Šport > Košarka
173 ogledov

Slovenija ima 50% možnosti za eurobasket 2021

Eurobasket Slovenija-Poljska Saša Despot
Košarkarska zveza Slovenije je prejšnji teden oddala kandidaturo za organizacijo ene od skupin evropskega prvenstva 2021, predsednik zveze Matej Erjavec pa na podlagi neuradnih informacij meni, da ima Slovenija 50 odstotkov možnosti, da bo v začetku julija letos izbrana s strani Fiba Europe.

Predsednik Matej Erjavec je na novinarski konferenci razložil, da naj bi do zaključka roka za oddajo kandidatur, ki je potekel prejšnji teden, na sedež Fiba Europe prišlo sedem kandidatur, med njimi le ena tudi za finalni del. "Glede na to, da bo ta slednja zagotovo dobila zaključni del evropskega prvenstva, v igri za preostala tri mesta ostaja šest kandidatov, torej imamo 50 odstotkov možnosti, da bomo izbrani," je dejal Erjavec.

Matej Erjavec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kandidaturo smo oddali iz dveh razlogov. Prvi je, da reprezentanci, v kateri so večinoma zelo mladi košarkarji, omogočimo dve leti dozorevanja brez pritiska rezultata, saj bi bili kot organizatorji neposredno uvrščeni na prvenstvo, drugi pa je želja oziroma realnost, da pred domačo publiko pripeljemo Luko Dončića. Zavedamo se namreč, da v takšnega sistema kvalifikacij, kot je bil za svetovno prvenstvo, igralci iz lige NBA ne bodo mogli sodelovati," je dodal Erjavec.

Luka Dončić Edo Murić Slovenija Španija EuroBasket 2017 polfinale Dobra novica Šport Slovenija bo kandidirala za EuroBasket 2021

Finančna konstrukcija eurobasketa 2021 oziroma ene od predtekmovalnih skupin je sledeča: pristojbina je 1,8 milijona evrov, ostali fiksni stroški znašajo še 700.000 evrov, skupni proračun pa je 4,5 milijona evrov.

Eurobasket Slovenija-Poljska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Državo smo zaprosili za donacijo oziroma neko vrsto kredita, saj si košarkarske zveza ne more privoščiti, da bi sama vnaprej nakazal Fibi Europe teh 2,5 milijona evrov. To je praktično ves letni proračun zveze. Vemo pa iz izkušenj evropskega prvenstva 2013, da se ta vložek povrne po koncu prvenstva, ko pritečejo sredstva od prodaje vstopnic in pokroviteljev," pravi Matej Erjavec.

Predsednik KZS je pohvalil hiter odziv državnih organov, še posebej, ker je zadeva potekala medresorsko, ter izpostavil dejstvo, da mora KZS Fibi Europe do sredina aprila predati garancijo države ter mesta, se pravi Ljubljane, za varnost, finančna nakazila pa stečejo šele, ko bo upravni odbor Fiba Europe določil organizatorje.

Matej Erjavec, Radoslav Nesterović | Avtor: Profimedia Profimedia

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, ki se je z predsednikom Erjavcem pred dnevi mudil na sedežu Fiba Europe, je povedal, da še ni povsem jasno, kako bodo organizatorji skupin vključeni v kvalifikacije, zagotovo pa bodo v njih sodelovali. "Glede na to, da je 24. maja v Münchnu skupščina Fiba Europe, na kateri se bo izbiralo novo vodstvo, bo odločitev o prirediteljih zagotovo tudi politična," pravi Nesterović.

Slovenija bo v organe Fiba Europe kandidirala kar nekaj predstavnikov; najpomembnejša sta Matej Erjavec, ki se bo potegoval za vstop v 25-članski upravni odbor, ter Rašo Nesterović, ki želi dobiti mesto v tekmovalni komisiji.

"V teh komisijah in odborih je zdaj veliko ljudi, ki so tam samo zaradi želje po neki funkciji, jaz pa si želim vstopiti v to organizacijo, da nekaj spremenim. V zadnjih letih je na najpomembnejše položaje v nacionalnih zvezah prišlo veliko nekdanjih košarkarjev, ki imajo precej drugačne poglede na košarko kot ljudje, ki zdaj oblikujejo košarkarsko politiko," razmišlja Nesterović.

Nesterović slovenski All-Star dan slovenske košarke | Avtor: Katarina Ponjavić Katarina Ponjavić

Z vložitvijo kandidature za EP 2021 je Slovenija odstopila od ideje, da bi naslednje poletje organizirala kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Želja po nastopu v Tokiu še obstaja, vendar se zdaj KZS zanaša na povabilo Fiba. Večje možnosti zanj bi imela, če bi se na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem mesto v Tokiu zagotovile evropske reprezentance, ki so na jakostni lestvici pred njo.

Slovenija je sedma reprezentanca sveta, prva so ZDA, od evropskih ekip pa so pred njo Španija, Francija in Srbija, ki so uvrščene od drugega do četrtega mesta, ter Litva na šestem.

Odločitev o prirediteljih in sistemu kvalifikacij za EP 2021 bo znana v začetku julija med evropskih prvenstvom za ženske v Srbiji. Tam bo nastopila tudi slovenska reprezentanca, ki bo letos poleti gonilna sila slovenske košarke. KZS vse ljubitelje košarke vabi v Niš pod sloganom - "Niš nas ne ustavi". Tam izbranke selektorja Damirja Grgića čakajo tri tekme v štirih dneh proti Madžarski, Turčiji in Italiji.

Rado Trifunović | Avtor: Profimedia Profimedia
Novinarske konference v Ljubljani se je udeležil tudi selektor moške reprezentance Rado Trifunović, ki bo ekipo vodil tudi v naslednjih kvalifikacijah. Trifunović se je ravno kar vrnil iz obiska v ZDA, kjer se je srečal z Luko Dončićem, svojim predhodnikom Igorjem Kokoškovom in kapetanom Goranom Dragićem.

Rado Trifunović Sestanek Šport Trifunović na obisk k Dončiću in Dragiću

Povedal je, da mu je Dončić znova zatrdil, da bo z veseljem igral za izbrano vrsto, srečanje z bivšim selektorjem je označil kot pristno in v obojestransko zadovoljstvo, obisk Miamija pa kot potezo, ki si jo Goran Dragić več kot zasluži. "Na Florido nismo šli, da bi ga v kar koli prepričevali, ampak zato, ker je Goran naredil toliko velikih stvari za reprezentanco in nikoli ne veš, ali jih bo še kdaj. Veliko je še časa do olimpijskih kvalifikacij ali evropskega prvenstva," je dejal Trifunović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.