Šport > Košarka
5713 ogledov

Noro! Luka s trojko tri sekunde pred koncem poskrbel za zmago

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so dobili še drugo tekmo v gosteh. Tokrat so Minnesoto premagali s 109:108, odločilen met je sprožil Dončić.

Večina ameriških analitikov je pred finalno serijo zahodne konference več možnosti za preboj v veliki finale lige NBA napovedovala Minnesoti, a so Luka Dončić, Kyrie Irving, dvojec je skupaj zbral 63 točk, in kolegi dobili prvo gostujočo tekmo v Minneapolisu. Tokrat je bil na istem prizorišču na sporedu drugi obračun.

Začetek tekme je bil nekoliko bizaren, pri Volkovih so že po 26 sekundah namreč vzeli minuto odmora. Dallas je imel pred tem prvi napad, ki se je zaključil s podajo Dončića in zabijanjem Daniela Gafforda. Mike Conley je pod košem želel žogo vrniti v igro, a so vsi štirje njegovi soigralci že krenili globoko na polovico nasprotnika. Da ne bi takoj izgubili žogo, je domača klop vzela 'time-out'.

Po dveh minutah igre je Luka zadel tudi svoj prvi met za tri točke, ob tem je imel še skok in dve asistenci. Minnesota je na drugi strani zadela le dva meta iz igre, a na voljo v prvih štirih minutah že dobila šest prostih metov. Povedla je z 9:7.

Luka se je kasneje izkazal s težkim košem preko Karla-Anthonyja Townsa, ki je ob tem storil še prekršek. Slovenski as je uspešno izvedel tudi dodaten prosti met.

Ko je nato dosegel še trojko, se je na semaforju izpisal rezultat 15:15. Dončić je dosegel že devet točk.

Anthony Edwards, ki je ostal marsikaj dolžan s prve tekme, je blokiral met Derricka Jonesa Jr., ki je krenil v protinapad, na drugi strani pa je za +4 za domače z zabijanjem poskrbel Rudy Gobert. Prvič se je za posvet na klopi odločil tudi Jason Kidd.

Po vrnitvi na parket je trojko zadel Jaden Hardy, ki je na zadnjih tekmah celo dobival prednost pred Timom Hardawayjem Jr. Na klop je tri minute in pol pred koncem četrtine sedel tudi Dončić.

Edwards se je razigral in s trojko popeljal domače do +5, nato je bil polovično s črte prostih metov uspešen Kyle Anderson. Prvih 12 minut se je končalo z 32:26. Tudi na prvi tekmi je Minnesota po prvi četrtini vodila za šest točk.

Na začetku druge se je na parket vrnil Dončić, ki pa je imel nekaj težav z načetim kolenom. Naz Reid je zadel trojko, KAT se je prerinil pod koš in zadel, po trojki Conleyja pa je bilo že 40:28. Luka je odgovoril s svojim tretjim uspešnim metom za tri točke, zgrešil je le enega (3/4).

Slovenec je bil razpoložen, a prave pomoči ni imel. Ko sta Conley in Reid zadela še po en met izza črte, so Volkovi že vodili z 48:33. Obramba Dallasa, ki je bila v končnici sicer doslej izjemna, ni bila na želeni ravni. Daleč od tega.

Povrh vsega se je gostom povsem ustavil tudi met in razlika je tri minute in pol pred koncem prvega polčasa narastla že na 18 točk. Met Dallasa je bil v tem trenutku 14/39 (35,9-odstoten).

Manjšo spremembo je prinesel vedno živahni Dereck Lively II., ki je dvakrat zadel po Dončićevih asistencah, po protinapadu, ki ga je zaključil Luka, pa so Mavericks prišli do šestih zaporednih točk. Dončić je ob zvoku sirene poskušal še zmanjšati zaostanek, a je bil njegov poizkus za tri točke nenatančen. Tik pred tem sodniki nad njim niso dosodili prekrška, Slovenec je tako jezen odšel v garderobo pri izidu 48:60. Po prikazanem je bila rezultatska razlika še kar sprejemljiva.

Luka je zbral 16 točk, šest skokov in pet podaj. Drugi strelec gostov je bil Lively II, ki je zbral 8 točk. Precej manj razpoložen kot na prvem obračunu je bil Irving: 5 točk ob metu 2/8.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvih šest točk Minnesote v drugem polčasu je dosegel Towns, nato je Conley izsilil prekršek Irvinga pri metu za tri točke. Zadel je dva od treh prostih metov za +16. Dončić je vpisal šesto asistenco ob zabijanju Gafforda, nato je Slovenec prodrl do koša in poskrbel za 56:68.

Luka je sodeloval tudi pri naslednjih štirih točkah gostov, najprej je zadel po protinapadu, nato pa je podal še za koš Livelyja. Ob prednosti 11 točk se je domači trener Chris Finch, ki sicer tekme v končnici spremlja iz druge vrste, ker ima poškodovano koleno, odločil za 'timeout'. Dončić je bil še pred polovico tretje četrtine že pri 22 točkah ter sedmih skokih in podajah.

Takoj po vrnitvi obeh ekip na parket je Luka s petimi zaporednimi točkami poskrbel za 65:71.

Obramba je bila naposled na nivoju, tri minute in pol pred koncem četrtine pa je Josh Green po Slovenčevi podaji poskrbel za -5. Mavericks so znova prišli do žoge, Kidd pa je verjetno tudi zaradi tega, ker je bil Dončić vidno utrujen, vzel minuto odmora. Po njej je Luka sedel na klop, Hardy pa zadel trojko za 73:75.

Naposled je zadel tudi Irving (3/10), a se je Minnesota vseeno nekoliko oddaljila. Štirideset sekund pred koncem četrtine je bilo znova +6. Jones Jr. je sicer še izkoristil dva prosta meta, a nato je tik pred zvokom sirene trojko z velike razdalje za 86:79 zadel najboljši šesti igralec sezone Reid.

Luka je začel zadnjo četrtino, Irving pa je naposled prestavil v višjo predstavo. Kyrie je najprej zadel trojko, nato je koš dosegel P. J. Washington, sledil pa je še en uspešen Irvingov met za tri točke. Dallas je povedel s 87:86.

Washington je imel nato odprt met iz kota za še višjo prednost, vendar je zgrešil, na drugi strani je bil v tem elementu natančnejši Reid. A Irving je zadel še svoj tretji met izza črte v četrti četrtini. Bilo je 90:89.

Zgodba se je ponovila. Washington je tokrat zgrešil dva meta zapored, Reid pa odgovoril s trojko, svojo sedmo iz osmih poizkusov. Volkovi so malce pred polovico četrtine znova povedli za dve točki.

Po Dallasovi minuti odmora je Dončić našel Gafforda za izenačenje, nato pa je slednji blokiral met Conleyja in stekel v napad. Luka je ujel žogo, podal čez celotno igrišče, kjer se je Gafford nekoliko zapletel, a na čudežen način v padcu popeljal Mavericks v novo vodstvo. Do konca tekme je ostalo natanko šest minut.

Volkovi so nato z nekaj uspešnimi napadi prevzeli pobudo, Dončić je prvi točki v četrtini dosegel tri minute in pol pred koncem dvoboja, po njegovi 28. in 29. točki je Dallas zaostajal s 101:102. Od trojnega dvojčka je Slovenca ločil le en skok.

Vsaka žoga je že odločala. Tako so najprej pri Minnesoti vzeli minuto odmora za pripravo napada, ki pa se ni izšel, nato je enako storil tudi Kidd. Po njegovem 'timeoutu' je Dallas povedel s košem Livelyja.

Odgovoril je Conley. Dončić je v napadu našel povsem samega Jonesa Jr., ki pa je zgrešil trojko, enako tudi Irving po Slovenčevem skoku v napadu. Na drugi strani je Edwards zadel prosta meta za vodstvo s 106:103.

Irving je neznačilno zanj zgrešil oba prosta meta, Edwards je bil minuto in pol do konca s črte prostih metov natančnejši za +5. 

Irving je po podaji Dončića zadel trojko za 106:108, nato pa je žogo izgubil Jaden McDaniels. Košarkar, ki je strelsko blestel na prvi tekmi, je tokrat sicer dosegel le dve točki ob metu iz igre 1/6. 

Sedeminštirideset sekund pred koncem je Dallas krenil v napad. A Luka je zgrešil.

Če bi Volkovi v svojem zadnjem napadu zadeli, bi bilo najverjetneje vse že odločeno, vendar je Edwards storil napako in žogo ob iskanju soigralca vrgel v avt. Na semaforju je ostalo 12,8 sekunde, Kidd pa je vzel minuto odmora.

In Dončić je po vrnitvi na parket tokrat zadel trojko za 109:108. Ostale so tri sekunde. 'Timeout' so vzeli Wolves.

Žoga je nato prišla do Reida, ki pa je zgrešil šele svoj drugi met za tri točke na tekmi (7/9). Košarkarji Dallasa se v Teksas vračajo z vodstvom 2:0 v seriji.

Luka je zbral 32 točk, 10 skokov in 13 asistenc za svoj prvi trojni dvojček v karieri proti Minnesoti. Irving je dosegel 20 točk, kar 13 v zadnji četrtini, Gafford 16 ob petih blokadah, Lively pa 12 ob devetih ulovljenih žogah.

Tragični junak dvoboja Reid je bil prvi strelec Minnesote s 23. točkami. Edwards je vknjižil 21, Conley 18, Gobert 16, Towns, ki je v odločilnih trenutkih presenetljivo obsedel na klopi, prednost je dobil tokrat odlični Reid, pa 15 točk.

Komentarjev 4
  • Ender3 18:02 25.maj 2024.

    Kakšen dan brez Dončića bi prijal..

  • linlina 08:10 25.maj 2024.

    Zadnji koš preko Goberta, FENOMENALEN

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:12 25.maj 2024.

    To je pa najslajše,bravo Luka

Sorodne novice