Šport > Košarka
2133 ogledov

Tako so Dončića uvrstili na lestvico najboljših do 25 let

Luka Dončić in Trae Young Profimedia
Pri HoopsHypu so objavili lestvico najboljših mladih košarkarjev.

Še zlasti po naborih v letih 2018 in 2019 se zdi, da v ligi NBA že dolgo ni bilo tako velikega števila nadarjenih košarkarjev. Pri HoopsHype so se odločili zbrati glasove svojih novinarjev in tako s konsenzom določiti 25 najboljših košarkarjev, ki še niso dopolnili 25 leta starosti. 

Rezultati so takšni:

  • 25. Kendrick Nunn (24 let, Miami Heat): košarkar, ki v ligo ni prišel preko nabora, ampak iz razvojne lige. V tej sezoni je bil tretji strelec med novinci s 15.5 točke na tekmo in drugi po številu zadetih trojk (125). Prispeva tudi 3.4 asistence na dvoboj.
     
  • 24. Jonathan Isaac (22, Orlando Magic): velja za enega najboljših igralcev v obrambi. Do poškodbe je peti najboljši obrambni ekipi lige pomagal z 2.4 blokade (4. mesto v ligi) in 1.6 ukradene žoge (deveti najboljši posamznik v ligi).
     
  • 23. Lonzo Ball (22, New Orleans Pelicans): drugi izbor na naboru leta 2017 je v svoji tretji sezoni, prvi v New Orleansu po menjavi z LA Lakers, precej popravil met za tri točke. Njegovo povprečje v sezoni je znašalo 12.4 točke, 6.2 skoka, 7.0 asistence in 1.4 ukradene žoge.
     
  • 22. Aaron Gordon (24, Orlando Magic): ime si je ustavril z zabijanji na tekmah All-Star, po mnenju mnogih bi moral zmagati vsaj enkrat, a mu to ni uspelo. Še vedno je neprepričljiv pri metih od daleč, v povprečju zbere 15.8 točke, 8.1 ulovljene žoge, 4.4 podaje in 1.1 ukradene žoge na dvoboj.
     
  • 21. Myles Turner (23, Indiana Pacers): po prihodu iz univerzitetne košarke so mnogi menili, da bo kmalu postal eden najboljših igralcev pod svojim obročem, a se pričakovanja niso povsem izpolnila. 

    Myles Turner | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 20. John Collins (22, Atlanta Hawks): kljub izjemnim atletskim sposobnostim in 1.6 blokade na tekmo strokovnjaki ne zaupajo njegovi obrambi, ki pa bi jo lahko nekoliko zamaskiral prihod Clinta Capele v Atlanto. V povprečju dosega 21.6 točke in 10 skokov na tekmo, ob tem prispeva tudi 1.5 trojke na dvoboj.
     
  • 19. Jaren Jackson Jr. (20, Memphis Grizzlies): igralec, ki je bil na naboru 2018 izbran takoj za Luko Dončićem, naj bi imel pred sabo veliko kariero. V tej sezoni v povprečju dosega 16.9 točke na tekmo ter 1.6 blokade, za visokega košarkarja pa je precej natančen izza črte za tri točke (39.7 odstotka).
     
  • 18. De’Aaron Fox (22, Sacramento Kings): Fox naj bi bil glavni razlog, da se GM Sacramenta Vlade Divac, ni odločil za Dončića na predlanskem naboru. Po mnenju Srba so imeli v klubu že odličnega vodjo igre, Fox in Dončić pa naj se ne bi dobro dopolnjevala. Fox sodi med najboljše mlade organizatorje igre v ligi, v povprečju zbere 20.4 točke, 4.0 skoka, 6.8 asistence in 1.4 ukradene žoge na tekmo. Natančnost iz igre je v tej sezoni nekoliko padla, do lepega števila košev prihaja zaradi svoje eksplozivnosti.

    De’Aaron Fox | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 17. Jamal Murray (23, Denver Nuggets): Soigralec Vlatka Čančarja je ob Nikoli Jokiću najbolj zaslužen za odlične predstave moštva iz Colorada. Kanadčan v povprečju dosega 18.7 točke, 3.9 skoka in 4.8 podaje na dvoboj.
     
