Šport > Košarka
15972 ogledov

Gostje so bili v naletu, nato je Dončić vrgel s sredine igrišča

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so gostili Sacramento in zmagali s 105:99.

Po treh zaporednih zmagah proti na papirju nekoliko lažjim tekmecem so Dallas Mavericks prikazali zelo skromno predstavo proti Denver Nuggets in visoko izgubili s 75:106. Po gostovanju v Koloradu so se vrnili domov, kjer so pričakali ekipo iz Sacramenta. Ta je v dvoboj vstopila z enakim izkupičkom kot gostitelji, obe franšizi sta pred tem zabeležili po tri zmage in dva poraza. Pri Mavericks je znova manjkal Kristaps Porzingis.

Dallas je zadnje tekme odprl zelo slabo in si že na začetku pridelal nekaj zaostanka, tokrat je bilo po zaslugi Luke Dončića povsem drugače. Slovenski zvezdnik je najprej prodrl pod koš in dosegel prvi točki na tekmi, nato v naslednji akciji podal čez celotno igrišče za koš Dwighta Powella, po skoku v obrambi pa v novem napadu poskrbel za šest zaporednih točk Dallasa.

Ko sta sledili še njegovi asistenci za trojki Powella in Tima Hardawayja Jr., se je na semaforju izpisal izid 12:3. Po dveh minutah in pol so pri Sacramentu že zahtevali minuto odmora.

Mavs so še naprej zadevali v napadu, ob zgrešenih metih pa kar nekajkrat pobrali žogo v napadu. Po dobrih petih minutah igre so tako vodili že za 15 točk. Luka je tokrat hitreje kot ponavadi sedel na klop, saj je dobil dve osebni napaki. Predvsem po drugi se Slovenec ni strinjal s sodniško odločitvijo, menil je, da je kontakt s skokom v njega povzročil Harrison Barnes, kar po novih NBA pravilih ne pomeni več obrambnega prekrška.

Po njegovem odhodu se je razlika začela topiti. Minuto in pol pred koncem četrtine je bilo tako le še +4, a je nato pod koš uspešno prodrl Jalen Brunson, Frank Ntilikina pa je kasneje zadel trojko. Po prvi četrtini je bilo tako 31:22, Dallas je prvič v sezoni vodil po prvih 12 minutah. Luka je v zgolj sedmih zbral 6 točk, skok in štiri asistence.

V igro se je vrnil po dveh minutah in pol druge četrtine, ko je bilo znova le štiri točke razlike v korist domačih. Kings so minuto kasneje prišli celo na -1, a je Dončić dosegel koš ob prekršku in dodal še prosti met za 36:32.

Luka je sicer zgrešil kar tri od prvih štirih prostih metov, v dvorani pa so se ob tem lepo zaslišali besedi na p in m. Mejo desetih doseženih točk je sicer dosegel prav s črte prostih metov, po njegovi ukradeni žogi pa so gostitelji povedli s 44:37. Dončić je nato nanizal šest točk in pri tem poskrbel za +8, dodal pa je tudi dve dobri obrambni akciji in tekmeca prisilil v predolgi napad.

Ob polčasu je Dallas vodil s 53:47. Ljubljančan je zbral 16 točk, tri skoke, pet asistenc ter po blokado in ukradeno žogo, tokrat je bila v njegovi statistični rublriki izgubljenih žog zapisana ničla. Njegov met iz igre je znašal 7/13 (0/4 za tri točke, 2/6 prosti meti).

Dončić je na začetku tretje četrtine dosegel koš, nato pa večkrat na trojki našel povsem same soigralce, ki pa so zgrešili odprte mete. Kings so se večkrat približali na dve točki, Luka pa si je nato prislužil prvo tehnično napako v sezoni. Sodniki so sicer spregledali očiten prekršek nad njim. Sacramento je pri 60:59 povedel prvič na tekmi, Dončić je domače vrnil v vodstvo, ob košu je zahteval tudi prekršek, ki pa ga znova ni dobil.

Dallas je ostajal korak pred tekmecem, Slovenec pa je po dveh asistencah na klop sedel slabe štiri minute pred koncem četrtine pri 20. točkah, šestih skokih in sedmih asistencah.

Za nekoliko večje vodstvo Dallasa pred zadnjo četrtino je bil zaslužen predvsem Reggie Bullock, ki je dosegel zadnjih pet točk v tretjem delu igre in poskrbel za 82:72. Pred njim je trojko zadel tudi Ntilikina, Francoz sicer ne slovi po svojih napadalnih sposobnostih. Tokrat je bil že pri desetih točkah.

Dončić se v igro vrnil po slabih dveh minutah igre v zadnji četrtini, takoj je sledila njegova osma podaja za koš Willieja Cauley-Steina, po trojki Sterlinga Browna pa so košarkarji iz Teksasa povedli z 89:77. Slednji, v Dallas je prišel pred to sezono predvsem zaradi visokega odstotka zadetih metov za tri točke, je zadel sicer svojo prvo trojko iz štirih metov.

Na polovici četrtine so Mavs vodili le še s šestimi točkami razlike, nato pa so sodniki v dveh napadih domačim dosodili prekrška v napadu. Gostje so se približali na minus tri in imeli met za izenačenje. Sacramento je bil v naletu, a je nato vse skupaj spremenila nora trojka Dončića. Ta je sprva skoraj izgubil žogo, se moral po njo vrniti na sredino igrišča, potem pa je ob izteku časa sledil met le tri korake od sredinske črte. Žoga je poletela skozi mrežico.

Sledila je napaka gostov v napadu, po hitrem protinapadu gostiteljev pa se je izpisalo 97:89. Dve minuti pred koncem sta Dončiću pri +9 manjkala le dva skoka do trojnega dvojčka. V zadnjo minuto se je vstopilo s 102:93 po dveh uspešnih prostih metih Brunsona. Kasneje je bil le polovično uspešen Dorian Finney-Smith za +7. Sledil je še neuspešen napad Sacramenta, dva prosta meta Hardawayja mlajšega, gostje pa so s trojko ob zvoku sirene poskrbeli za 99:105.

Dončić je zbral 23 točk, osem skokov, 10 asistenc, blokado in ukradeno žogo. Hardaway Jr. je dodal 16 točk, 13 Finney-Smith, po 12 pa Powell in Ntilikina. Na drugi strani je Richaun Holmes v svojo statistiko vpisal 22 točk in 13 skokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice