Šport > Košarka
36451 ogledov

Obračunal z Dončićem: "Čas je, da Luki nastavimo ogledalo"

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić po mnenju košarkarskega analitika nosi velik del odgovornosti za klavrn zaključek sezone moštva iz Dallasa.

Košarkarski komentator in analitik Colin Cowherd je v povzetku nedavno končanega rednega dela sezone ostro kritiziral Luko Dončića, kateremu pripisuje levji delež odgovornosti za zaskrbljujoče stanje ekipe Dallas Mavericks.

Neuspeh Dončićevega moštva trenutno močno odmeva v košarkarskem svetu, še posebej zaradi prestopa Kyrieja Irvinga, s katerim naj bi Mavsi povečali svoje možnosti za preboj v posezonski del tekmovanja, a je bil učinek ravno nasproten.

Dallas je po seriji slabih rezultatov vztrajno nazadoval po lestvici, na koncu z namernim izgubljanjem tekem zaostal celo za mesti, ki v končnico vodijo skozi stranska vrata (play in). Vse to je pripeljalo do resnih ugibanj, ali bo Dončić v bližnji prihodnosti zapustil ekipo, v kateri je naredil svoje prve in doslej edine korake v ligi NBA.

carmelo anthony | Avtor: Reuters Reuters
Če so slovenskega asa od selitve prek Atlantika vztrajno primerjali z Larryjem Birdom in Magicom Johnsonom, pa košarkarki analitik Colin Cowherd ugotavlja, da je Dončić glede na individualne značilnosti in dosedanji potek kariere bolj primerljiv s Carmelom Anthonyjem, sicer enim izmed najboljših strelcev vseh časov (deveti na večni lestvici), ki pa z izjemo občasnih prebliskov nikoli ni dosegel odmevnejših moštvenih uspehov.

"Carmelo Anthony je eno leto obiskoval kolidž in nato zelo mlad vstopil v ligo NBA. Luka je igral košarko v Evropi in ni obiskoval kolidža, preden je prišel v NBA. Oba sta bila takoj odlična strelca in na samem začetku zabeležila nekaj moštvenih uspehov. Nista se razumela z vsemi igralci, sta pa dosegala koše, zaradi česar sta bila oboževana. Njuna napadalna igra je bila zelo prefinjena, zrela in dovršena," je vzporednice med košarkarjema uvodoma potegnil Cowherd.

Colin Cowherd | Avtor: Print Screen Print Screen

"Po štirih letih v NBA postane očitno, da Luka in Melo pravzaprav nikoli nista v dobrem fizičnem stanju, ne igrata obrambe in da sta oba obtičala v nekem svojem načinu. Če kdo predlaga prilagoditve v njunu igri, sta hitro užaljena. Lukova igra temelji na visokem bloku blizu sredinske črte v smislu 'žoga je moja, lahko me gledate, kako igram v napadu'. On se ne bo spremenil. Carmelo je bil odličen strelec s polrazdajle, ki ni hotel narediti koraka nazaj in metati za tri. 'Igram, kot pač igram.' To velja za oba. Kar naenkrat ju je težko trenirati, hitro sta užaljena in malce muhasta. Ekipe poskušajo sestaviti pravo mešanico, vendar jim to ne uspeva, trenerji letijo s položajev in rezultati ostanejo slabi," je povedal Cowherd in nadaljeval v še ostrejšem tonu.

"Luka ni v dobri fizični formi. Ne posveča se igri v obrambi. Vztraja pri svojem načinu, kar mu prinese tistih 30 točk na tekmo. Ko se mu predlaga kakšno spremembo, postane muhast. Luka se spreminja v Carmela. Elitni strelec, izpopolnjena igra, toda nezmožen spremembe. Predlogi, da morda ne bi bil vedno v središču, se slabo končajo. Luka se ni najbolje ujel z Jalenom Brunsonom. Niti ne s Kyriejem Irvingom, kar po eni strani razumem. Potem je tu še Kristaps Porzingis, ki se vrača v stare tire. Luka mora nositi del odgovornosti. Razumem, da je v ligi NBA napad v središču pozornosti. Toda stvari ne delujejo in gredo celo na slabše."

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

"V Dallasu krivijo drug drugega, nihče pa s prstom ne kaže na Luko. Ponavlja se zgodba s Carmelom. Dober strelec in občasni ekipni uspehi. Nenehno iskanje načina, kako kompenzirati njegovo igro v obrambi, slabo fizično pripravljen. Luka je odličen košarkar in bodoči top 10 strelec, toda ali nimate občutka, da smo obtičali na mestu? Tudi Melo je igral v finalu Zahoda, nato pa je šla njegova kariera navzdol. Hmm. Nekaj se mora spremeniti. Morda bi morali nastaviti ogledalo. Morda je kriv Luka. Vsaj malo. Še naprej kažite s prstom na trenerje in soigralce. En trener je že odšel. Zdaj pod nogami gori Jasonu Kiddu. Boste zamenjali še njega?" je pomenljivo zaključil ameriški komentator.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:05 12.april 2023.

    Pa kaj se je res pričakovalo, da mu slava ne bo butnila v glavo?

Sorodne novice