednost Hawks v prvem polčasu. Kasneje se je spet razigral irving, ki je Dallas pripeljal na tri točke zaostanka, ob tem je skupno dosegel že 20 točk.

Dončić se je na parket vrnil pri izidu 47:50, slabih pet minut pred koncem druge četrtine pa je z uspešnim metom za tri točke poskrbel za -2. Nato so gostje s petimi točkami v nekaj sekundah celo povedli. Tim Hardaway Jr. je namreč zadel trojko, ob izvajanju žoge domačih pa jo je ukradel Reggie Bullock in zadel za vodstvo Dallasa pri 59:58.

Mavericks so nato znova popustili, po izenačenju pri 63. točki pa so gostitelji nanizali sedem točk. Za zadnji napad košarkarjev iz Teksasa je ostalo še sedem skund, Dončić pa je tik pred zvokom sirene zadel trojko z 66:70.

Luka je do glavnega odmora zbral 16 točk, štiri skoke, dve asistenci, izgubil je tri žoge. Irving je dosegel 20 točk.

Znova je šepala obramba, že enajstič v sezoni se je zgodilo, da je Dallasov tekmec v prvem polčasu dosegel 69 ali več točk. Na vseh desetih prejšnjih tekmah so Mavericks nato izgubili.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po novem delnem izidu 7:0 je Atlanta po štirih minutah tretje četrtine prišla do takrat najvišje prednosti na dvoboju. Povedla je za 10 točk pri 84:74.

Kidd je vzel minuto odmora, a ta ni prinesla rešitve. Dallas je še naprej igral obupno v obrambi, po manj kot dveh minutah pa je strokovni štab gostov moral poseči še po drugem 'timeoutu'. A tokrat so Mavericks zaostajali že s 76:91.

Dončić je po vrnitvi na parket na trojki našel Irvinga, ki je bil natančen, nato pa je štiri točke v dveh zaporednih napadih dosegel še JaVale McGee, ki je dobil prvo priložnost za igro. Olimpijski prvak iz Tokia je poživil soigralce. S svojo prisotnostjo je zaprl poti do koša, Hawks pa so nekaj minut delovali povsem izgubljeni. Luka je 36 sekund pred koncem četrtine dosegel svoj edini koš in Dallas približal na 91:94, s tem izidom pa se je krenilo tudi v zadnjih 12 minut tekme. 

Dončić je sedel na klop, Dallas pa se je v prvih dveh minutah četrtine dvakrat približal na točko zaostanka. A kasneje so gostje na trojki pozabili Bogdana Bogdanovića, ki je zadel za 101:95.

Slovenski as se je vrnil za zadnjih devet minut pri zaostanku petih točk. Prvi koš so nato dosegli domači, s trojko je odgovoril Christian Wood, nato pa je dva prosta zadel Irving za znova dve točki minusa. Atlanta je še naprej grešila pri metih, a so pri Dallasu slabo zapirali prostor pod svojim obročem, gostitelji so dvakrat pobrali žogo in iz druge akcije zaključili napad. Na polovici četrtine je bilo 113:109 v korist Hawks.

Dončić je dobre tri minute in pol pred koncem iz protinapada zadel, ob tem je bil nad njim storjen še prekršek. Po minuti odmora je izvedel dodaten prosti met, a je ostalo pri 115:117.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Do izenačenja je vseeno prišlo, 37 sekund pred koncem je Irving zadel za 121:121, dosegel je zadnjih šest točk Dallasa.

Po minuti odmora so pri Atlanti zgrešili, vendar še enkrat več prišli do ofenzivnega skoka, zadel je Clint Capela. Na drugi strani je tri sekunde pred koncem Wood prišel do dveh prostih metov. Pred tem je zgrešil dva, tokrat drugega. Žoga se je po gneči odbila v avt, pripadla je Dallasu. Ostale so še štiri desetinke.

Dončić je podal pod koš, nad McGeejem pa je bil storjen prekršek.

Gre za košarkarja, ki je skozi sezono le 60-odstoten s črte prostih metov. Prvega je zgrešil, vendar izenačil z drugim. Sledil je podaljšek.

Minuto in pol pred njegovim iztekom je Atlanta povedla s 130:128. Sledila sta neuspešna napada na obeh straneh, 46 sekund pred koncem so pri Dallasu vzeli minuto odmora. Po njej je izenačil Irving.

Luka je nato z osebno prekinil napad gostiteljev, Mavericks namreč še niso izpolnili bonusa. Ostalo je še šest sekund. Domači so vzeli dva 'timeouta', enega za drugim.

In nato so sodniki 1.8 sekunde pred koncem dosodili osebno napako Irvingu, Trae Young je zadel oba prosta meta. Za minuto odmora so bili na vrsti pri Dallasu, s tem pa so si zagotovili tudi izvajanje žoge na polovici tekmeca. Dončić je prišel do težkega meta za tri točke, žoga pa se je odbila od obroča. Atlanta je zmagala s 132:130, s tem pa Mavericks verjetno zaprla še zadnja vrata do končnice.

Dončiću in kolegom so sicer na voljo šli ostali rezultati, izgubila sta tako Minnesota kot Oklahoma City. Če želijo Mavs slednjega prehiteti, moraji na zadnjih treh tekmah, vse igrajo doma, zabeležiti dve zmagi več kot Thunder. To je ob trenutni formi skoraj nemogoče.

Dončić je z metom 8/21, tokrat se je manj odločal za prodore pod koš, njegova trojka pa se je ustavila pri 3/12, zbral 22 točk, k temu je dodal po sedem skokov in podaj. Irving je dosegel 41 točk, Wood 18.

Pri Atlanti je Dejounte Murray vknjižil 25, Young 24, John Collins pa 18 točk. Sedem igralcev Hawks je zbralo vsaj 13 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice