Šport > Košarka
212 ogledov

Papež dobil obisk Dončićevih in Dragićevih kolegov

papež Frančišek NBA NBPA Epa
Na srečanju s košarkarji se je papež pozanimal predvsem o gibanju Black Lives Matter.

Papež Frančišek je v ponedeljek v Vatikanu sprejel zvezdnike severnoameriške košarkarske lige NBA, ki so aktivno vključeni v boj proti rasizmu in krivicam v družbi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Košarkarji so mu podarili drese in žogo.

V knjižnici Apostolske palače so se s papežem srečali Anthony Tolliver (Memphis Grizzlies), Jonathan Isaac, Marco Belinelli (oba San Antonio Spurs) ter Sterling Brown in Kyle Korver (oba Milwaukee Bucks).

Dario Šarić Za 27 milijonov € Šport Hrvaški zvezdnik podpisal za tri leta

"Zelo smo počaščeni, da smo dobili priložnost priti v Vatikan in deliti naše izkušnje s papežem Frančiškom," je po srečanju Korverja povzelo združenje igralcev.

Prav njegova ekipa Milwaukke Bucks se je v boju proti rasizmu morda najbolj izpostavila. Moštvo iz Wisconsina se je avgusta odločilo, da ne bo igralo tekme proti Orlandu kot znak podpore Jacobu Blaku, 29-letnemu Afroameričanu, ki ga je policija hudo ranila v Kenoshi v isti zvezni državi.

Bucks Magic bojkot NBA | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Dream team je prišel prek oceana, da bi skupaj s papežem Frančiškom rekel ne rasizmu," pa je o srečanju poročala agencija Vatican News in ga opisala kot zelo neobičajno srečanje zelo različnih svetov. Obenem agencija poroča, da so si srečanje s papežem želeli košarkarji.

Morda tudi zato, ker je prav papež, po rodu iz Argentine, med zelo zavzetimi v boju proti rasizmu v številnih svojih govorih, na sprejemih in pismih. Tudi v svoji najnovejši knjigi, ki bo izšla decembra, je pozdravil "zdravo ogorčenje" milijonov protestnikov, ki so se spomladi zbrali na demonstracijah po uboju Georgea Floyda 25. maja letos v Minnesoti, kjer ga je s kolenom zadušil policist.

Papež pa v knjigi nasprotuje rušenju spomenikov tistih oseb, ki so bile povezane z rasizmom in drugimi oblikami nasilja, saj je to označil kot "čiščenje zgodovine". "Sramota naše preteklosti je tudi del tega, kar smo danes. Spominjam se te zgodovine, a ne zato, da bi povzdigoval nekdanje zatiralce, ampak zatirane," je še dejal.

Na srečanju s košarkarji se je papež pozanimal predvsem o gibanju Black Lives Matter, ki so ga košarkarji podprli v končnici letošnjega tekmovanja v mehurčku v Orlandu. Namesto svojih imen so imeli košarkarji na dresih izpisana sporočila socialne pravičnosti in, kot pravijo, nameravajo to početi tudi v prihodnje.

jayson tatum Podaljšala Šport Tatum za 195, Mitchell za 163 milijonov dolarjev
Komentarjev 1
Sorodne novice