Šport > Košarka
30 ogledov

Predsednik Olimpije: "Plače so na računih"

"Jure Zdovc ostaja v kombinacijah," je za Žurnal24 zatrdil Rajgelj. Pogodbo s kl Anže Petkovšek
Kam je zabredla Union Olimpija? Se bodo vrstili novi odhodi? Ji grozi propad? Takšna vprašanja mučijo navijače. Njen predsednik Jani Möderndorfer pa je optimist: finančna sredstva so prišla, plače na računih, vsak čas pričakujejo nove igralske moči.

"Klub je v normalnem, kontroliranem stanju, kot sem napovedoval junija, in tu ni nobene razlike. Do zaostajanja plač je prišlo, ker je kriza ne le v našem, ampak v treh četrtinah klubov in tudi pri sponzorjih. Ampak zadeva je urejena, premostili smo vmesno težavo, stvari tečejo. /.../ Obveznosti sponzorjev so danes izpolnjene. Gre za to, da ko načrtuješ sezono, se s posameznimi sponzorji s pogodbo zavežeš, kdaj bodo prihajali prilivi. Z razumevanjem moramo gledati, da sponzorji ne dajejo denarja kar iz prostega teka. Tudi oni imajo svoje obveznosti. Tudi izjava, ki jo je dal direktor, je povsem na mestu – da bodo vsi igralci glede na podpisane pogodbe, do konca leta izplačani. Ta trenutek pa lahko zagotovim, da imajo plače na računih," je med drugim o aktualni dolžniški problematiki Uniona Olimpije v oddaji Time Out na Šport TV dejal njen predsednik Jani Möderndorfer. Zaradi zamujanja plač se je sprožil plaz odhodov, ki je pri navijačih porajal številne črne misli.

"Če bi me vprašali pred temi tedni, tudi sam ne bi mogel napovedati, da se bodo igralci odločili za odhod. Vendar imajo po pogodbi, če ne dobijo plače, možnost odhoda ob boljši ponudbi brez kakršnihkoli obveznosti. Njihov odhod za klub ne pomeni finančnega pretresa. Daleč od tega. Odhod je bil tako kontroliran, da lahko trdim, da to kluba ne bo pahnilo v kakršenkoli negativen položaj. Poleg tega je to sporočilo, da na določene pritiske in zahteve ne bomo pristajali. Vsi, ki so ostali, imajo normalno poslovanje, normalne plače in delujejo naprej," je v optimističnem tonu zatrdil ljubljanski podžupan, ki je skupaj s Pozitivno Slovenijo dobil volitve.

Predsednik kluba je zavrnil namige, da je Olimpija izgubila ugled pri zastopnikih igralcev in košarkarjih. "Verjemite mi, da agenti nenehno kličejo. Vsa namigovanja, da je padla kvaliteta, morala in ne vem, kaj še vse, ne bodo držala. Lockout je naredil svoje. Vedno me preseneča, ko poslušam menedžerje, kako razlagajo razne stvari, po drugi strani pa mi telefoni venomer zvonijo, naj vzamemo prvega, drugega ali tretjega igralca," je še povedal Möderndorfer. "Skavti, trener in direktor so na delu in pričakujem vesele novice v nekaj dneh," je dejal v pričakovanju novih igralcev. Predsednik slovenskega podprvaka ni želel komentirati, ali je mogoče, da se v Ljubljano vrne Damir Markota. Razkril pa je, da so pričakovali večji prihodek iz vstopnic, primanjkljaj pa nadomeščajo z drugimi viri.

Möderndorfer se je dotaknil tudi prihodnosti: "Napovedal sem že, da bo v klubu dolgoročno treba ločiti, kaj je športni direktor in kaj direktor kluba. To je kot v zdravstvu. Pravimo, da mora biti za zdravje vedno denar, po drugi strani pa se ga toliko troši, da ga prej ali slej zmanjka. Vedno mora biti nekdo, ki reče: do tukaj sežemo in toliko imamo. Ne moremo porabiti več, kot imamo. Sanacija daje tudi določene zavore klubu, vsaj do tiste meje, dokler klub ne bo saniran."

union olimpija siena filipovski alilović | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol


Ob njegovem prihodu na čelo kluba septembra 2010 je bil vršilec dolžnosti, junija letos pa je postal "pravi" predsednik. Kaj ga je gnalo to vlogo, ko so gospodarske razmere prijazne približno tako kot pobesneli pitbul? "Najbolj sprevrženo dejanje je, da se preprosto odide. V klubu moraš biti toliko časa, da zagotoviš pogoje za normalno delovanje. Verjemite mi – ko se bo klub saniral, bomo imeli pestro izbiro na skupščinah glede tistih, ki bodo kandidirali za organe kluba. Še vedno pa je ta blagovna znamka, še vedno je vodilni in Slovenci imamo še vedno poseben odnos do tega nosilca, ki nas vodi v svetu," je pojasnil Möderndorfer.

Številni navijači bentijo, zakaj v Olimpiji ni več slovenskih/ljubljanskih igralcev. Predsednik je ponudil takojšnji odgovor: "Če hočete vzgojiti igralca, potrebujete nekaj let. Vsi so me spraševali, zakaj je toliko tujcev. Pokažite mi slovenske igralce, ki ta trenutek dosegajo raven evroligaša. Navsezadnje ima besedo tudi trener, ki postavi svoj koncept. Poleg tega pa lahko trdim, da bo zadoščeno tem željam. Se strinjam, ko je tekma v Stožicah, se ljudje lažje poistovetijo z nekim slovenskim igralcem."

Je zaradi dogajanja v zadnjem času ogrožena glava trenerja Saša Filipovskega, morda direktorja Janeza Rajglja? "Trener je podpisal triletno pogodbo in nesporno dejstvo je, da za tem trenerjem stojim. Mora imeti nekaj časa, da se pokaže. Ne moremo po dveh, treh mesecih reči, da nekaj ni v redu. Sašo je trd trener v smislu discipline in rezultate bomo lahko ocenjevali šele po kakšnem letu dni. Kar zadeva direktorja – zakaj pa (bi ga zamenjali, op. a.)?" je z retoričnim vprašanjem sklenil Jani Möderndorfer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.