Šport > Košarka
1491 ogledov

Šokantni posnetki policijskega nasilja in ustrahovanja

sterling brown Epa Prometni prekršek se je sprevrgel v nasilje.
Nov primer rasne nestrpnosti.

Tokrat je žrtev policijskega nasilja postal košarkar Milwaukee Bucks Sterling Brown. Temu se je na parkirišču pred trgovino Walgreens v zgodnjih jutranjih urah približal policist, ker je avto parkiral čez dva pakrirna prostora za invalide.

Policisti je prosil za vozniško dovoljenje, nato pa s povišanim tonom od Brown zahteval, naj stopi korak nazaj. "Umakni se," je zavpil. "Ali res ne vidiš težave?" je dodal.

Ker Brown naj ne bi upošteval njegovih navodil, mu je nato dejal: "Ali me oviraš? Rekel sem ti, da stopi nazaj." Košarkar ni deloval nasilno, a mu je policist vseeno dal jasno vedeti, kdo je šef. "Delal bom, kar hočem. Tukaj je to moja pravica!" mu je zabrusil.

Kmalu zatem so na prizorišče prispeli še trije policijski avtomobili. Browna je nato obkolilo več policistov, nakar je eden zavpil: "Roke ven iz žepov, takoj!" Brown mu je nekaj odgovoril, nato pa so policisti družno planili nanj in pri tem uporabili paralizator.

sterling brown | Avtor: Epa Epa

V policijskem poročilu so zapisali, da je Brown postal nasilen in da se je upiral aretaciji, vendar je s posnetka razvidno, da temu ni bilo tako. Načelnik policijske postaje se je za vedenje svojih uslužbencev kasneje opravičil.

"Žal mi je, da je incident prišel tako daleč," je dejal Alfonso Morales in dodal, da so bili vpletenim policistom izrečeni disciplinski postopki, vendar ni razkril, kakšni naj bi ti postopki bili.

Brown je bil na koncu kaznovan le zaradi napačnega parkiranja. 

Košarkar je v uradni izjavi poudaril, da je šlo za rasno nestrpnost, s katero se temnopolti prebivalci ZDA srečujejo iz dneva v dan.

Triindvajsetletnika je v drugem krogu lanskega nabora izbrala ekipa Philadelphia 76ers, ki ga je nato za denarno odškodnino prodala Milwaukee Bucks.

"Namesto da bi dobil parkirni listek, sem postal tarča ustrahovanja, nezakonite prekomerne sile, vklenjenja z lisicami in uporabe paralizatorja."

Sterling Brown

Komentarjev 3
  • Ožbe Kolenc 21:02 24.maj 2018.

    Mah itaq so samo v ameriki policaji tak fukjeni da te zarad napačnega parkiranja tolko da ne ubijejo. Pa 10 jih mora bit za eno osebo...

  • kapibara1 15:26 24.maj 2018.

    Črn Bel , ko si v postopku valda "skloniš glavo" in sodeluješ..

  • Pepe007 15:09 24.maj 2018.

    Če bi taki postopki veljali pri nas, bi bila parkirišča za invalide res samo za invalide.

Sorodne novice