Šport > Košarka
5852 ogledov

Slovenija strmo drsi po lestvici

košarka Slovenija - Grčija Saša Despot
Slovenija je na Fibini neuradni lestvici najmočnejših reprezentanc svetovnega prvenstva izgubila kar štiri mesta, kar je drugi najstrmejši padec na lestvici med vsemi ekipami.

Mednarodna košarkarska zveza Fiba je tik pred začetkom svetovnega prvenstva 2023 objavila najsodobnejšo neuradno lestvico najmočnejših košarkarskih reprezentanc, ki nastopajo na letošnjem svetovnem prvenstvu na Filipinih, Japonskem in Indoneziji.

Nikakor ne gre za kakšno uradno lestvico, ki bi imela imela kakšen vpliv na karkoli, gre le za nekakšen pregled favoritov glede na imena igralcev, prejšnje rezultate ter rezultate v pripravljalnem obdobju ("power rating").

Slovenija - Črna gora | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Fiba je tako tik pred začetkom prvenstva (petek, 25. avgusta) izdala še tretjo in najsodobnejšo lestvico letošnjega poletja. Slovenija je bila sicer ob objavi prve podobne lestvice konec junija na petem mestu, medtem ko je v začetku avgusta napredovala celo na četrto mesto.

A tik pred začetkom prvenstva so slovenske delnice precej padle, saj je Fiba Slovenijo postavila na osmo mesto. Naši fantje so tako po lestvici zdrsnili za kar štiri mesta.

Na prvem mestu kot glavni favoriti za naslov še naprej ostajajo Američani, medtem ko so se na drugo mesto s skokom za kar tri mesta povzpeli Nemci, ki so prehiteli tudi Francoze, ki so zdrsnili na tretje mesto.

Poleg Nemcev so Slovence prehiteli tudi Španci, ki so po novem na četrtem mestu, ter Kanadčani, ki so skočili na peto mesto, in Italijani, ki držijo sedmo mesto med favoriti prvenstva. Pred Slovenijo se na šestem mestu nahaja še Avstralija, ki je tudi precej zdrsnila po lestvici, saj je pred tem zasedala tretje mesto.

Prvo deseterico zaključujeta še Srbija in Dominikanska republika, medtem ko je izmed slovenskih nasprotnikov v skupinskem delu na najvišjem mestu Gruzija, ki je skočila za kar pet mest in je trenutno 18. reprezentanca prvenstva. Venezuela je zdrsnila za eno pozicijo na 25. mesto, medtem ko so Zelenortski otoki ostali 31. izmed 32 reprezentanc. Na papirju je slabša le Slonokoščena obala.

Zanimivo je, da je hujši padec po lestvici od Slovenije doživel le Portoriko, ki je iz 18. zdrsnil na 23. mesto in tako izgubil pet poziciji. Pri Fibi so seveda tudi utemeljili svoje razloge za tako strm padec Slovenije.

Vlatko Čančar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bi nas morala skrbeti poraza Slovenije proti Španiji in ZDA za 20 in 30 točk? Verjetno ne. Toda vseeno, izgubila je zelo pomembnega člena v obliki Vlatka Čančarja, kar pomeni, da bo brez tistih njegovih 12 točk, ki jih je povprečno dosegal na minulem Eurobasketu in olimpijskih igrah. Prav tako se bo njegova odsotnost poznala pri drugih, nemerljivih stvareh, ki jih je doprinesel ekipi," so kot glavni razlog izpostavili poškodbo Vlatka Čančarja s tekme proti Španiji.

"Glede na ekipo, ki je nastopila v polfinalu olimpijskih iger, ima selektor Aleksander Sekulić še vedno na voljo Alekseja Nikolića, Klemna Prepeliča, Mika Tobeya, Jako Blažiča, Gregorja Hrovata, Žigo Dimca, Zorana Dragića, Jakoba Čebaška in Luko Dončića. Morali bi imeti dovolj municije, da pridejo vsaj v četrtfinale," so zaključili pri Fibi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 01:32 25.avgust 2023.

    A mi sploh imamo selektorja? Meni se zdi da tam na klopi samo sedi en Sekulić in gleda košarkarsko tekmo.

  • Ender3 00:00 25.avgust 2023.

    Realno stanje reprezentance. Morda potrebujemo novega selektorja ?

Sorodne novice