  • 16. Shai Gilgeous-Alexander (21, Oklahoma City Thunder): Na 'Dončićevem' naboru je bil izbran kot 11., kot novinec se je izkazal že pri LA Clippers, ki pa so ga v menjavi za zvezdnika Paula Georga poslali v Oklahomo. V svoji drugi sezoni v NBA je nekajkrat zelo zablestel, mladi kanadski košarkar pa v statistiko vpisuje po 19.3 točke, 6.1 ulovljene žoge in 3.3 asistence.
     
  • 15. D’Angelo Russell (24, Minnesota Timberwolves): Košarkar je v svoji karieri že moral zamenjati nekaj klubov, v zadnjem 'tradu' pa je pristal v Minnesoti. V tej sezoni je zabeležil rekordnih 23.1 točke na tekmo, k temu je dodal 3.9 skoka in 6.4 podaje.
     
  • 14. Jaylen Brown (23, Boston Celtics): Brown je odličen tako v napadu kot obrambi, s svojimi predstavami, ki so pomagale Boston pripeljati do 3. mesta na Vzhodu, se je približa uvrstitvi na tekmo All-Star. Dosega 20.4 točke, 6.4 skoka in 1.1 ukradene žoge.
     
  • 13. Domantas Sabonis (22, Indiana Pacers): sin slovitega Arvydasa Sabonisa se je rodil v Portlandu, kjer je igral njegov oče, v tej sezoni pa se je že prebil na tekmo vseh zvezd lige NBA, kar veliko pove o njegovi kakovosti. Je šesti skakalec lige z 12.5 skoka na tekmo, k temu pa dodaja še 18.3 točke in pet podaj.
     
  • 12. Kristaps Porzingis (24, Dallas Mavericks): Latvijec je v tej sezoni zaigral po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe kolena. Med rednim delom je še imel nekaj težav, a se pričakuje, da bo le še boljši, njegova naveza z Dončićem pa prav tako. V tej sezoni je v povprečju zbral 19.4 točke, 9.4 skoka in 2.1 blokade. Za tekmeca je kljub višini lahko nevaren tudi pri metu za tri točke, ki v ligi NBA vse bolj prihaja do izraza.

    kristaps porzingis | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

     
  • 11. Zion Williamson (19, New Orleans Pelicans): prvi izbor na draftu in pred sezono glavni favorit za novinca leta, a ga je poškodba kolena s parketa oddaljila do januarja. Od takrat dalje ima izjemno statistiko: 23.6 točke (prvi med rookieji), 6.8 skoka in 2.2 podaje na tekmo. Njegov met iz igre znaša 58.9 odstotka.
     
  • 10. Ja Morant (20, Memphis Grizzlies): najverjetnejši Dončićev naslednik kot rookie leta je najzaslužnejši za preobrazbo Memphisa, ki je na poti v končnico. Eksplozivni in za gledalce atraktivni organizator igre je prvi aistent med novinci (7.0 podaje), dosega pa tudi 17.6 točke na tekmo ob dobrem metu iz igre.
     
  • 9. Brandon Ingram (22, New Orleans Pelicans): prav tako kot Lonzo Ball je bil udeležen v menjavo s katero so LA Lakers dobil v New Orleansu nezadovoljnega Anthonyja Davisa. Po spremembi okolja si je že priigral All-Star nastop, sodi med košarkarje, ki so najbolj napredovali (24.3 točke, 6.3 skoka in 4.3 podaje).
     
  • 8. Devin Booker (23, Phoenix Suns): tudi Booker je zaigral na tekmi vseh zvezd, nastopil je kot rezerva za poškodovanega Damiana Lillarda. Kot izjemno učinkovit igralec v napadu dosega 26.1 točko na dvoboj, k temu pa dodaja še 4.1 ulovljene žoge in 6.5 asistence.
     
  • 7. Bam Adebayo (22, Miami Heat): še drugi soigralec Gorana Dragića na seznamu. Sodi med kandidate za košarkarja, ki je najbolj napredoval, poleg Jimmyja Butlerja je zastopal Heat na All-Star tekmi. Ob prvih trojnih dvojčkih v karieri je v tej sezoni dosegal 16.1 točke, 10.6 skoka, 5.0 podaje, 1.3 blokade in 1.2 ukradene žoge na obračun. Iz igre je zadel 56.5 odstotka metov.
     
  • 6.  Jayson Tatum (22, Boston Celtics): raznovrsten košarkar, prva violina odličnih Keltov. S povprečjem 23.6 točke, 7.1 skoka je tudi on zaigral na reviji zvezdnikov. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je bil član sicer neusoešne reprezentance ZDA.

    Jayson Tatum | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 5. Trae Young (21, Atlanta Hawks): organizator igre bo imel vselej to smolo, da ga bodo primerjali z Luko Dončićem, saj sta bila košarkarja vpletena v menjavo med Atlanto in Dallasom na večer nabora. Navijači obeh ekip so sicer izjemno zadovoljni s svojima košarkarjema. Young je bil z 29.6 točke četrti strelec ter z 9.3 podaje drugi asistent lige, a njegova velika pomanjkljivost ostaja igra v obrambi, kjer se mora kosati s precej višjimi in močnejšimi košarkarji. Kljub njegovim statistično izjemnim številkam Atlanta še vedno sodi med najslabša moštva tekmovanja. 
     
  • 4. Ben Simmons (23, Philadelphia 76-ers): Avstralčeva največja težava je, da je slab strelec od daleč, v tej sezoni je šele prvič v NBA karieri zadel met za tri točke! Njegov prispevek v moštvu je sicer izjemen, dosega 16.9 točke, 7.8 skoka, 8.2 podaje in 2.1 ukradene žoge (najboljši v ligi), v napadu pa bi bil verjetno še učinkovitejši, če bi več napadov potekalo preko njega. Za časa poškodbe Joela Embiida je njegovo povprečje tako narastlo na 21.6 točke, 9.3 ulovljene žoge in 7.9 asistence.
     
  • 3. Donovan Mitchell (23, Utah Jazz): kot član izbrane vrste ZDA je igral na SP, tudi on pa je pred mesecem dni prvič zaigral na All-Star tekmi skupaj s soigralcem Rudyjem Gobertom. Oba sta najzaslužnejša, da je bil Utah četrti na Zahodu. Njuno razmerje bo sicer zanimivo opazovati po prekinitvi trenutnega suspenza tekem, saj naj bi bil Mitchell besen na Francoza, ki ga je po predvidevanjih okužil s koronavirusom. Gre za prvega in drugega obolelega v ligi NBA. Mitchell je sicer v povprečju dosegal 24.2 točke, 4.4 skoka in 4.2 podaje na tekmo. V odločilnih trebutkih je bila vselej žoga v njegovih rokah.

    Donovan Mitchell Slam Dunk | Avtor: Epa Donovan Mitchell. Epa

     
  • 2. Karl-Anthony Towns (24, Minnesota Timberwolves): podobno kot Young pri Atlanti ima izjemen individualni učinek, ki pa se ne odraža na uspehih moštva. V povprečju je zbral 22.7 točke, 11.8 skoka in 1.5 blokade na tekmo ob 53,4-odstotnem metu iz igre, za trojko njegov met znaša 39.6 odstotka.
     
  • 1. LUKA DONČIĆ (21, Dallas Mavericks): "Šesti po številu doseženih točk in četrti po asistencah Luka Dončić vse od svojega prihoda v ligo NBA hodi na meji neverjetnega. V tej sezoni je v povprečju zbral 28.7 točke, 9.3 skoka, 8.7 asistence in 1.1 ukradene žoge na tekmo. Vse to počne pri starosti 21 let. V le eni sezoni je Dončić Mavericks popeljal s 14. mesta, ki ne prinaša končnice, do 7. pozicije v zahodni konferenci, ki pa bi bila najverjetneje še boljša, če Slovenec ne bi izpustil dveh krajših obdobij zaradi poškodbe gležnja. Če bo nadaljeval s tako absurdno smerjo napredka, je le malenkostni dvom, da ne bo nekoč prišel do ravni kandidata za nagrado za najkoristnejšega igralca lige. Morda je že na tem nivoju," so ob postavitvi Slovenca na prvo mesto med najboljšimi košarkarji do 25 let zapisali pri HoopsHype.

    Ni kaj, se strinjamo.

    luka dončić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice