Šport > Košarka
9002 ogledov

To vprašanje glede Luke Dončića najbolj muči ligo NBA

luka dončić Profimedia
"Ali lahko Jason Kidd resnično izvleče največ iz Luke Dončića?"

Medtem ko vsi košarkarski navdušenci z nestrpnostjo pričakujemo pričetek nove NBA sezone, je vodstvo lige pripravilo zanimiv prispevek, ki se je imenoval "10 ključnih vprašanj za sezono 2021/22".

V njem so NBA-jevi tiskovni predstavniki vsak dan predstavili po eno izmed desetih ključnih tem, ki se navezujejo na prihajajočo sezono.

Na tem seznamu pa se je pod vprašanjem številka šest pojavil tudi naš Luka Dončić. Vodstvo lige se namreč sprašuje "Ali lahko Jason Kidd resnično izvleče največ iz Luke Dončića?"

jason kidd | Avtor: Epa Epa

Pri ligi NBA so namreč zaskrbljeni, da na prvi pogled resnično delujeta kot tandem iz sanj, saj bo bodoči član Hiše slavnih, ki je blestel ravno na poziciji organizatorja igre, pod svoje okrilje vzel morda celo največjega talenta vseh časov, ki bo vsaj še naslednjih šest sezon (do takrat ga vsaj veže nova pogodba) poveljeval igri Dallasa, a v resnici morda vse le ni tako rožnato.

Avtorji članka so prepričani, da bi lahko omenjeni dvojec tvoril zastrašujoče partnerstvo, če se je Kidd kaj naučil iz svojega časa pri Brooklynu in Milwaukeeju ter predvsem če dopusti, da je Luka na igrišču preprosto Luka.

Kidd namreč do sedaj ni ravno slovel kot trener, ki bi se uspel prilagoditi talentu, ki ga je imel na klopi, zato sta se tudi njegovi epizodi pri Nets in Bucks tako neuspešno zaključili. Kidd bo tako moral bistveno spremeniti svoj pristop, če želi uspešno funkcionirati znotraj svoje nove (stare) organizacije.

Jason Kidd | Avtor: Twitter Twitter

Novi trener bo moral izboljšati predvsem obrambno igre svoje ekipe, ki je v minuli sezoni veljala šele za 21. najboljšo v ligi, saj je dopuščala kar 112,3 točk na sto posesti žoge. Če so Mavericki na tekmi nasprotnikom dopustili 109 točk ali več, so izgubili kar 16 od 28 tekem.

Vodstvo lige, ki si seveda želi, da bi bila igra njihovih največjih zvezdnikov, ki jim prinašajo največ denarja, še bolj spektakularna, tako pričakuje, da bo Kidd pomagal svojemu varovancu nekoliko izboljšati igro v obrambi, medtem ko je povsem drugače, kar se tiče napada. Tu si liga predvsem želi, da bi Kidd prepustil Dončiću vso svobodo v igri ter ga preprosto spustil z vajeti.

Dallas je sicer v lanski sezoni padel v uspešnosti meta za tri točke, kar je zelo prizadelo njihovo igro, ko Dončić napade obroč in nato poišče svoje proste soigralce. Zaradi nerazpoloženih strelcev se je Luka tako dostikrat moral zateči k solo akcijam ter si ustvarjati lastne priložnosti za met.

Luka Dončić Mavs Grizzlies | Avtor: Profimedia Profimedia

Po mnenju strokovnjakov lige pa bi lahko Kidd pripomogel igri Dallasa prav s tem, da vendarle nekoliko vzame žogo iz Dončićevih rok. Luka je bil namreč drugi košarkar v celotni ligi po odstotku koliko akcij njegove ekipe je bilo kreiranih prav preko njega, medtem ko je tekom končnice največ napadov katerekoli ekipe šlo ravno preko Dončića.

V ligi tako pričakujejo, da bi lahko Kidd od svojega varovanca zahteval, da nekoliko več igra brez žoge v svoji posesti, s čimer bi lahko še dodatno izboljšal svoj napad, če bi seveda ostali košarkarji pridodali svoj delež.

Pri vodstvu lige so s člankom tako dali jasno vedeti, da niso prepričani, da je Jason Kidd po dosedanjih trenerskih neuspehih resnično pravi človek za razvoj Luke Dončića ter da upajo, da mu bo predvsem pustil proste roke pri kreiranju igre, obenem pa ga bo ohranjal dovolj svežega tekom sezone, tako da bo organizacijo igre vmes namenil tudi preostalim igralcem.

Luka Dončić Poglejte si jih! Šport Luka avtor kar šestih izmed stotih najlepših akcij sezone po izboru NBA

Toda morda so pri vodstvu lige postavili napačno vprašanje... Kaj pa če lahko Luka Dončić resnično izvleče največ iz Jasona Kidda? Morda pa se ob delu s takšnim generacijskim talentom, kot je Luka, tudi Kidd končno izkaže v trenerskih vodah. Lepšo priložnost bo težko dočakal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.