Šport > Košarka
14870 ogledov

Odšel je velikan! Umrl je 12-kratni prvak lige NBA

žoga nba logo Profimedia
Poslovil se je član elitnega kroga sedmih igralcev, ki so osvajali prvenstva v študentski in poklicni ligi, temu pa dodali še olimpijsko zlato.

V 89. letu starosti je umrl legendarni ameriški košarkar K.C. Jones, ki se je kar 12-krat veselil naslova prvaka v severnoameriški košarkarski ligi NBA in olimpijske zlate kolajne v Melbournu 1956, so v petek potrdili v njegovem nekdanjem klubu Boston Celtics.

Jones je dodobra zaznamoval ligo NBA. Bil je med prvimi temnopoltimi trenerji v ligi, obenem pa je ob Billu Russellu edini temnopolti trener, ki se je s svojo ekipo veselil naslova prvaka. Osmim naslovov v vlogi igralca je dva naslova dodal kot pomočnik trenerja (1972, 1981), še dva pa kot glavni trener (1984, 1986). Od leta 1989 je bil član Hrama slavnih.

Jones je kot košarkar blestel že kot študent in se s San Franciscom leta 1955 in 1956 veselil naslova prvaka, kar mu je odprlo tudi pot v ameriško olimpijsko reprezentanco.

Košarkarski as je bil v 60. letih prejšnjega stoletja član dominantne bostonske dinastije, kateri je pomagal do osmih zaporednih naslovov NBA prvaka (1959-1966). V devetletni karieri je brez prstana ostal samo v sezoni 1966/1967, ko so morali v konferenčnem finalu priznati premoč Philadelphii 76ers.

Po sezoni se je upokojil in se podal v trenerske vode, med drugim je bil petkrat izbran za glavnega trenerja All-Star ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice