Šport > Košarka
5863 ogledov

Tudi mediji so se zganili, Luka naposled napredoval

Luka Dončić Profimedia
Slovenski zvezdnik se vzpenja po lestvici za najkoristnejšega igralca lige.

Luka Dončić je v zadnjih treh tednih dvakrat postal igralec tedna zahodne konference, odnesel pa je tudi nagrado za najboljšega košarkarja na Zahodu za mesec februar. Kljub temu ga doslej mediji niso uvrščali med peterico najresnejših kandidatov za naziv najkoristnejšega igralca v rednem delu lige NBA. Po zadnjih predstavah se je to spremenilo.

Dallas je na zadnjih dveh tekmah premagal Boston Celtics in Brooklyn Nets, Luka pa je ob statistično zelo uspešnih predstavah tudi podal za zmagovalna meta Spencerja Dinwiddieja, slednji je s trojkama odločil obe tekmi. Prvi zvezdnik Dallasa je sicer edini košarkar lige, ki v povprečju zbere več kot 28 točk ter osem skokov in podaj. Tudi mediji, ki Slovencu niso namenili niti enega glasu pri izboru za All-Star tekmo, tega niso več mogli spregledati.

Luka Dončić, Goran Dragić Odziv Šport Luka presenetil Američane: Ne, to ni bilo zabavno

Dončić se je tako med kandidati za MVP-ja sezone s sedmega mesta povzpel na peto pozicijo, prehitel je Jaysona Tatuma in DeMarja DeRozna. Slednji je s petega padel na sedmo mesto, ki si ga zdaj deli s Stephom Curryjem.

Prvo mesto je obdržal center Denverja Nikola Jokić (26.0 točk, 13.8 skokov, 8.1 podaje), drugi je Philadelphijin Joel Embiid (29.9/11.4/4.4), tretji pa Milwukeejev Giannis Antetokounmpo (29.8/11.5/5.8).

Za mnoge je presenetljivo pred Dončićem uvrščen tudi igralec Memphisa Ja Morant, ki so ga navijači in mediji pred Slovenca izbrali tudi v začetno peterko All-Star tekme. Morant ime povprečje 27.5 točk, 5.8 skoka in 6.7 podaje in v najpomembnejših statističnih prvinah zaostaja za Dončićem (28.2/9.3/8.6), ima pa Memphis pet zmag več kot Dallas.

Zagovorniki Moranta pravijo, da je ta podatek pri lestvici kandidatov za MVO-ja odločilen, a pri tem pozabljajo, da so Mavericks v tej sezoni odigrali precej tekem brez slovenskega zvezdnika. Ko sta oba napoškodovana, je Luka uspešnejši, to se je izkazalo tudi na medsebojnih dvobojih.

V tem pogledu je zanimivo tudi dejstvo, da je Dallas po številu zmag boljši od Jokićevega Denverja in Embiidove Philadelphie in le za zmago slabši od Milwukeeja, ki ga vodi Giannis. Prvi mož Phoenixa, daleč najboljše ekipe v ligi, je sicer Devin Booker, ki je na lestvici zasedel 'le' deveto mesto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice