Šport > Košarka
15 ogledov

Šok: na EP vendarle le 12 igralcev

Zbor slovenske košarkarske reprezentance. Saša Despot
Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so globoko razočarani, ker je morala FIBA Europe zaradi pritiska svoje nadrejene svetovne košarkarske organizacije opustiti misel, da bi ekipe na bodočih evropskih prvenstvih (EP) lahko sestavljalo 14 košarkarjev.

Čeprav je bilo še pred nekaj dnevi rečeno drugače, pa je FIBA Europe v okrožnici, ki jo je poslala nacionalnim zvezam, zdaj zapisala, da bo na EuroBasketu 2011 lahko igralo le 12 igralcev. Odločitev o 14 igralcih je FIBA Europe sprejela na seji izvršnega odbora 30. maja 2010, in sicer na pobudo večine košarkarskih zvez širom Evrope, to odločitev izvršnega odbora je potrdila še tekmovalna komisija FIBA Europe, v zadnjem času pa je prišlo v tem primeru do nestrinjanja s svetovno košarkarsko organizacijo FIBA.

"FIBA Europe verjame, da z uveljavitvijo pravila 14 potnikov na EP ni kršila nobenega pravila, prav tako pa se nobena izmed košarkarskih zvez na to odločitev ni pritožila," so zapisali pri FIBA Europe. "Po posvetovanju in v želji, da mednarodne zveze ne postavimo v neroden položaj, sta se predsednik Olafur Rafnsson in generalni sekretar Nar Zanolin odločila, da opustita pravilo 14 igralcev, kar pomeni, da jih bodo reprezentance lahko na tehničnem sestanku za celo prvenstvo registrirale le dvanajst," so še dodali.

"Na KZS smo globoko razočarani, da na EP 2011 ne bomo mogli popeljati štirinajstih košarkarjev, kar je velik hendikep za vse ekipe. Prvenstvo bo namreč trajalo dlje, kot je poprej, več pa bo tudi tekem, kar pomeni, da bo tekmovanje še napornejše in vsak dodaten igralec bi se še kako poznal. Pravilo štirinajstih bi bilo dobro tudi z vidika mlajših igralcev, saj bi jih več dobilo priložnost za pot na EP in tudi igro na tem največjem košarkarskem tekmovanju stare celine, še posebej glede na to, da smo na letošnje priprave povabili kar šest novincev, ki si želijo dobiti priložnost in za to tudi marljivo delajo. S tem ne opuščamo želje in aktivnosti, da bi skupaj z ostalimi zvezami dosegli čim prejšnjo uveljavitev pravila večih košarkarjev in upajmo, da nam bo to uspelo že za naslednje EP 2013 v Sloveniji," je dejal predsednik KZS Roman Volčič.

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 09:43 21.julij 2011.

    Ker tudi ti obožuješ košarko, KLIKNI: www.facebook.com/KosarkaManija! Nate čaka LED TV Gorenje in 5x 7 dni navijanja v Litvi... ;)