Šport > Košarka
7350 ogledov

Dragićev trener: Miami je glavno mesto Slovenije

erik spoelstra
Čeprav je bilo sinoči v ligi NBA na sporedu osem tekem, nobena ni dosegla odmevnosti dvoboja med Miamijem in Dallasom.

Dva tisoč Slovencev na tribunah dvorane American Airlines v Miamiju in šele drugi trojni dvojček Gorana Dragića v ligi NBA za zmago Heat s 105:99 sta glavni novici dneva za mnoge tudi na drugi strani Atlantika.

Socialna omrežja, predvsem Twitter, so polna objav z zgodovinskega, prvega merjenja moči med Zlatim kapetanom in Čudežnim dečkom. Američani, ki niso vajeni takšnega vzdušja na športnih terenih, so se čudili in občudovali energijo ter veselje slovenskih navijačev.

"Že pol ure je minilo od konca tekme v Miamiju, na tribunah pa je še vedno 2000 slovenskih navijačev," je zapisal ameriški novinar na Twitterju in nekaj minut za tem dodal: "Ravno kar je iz slačilnice prišel Goran Dragić. V roke je vzel mikrofon in začel skandirati. Vseh 2000 Slovencev je poskakovalo ... Neverjetno!"

Luka Dončić, Goran Dragić Vzdušje Šport Tako je o "slovenskem večeru" poročal New York Times

Slovenska invazija

Jim Consolantis je zapisal: "2000 Slovencev še vedno slavi zmago Gorana Dragića in Miamija. Varnostniki jih NE bodo umaknili iz dvorane. To je eden najbolj neverjetnih navijaških prizorov, kar sem jih videl v Miamiju. Nerealno. Uživajte prijatelji."

Po izračunih Američanov naj bi vsak od teh 2000 Slovencev samo v Miamiju zapravil med 600 in 800 dolarjev, zato so v najbolj branemu časniku na Floridi, Miami Heraldu, predlagali, da bi imeli košarkarji Heat na vsaki tekmi takšno podporo Slovencev. "Miami je bil Ljubljana za en večer," je zapisali novinar.

Tudi mediji iz drugih držav, ki poročajo o ligi NBA, so izpostavili slovenski večer v Miamiju. Španska Marca piše o slovenski zabavi v Miamiju, As iz Madrida pa prenaša besede trenerja Miamija Erika Spoelstre: "Miami je glavno mesto Slovenije." 2000 Slovencev je dokaz, da je košarka v Slovenije veliko več kot le šport, so še zapisali pri Asu.

Pri ameriškem športnem gigantu ESPN so izpostavili, število Slovencev, ki si je ogledalo dvoboj na jugu Floride, na uradni strani NBA lige pa so 'srečanju Slovencev' prav tako namenili nekaj besed. "Slovenska invazija na Miami: Dončić je najboljši novinec, a ne najboljši tudi v Deželi," so pri hrvaškem Indexu naslovili članek o dvoboju v Miamiju, pri 24sata.hr se je naslov glasil: "Ljubljana do Miamija: Zmagal in proslavljal z 2000 Slovenci."

mediji, tekma Dragić, Dončić | Avtor: Prt Scrn Prt Scrn

 

mediji, tekma Dragić, Dončić | Avtor: Prt Scrn Prt Scrn

Dončić: Prvič v karieri sem bil živčen

Tudi ostali akterji tekme se niso mogli načuditi vzdušju v dvorani. Spoelstra je dodal, da še ni videl Gorana Dragića tako motiviranega. "Bil je to njegov večer in užival je v vsakem trenutku. Na parketu je bil spet fant, ki sem ga odšel gledat v Ljubljano pred nekaj poletji. Pred svojimi navijači postane kar naelektren. Poskrbel je za tripel double in najbolj povzdigajočo potezo na tekmi."

Tudi Dwyane Wade, ki zaključuje kariero v ligi NBA, zato si ob koncu skoraj vsake tekme izmenja dres z enim od nasprotnih igralcev, je moral počakati na svoj trenutek. Fotografi in kamermani so hoteli najprej ovekovečiti izmenjavo dresov slovenskih zvezdnikov. "Že nekaj ur pred tekmo sem opazil, da bo to nekaj posebnega za Gorana. Počaščen je bil, da je v Miami prišlo toliko Slovencev. Danes je bil res njegov večer, privoščim mu ga iz srca."

Goran Dragić Slovenski večer Šport En Slovenec pri trojnem dvojčku, drugi blizu njega

Trener Dallasa Rick Carlisle prav tako ni mogel mimo vzdušja v dvorani. "To je bil divji večer. Res divji. Lepo je bilo gledati, kako motivirana sta bila Dragić in Dončić. Liga NBA je resnično globalna zadeva in upam, da bomo v prihodnosti priče še kakšnim takšnim večerom."

mediji, tekma Dragić, Dončić | Avtor: Prt Scrn Prt Scrn

Legendarni Dirk Nowitzki je povedal: "Dvorana je bila pod visoko napetostjo zaradi teh dveh fantov. Oba sta junaka. Igrala sta odlično; Dragić je imel trojnega dvojčka, Dončić pa mu je vedno blizu."

Seveda sta se tudi Zlati kapetan in Čudežni deček zahvalila Slovencev, ki so prepotovali 8323 kilometrov iz Ljubljane do Miamija. Goran Dragić je nad fotografijo v družbi s slovenskimi navijači zapisal: "Danes je bilo neverjetno. Hvala moji domovini za vso ljubezen in podporo. Nikoli ne bom pozabil."

"Počutil sem se, kot da bi igral v Ljubljani, v mojem rodnem mestu v Sloveniji, pred svojimi navijači. Kot sem dejal, bil je neverjeten občutek. Verjetno sem dal 120 odstotkov zaradi vzdušja, vibracij, ki so bile tako dobre. Zdaj me vse boli, vendar je bilo popolnoma vredno," je po tekmi Dragić sicer povedal ameriškim medijem.  

Dallas Mavericks bodo naslednjo tekmo odigrali proti Oklahoma Cityju, prenos v nedeljo ob 21.30 na Sport Klub1

Luka Dončić je bilo malo krajši, a še bolj zgovoren. Ob videu, na katerem pozdravlja navijače po koncu tekme, je pripisal: "To je enostavno neverjetno!!!" Dvajestletnik je še izjavil: "Če povem iskreno, sem bil morda prvič v življenju malce nervozen pred tekmo. Bilo je drugače, poseben večer za vse nas." 

Goran Dragić Američani začudeni Šport Tako so Slovenci rajali v Miamiju, Gogi in Luka pa na parketu

Komentarjev 2
  • blue_table 07:10 30.marec 2019.

    OK, tale je pa svetovna - razkrili so, kaj je po tekmi Dragić zašepetal Dončiću: http://www.norakrava.si/razkrivamo-kaj-je-dragic-po-tekmi-zasepetal-doncicu/