Šport > Košarka
10356 ogledov

Je Dončić žrtev novih pravil? Kidd odgovarja

luka dončić Profimedia
Z omejevanjem števila dosojenih osebnih napak NBA košarka postaja vse bolj fizična, opozarja trener Dallasa Jason Kidd.

Trener teksaške ekipe Jason Kidd se je v luči težav, s katerimi se v uvodu v sezono ubada Luka Dončić, navezal na novo pravila glede iskanja namernega kontakta ter s tem povezanimi osebnimi napakami in številom izvedenih prostih metov. 

Luka Dončić NBA Šport Dončić do rekorda sezone, že ob polčasu blizu povprečja

Slovenski košarkar v letošnji sezoni povprečno izvaja le 4,7 prostega meta na srečanje, kar je najmanj doslej. Ameriški novinarji zaradi tega že namigujejo, da je Dončić eden izmed košarkarjev, katerim novo pravilo predstavlja največje preglavice.

"S spremembami pravil glede potez, ki niso nujno povezane s košarko, lahko opazimo, da postaja igra bolj čista. Mislim pa, da se tu pojavlja vprašanje bolj fizične igre, ki se je vzpostavila kot posledica nedosojenih osebnih napak," je izpostavil Kidd.

"Predvsem je v porastu nepravilno oviranje z rokami (hand-checking, op. a.), ki se pojavlja v zelo visoki meri. Mislim, da vsi poskušamo ugotoviti, ali bomo dosledni z novim kriterijem ali bomo začeli dosojati precej več osebnih napak in tekmo razvlekli na štiri ure? To še ugotavljamo," je dodal.

(Ne)primerno? Šport Dončić dvignil veliko prahu s početjem med minuto odmora

Dončić še zdaleč ni edini, ki beleži občuten upad v kategoriji prostih metov. Njegov veliki rival Trae Young, sicer podpornik novih pravil, je že izrazil nezadovoljstvo nad sodniškim kriterijem. Potem ko je lani v povprečju izvajal kar 8,7 prostega meta na tekmo, njegov letošnje povprečje znaša zgolj 5,3.

Povprečje Damiana Lillarda je s 7,2 strmoglavilo na 3,9, Bradleyja Beala s 7,7 na 4,2, Joela Embiida pa z 10,7 na 8,8.

Največji udarec je v tem pogledu utrpel James Harden, znan kot velemojster iskanja kontakta, ki je denimo v sezoni 2019/2020 izvajal kar 10,8 prostega meta na tekmo, letos to povprečje znaša le 5,3. 

Kako na spremembe pravil gleda prvi slovenski NBA-jevec Marko Milič, si lahko preberete TUKAJ.

Deja Vu Šport Kje je Kristaps Porzingis? marko milič Intervju Šport "90 odstotkov NBA-jevcev je razvajenih milijonarjev"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice