Šport > Košarka
6383 ogledov

Noro! Noro! Luka z zvokom sirene potopil Boston

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so s košem slovenskega zvezdnika slavili s 107:104.

Mavericks so tokrat gostili Boston Celtics, po poškodbah pa sta se v teksaško zasedbo vrnila Kristaps Porzingis in Reggie Bullock. Pri gostih je manjkal zvezdnik Jaylen Brown, Kelti so v Dallas sicer pripotovali po zanesljivi zmagi proti eni najboljših ekip Vzhoda Miamiju. Jalen Brunson, ki je imel na zadnji tekmi proti San Antoniu ključno vlogo pri uspehu Dallasa, je po vrnitvi Latvijca tekmo začel na klopi.

Že po manj kot dveh minutah in pol tokratnega dvoboja so pri Bostonu vzeli minuto odmora. Domači so obračun namreč odprli s košem Luke Dončića, nato je sledila njegova asistenca za odločno zabijanje Porzingisa, po dveh točkah Dwighta Powella pa se je na semaforju izpisal izid 6:0.

Tudi posvet na klopi gostom ni pretirano pomagal, slovenski zvezdnik je podelil še dve asistenci, prav vsi člani prve peterke gostiteljev pa so se pri 11:2 že vpisali v strelsko statistiko. Boston je v prvih sedmih minutah uspel zbrati prav toliko točk, eno manj je na drugi strani že zabeležil Dončić. Prednost je še naprej naraščala, po trojki Bullocka je bilo 23:9, kmalu zatem je Luka sedel na klop pri +12. Obramba domačih je ostajala na visoki ravni, sedem sekund pred piskom sirene pa je s prodorom pod koš za rezultat prve četrtine poskrbel Brunson.

V drugo četrtino se je vstopilo z 29:15, to je bila najvišja prednost Dallasa po prvih 12 minutah v tej sezoni. Luka je ob zanesljivi igri svojih soigralcev, znova je bil v napadu najuspešnejši Brunson, na klopi presedel več kot polovico četrtine.

V igro se je vrnil pri prednosti +10, nato pa je s štirimi zaporednimi točkami poskrbel za 46:34. Kot prvi igralec domačega moštva je takrat prišel do dvoštevilčne cifre doseženih košev. Zaustavila ga ni niti nova minuta odmora, po njej je zaporedoma zadel dve trojki, ko je izza črte za tri točke žogo skozi mrežico poslal še Brunson, pa je Dallas slabo minuto pred odhodom na glavni odmor prišel do najvišje prednosti pri +19. 

Celtics so sicer pred tokratnim dvobojem nanizali dve tekmi na katerih jim je njihov tekmec zabil manj kot 80 točk, to se je v celotni ligi zgodilo prvič po letu 2018, ko je enako uspelo Torontu. Proti Dallasu so bili Kelti daleč od podobnega dosežka, polčas so košarkarji iz Teksasa dobili s 57:40. Luka je zbral 16 točk ob metu 6/11 (2/5 za tri točke), dodal je po štiri skoke in asistence. Pri 13 točkah je bil Brunson.

V tretji četrtini se je pri Bostonu razigral Jayson Tatum, ki je v dobri minuti nanizal osem točk in svoje moštvo popeljal na deset točk zaostanka. Jason Kidd je vzel minuto odmora, a ta ni zaustavila naleta gostov. Ti so prišli do delnega izida 17:1, ki ga je s petimi točkami v nizu končal Nemec Dennis Schröder. Kidd je bil pri 61:59 tako še enkrat prisiljen sklicati posvet na klopi.

Po vrnitvi na parket je Dončić dosegel prvi točki v drugem polčasu, kasneje je z dvema prostima metoma domače vrnil na +7, po nizu njegovih petih zaporednih točk pa je bilo pred zadnjima dvema minutama četrtine že 75:65. Po Slovenčevem odhodu na klop se je razlika hitro prepolovila, a je zadnji koš v tretjem delu igre za 79:72 prispeval Porzingis. Dončić in Tatum sta dosegla že po 25 točk.

Še lani čaln Dallasa Josh Richardson je s trojko Boston znova približal le na dve točki zaostanka. Luka se je tako v igro vrnil že 10 minut pred koncem tekme. Po dveh uspešnih skokih v napadu, trojki Bullocka, ki je sledila, uspešni obrambi in hitrem košu Tima Hardawayja Jr. v protinapadu, so se Mavs znova malce oddaljili na 93:86. Dončić je ob tem izenačil rekord Dallasa, ki ga je držal Dirk Nowitzki, oba sta zbrala po 130 tekem z vsaj 25. točkami, osmimi skoki in petimi podajami.

Kljub Dončićevi trojki za 96:88, se je Boston štiri minute pred zadnjim piskom sirene približal le na točko zaostanka, dve minuti kasneje pa je s trojko Marcusa Smarta prvič na tekmi celo povedel. Po zaslugi Porzingisa, ki je ujel žogo v napadu in zabil, so domači izenačili na 104:104. Po nekaj neuspešnih napadih na obeh straneh se je s takšnim izidom vstopilo tudi v zadnjih 11 sekund tekme. Luka je dobil žogo, ob zvoku sirene vrgel trojko z leve strani in ... zadel. V dvorani je zavladala norišnica.

"Kar nekaj časa sem stal na mestu, nisem mogel verjeti, da je žoga šla v koš," je takoj po zmagi dejal junak tekme. Ta je v svojo statistiko sicer vpisal 33 točk ob metu 12/21 (5/10 za tri točke), 9 skokov, 5 asistenc in blokado. Porzingis je k zmagi dodal 21 točk, po 13 pa Bullock in Brunson. Slednji je v drugem polčasu ostal brez dosežene točke. Pri Bostonu je Tatum zbral 32 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Catherine_Sok 11:03 07.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice