Šport > Košarka
3769 ogledov

Dvoboj Jamesa in Dončića, promet na tekmi pa enosmeren

Luka Dončić Profimedia
Dončić in soigralci so doživeli še drugi poraz na začetku sezone. V Los Angelesu so jih prepričljivo premagali Lakers s 138:115.

Med božične tekme je vodstvo lige uvrstilo tudi dvoboj med Dallasom in Los Angeles Lakers, gledalci so tako prišli do dvoboja med Luko Dončićem in LeBronom Jamesom, ki so ga ameriški mediji pred obračunom tudi dodatno oglaševali kot dvoboj med najboljšim igralcem lige v zadnjih sezonah in obrazom prihodnosti.

Mladi slovenski zvezdnik v prvih minutah ni pretirano pogledoval proti košu, iz igre je poizkusil dvakrat, a bil neuspešen, zadel pa je oba prosta meta. K temu je do polovice četrtine dodal še eno asistenco. Jezerniki so do takrat že povedli z 18:12, Mavericks so bili neuspešni predvsem pri hitrih prehodih orvakov iz obrambe v napad.

Po minuti odmora so gostje zaigrali nekoliko boljše, po Dončićevi podaji za 'alley-oop' Doriana Finney-Smitha, ki je dosegel že osem točk, se je izpisal izid 19:21. Tokrat je odmor zahtevala klop domačih. Zasedba iz Teksasa je nato celo izenačila na 23:23, vendar nato znova malce izgubila stik s tekmeci. Četrtina se je končala s prodorom Dončića pod koš in njegovim uspešnim metom v zadnji sekundi za 30:33. Luka je v prvih 12 minutah zbral 8 točk.

Goran Dragić NBA Šport Gogi blestel: kar dajte mu nagrado za najboljšega šestega moža

Slovenec je seveda na začetku druge četrtine obsedel na klopi, s počitka se je na parket vrnil po šestih minutah, ko so domači že vodili za deset točk. Nekoliko tudi s pomočjo sodnikov, ki so najprej spregledali, da se je žoga že dotaknila table, ko je Josh Richardson dobil blokado, tako bi morali priznati koš, a ga niso, kasneje pa so žogo, ki se je odbila od noge domačega košarkarja dosodili kar Jezernikom. Po Dončićevem košu se je Dallas vseeno približal na 50:55.

Vendar so prvaki precej boljše odigrali zadnje minute prvega polčasa, ki so ga zaključili s trojko Kyla Kuzme preko Dončića v zadnji sekundi druge četrtine. Na glavni odmor so se Lakers podali s prednostjo 69:57. Luka je zbral 11 točk ob metu 3/10 iz igre, za tri točke ni poizkušal, zadel je 5 od šestih prostih metov. K temu je dodal še po tri skoke in podaje.

LeBron James | Avtor: Profimedia Profimedia

Rick Carlisle je že po 42 sekundah tretje četrtine klical minuto odmora, domači so nanizali štiri točke za +16. Dallas je ob slabi obrambi v veliki meri izgubljal skok, enako se mu je zgodilo že na prvi tekmi proti Phoenixu. Pod košem se je tako znova poznala odsotnost Kristapsa Porzingisa. Razlika se v nadaljevanju četrtine tako ni spuščala pod dvomestno število, po trojki Dončića, njegovi drugi iz štirih poizkusov, pa se je v zadnjih 12 minut vstopilo z izidom 99:85 v korist gostiteljev.

Z delnim nizom 7:0 je Dallas po dveh minutah in pol zadnje četrtine prisilil domačo klop v minuto odmora, prednost Jezernikov se je po dolgem času spustila na 10 točk. A prave možnosti za preobrat kljub Dončićevi vrnitvi na parket dobrih šest minut pred koncem ni bilo. Domači so še enkrat stopili na plin in si celo priigrali najvišjo prednost na tekmi. Carlisle se je dve minuti pred koncem že sprijaznil s porazom in na igrišče poslal košarkarje, ki sicer dobijo manj priložnosti.

Dončić je zbral 27 točk, štiri ulovljene žoge in 7 podaj. Po deset točk manj sta v svoji statistiki vpisala Richardson in Trey Burke. Na drugi strani je 28 točk vknjižil Anthony Davis, 22 pa James. Slednji je zbral še 7 skokov in 10 asistenc. Gostitelji so razmerje skokov dobili s kar 61:34.

Komentarjev 1
  • onxxx 10:38 26.december 2020.

    Kaj dela z žogo pod pazduho??

Sorodne novice