Šport > Košarka
10907 ogledov

'Slovenski' derbi se je končal z grdo poškodbo Slovenca

Luka Dončić Mavs Nuggets Profimedia
V 'slovenskem' obračunu zmaga za Dallas s 103:89. Pri Denverju se je poškodoval Vlatko Čančar.

Košarkarji Dallasa so le dan po zmagi v Oklahoma Cityju gostili Denver. Tudi tokrat za Mavericks ni zaigral Kristaps Porzingis, ki je pred tekmo moral v samoizolacijo. 

Luka Dončić je odlično odprl dvoboj in sodeloval pri prvih osmih točkah domačih. Dosegel je tri, ob preostalih dveh koših Dallasa pa je asistiral za vodstvo z 8:4. Ob odličnem Jalenu Brunsonu, ki je med drugim z odličnim postavljanjem izsilil dve osebni napaki tekmecev v napadu, so Mavs v uvodnih minutah ostajali korak pred tekmecem. Ob Dončićevi tretji podaji je trojko za 18:12 zadel Dorian Finney-Smith, kmalu zatem je Ljubljančan sedel na klop.

Še pred tem je na parket za Denver stopil Vlatko Čančar, Primorec pa je bil z dvema asistencama nato med najzaslužnejšimi za delni izid 8:0, s katerim so gostje povedli za dve točki. Luka se je moral vrniti na igrišče, gostitelji pa so se zelo hitro vrnili v vodstvo. Zadnji dve točki v četrtini je s prostima metoma dosegel Dončić in poskrbel za izid 24:20. 

Slovenski zvezdnik je v prvih dveh minutah druge četrtine zbral kar tri asistence, s šesto skupno je ekipo popeljal do 31:20. Ko je Luka znova sedel na klop, je njegov +/- (razmerje med doseženimi in prejetimi točkami, ko je igralec na parketu) znašal kar +18. Ob njegovi odsotnosti so košarkarji Dallasa tokrat uspeli ohraniti večji del prednosti. Sicer tudi po zaslugi nasprotnikov, ki so v prvem polčasu slabo izvajali proste mete (7/14).

Prav s črte prostih metov je Dončić Dallas kasneje popeljal do prednosti +13, prvi polčas pa se je zaključil z rezultatom 46:37. Luka je v prvih dveh četrtinah zbral 9 točk, 4 skoke, kar 7 podaj in dve ukradeni žogi. Manjšo težavo so zanj predstavljale tri osebne napake. Čančar je ob metu 0/1 zbral dve asistenci. Pri Dallasu so nekoliko omejili napadalni učinek Nikole Jokića, ki je do glavnega odmora v svojo statistiko vpisal 12 točk, dobra obramba domačih pa je Denver prisilila v 13 izgubljenih žog.

Maxi Kleber Dallas Mavs Denver Nuggets | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino so boljše odprli gostje, ki so se hitro približali na pet točk zaostanka. Luka je odgovoril z dvema asistencama za štiri zaporedne točke Dwighta Powella.

Na polovici četrtine je Dončić s košem in nato podajo za uspešen met za tri točke Maxija Kleberja poskrbel za vodstvo z 62:49. A takoj zatem je dobil četrto osebno napako, Jason Kidd pa ga je povlekel na klop. Po njegovem odhodu s parketa je Denverju takoj uspel niz sedmih zaporednih točk.

S trojko Willa Bartona so se Nuggets dve minuti in pol pred koncem četrtine približali na 61:64. Nato pa je sledil neprijeten trenutek za ljubitelje slovenske košarke, poškodoval se je namreč Čančar, ki so ga morali odnesti z igrišča, slovenski reprezentant pa je sodeč po obrazni mimiki čutil precejšnje bolečine. Navijači Denverja lahko le upajo, da ne gre za poškodbo ahilove tetive.

Po košu Reggieja Bullocka v zadnji sekundi tretje četrtine se je v zadnjih 12 minut vstopilo z vodstvom domačih z 69:63. Luka Dončić je dosegel prve štiri točke Dallasa v zadnji četrtini, v naslednjem napadu pa je zbral še 12. asistenco na tekmi za močno zabijanje Tima Hardawayja jr. Nad slednjim je bil storjen še prekršek, po uspešnem dodatnem prostem metu pa se je na semaforju izpisal izid 76:68.

Ko je štiri minute in pol pred koncem Finney-Smith s trojko poskrbel za +10, so pri Denverju zahtevali minuto odmora. Posvet na klopi ni pretirano pomagal, Dallas je sprva uspel odgovarjati na Jokićeve koše, nato pa je slovenski zvezdnik trikrat podal za dve trojki Bullocka in eno Brunsona. Prednost je narastla na 95:80.

Ostali sta še dve minuti igre. Vse skupaj je s svojo prvo trojko na tekmi nato zaključil Dončić.

Sledile so menjave na obeh straneh, na parket so stopili rezervisti. Na koncu je Dallas slavil s 103:89.

Luka je odigral skoraj 34 minut, ob metu 7/18 (1/6 za tri točke, 6/8 prosti meti) je zbral 21 točk. K temu je dodal 8 skokov, 15 asistenc in štiri ukradene žoge, njegov +/- je znašal +25. Poleg Slovenca je še pet košarkarjev domače zasedbe zbralo dvomestno število točk: Powell in Bullock 15, Brunson 13, Finney-Smith in Kleber 10.

Pri Denverju je Jokić tekmo končal pri 27. točkah in 16. skokih, 15 točk je dosegel Aaron Gordon, 12 Barton. Nesrečni Čančar, ki je v zadnjem času naposled dobil kar nekaj priložnosti za igranje, je v enajstih minutah zbral dve asistenci, le enkrat je vrgel na koš, vendar njegov met za dve točki ni bil natančen.

Komentarjev 1
  • Timothy_Rodriquez 10:05 04.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice