Šport > Košarka
5535 ogledov

Umrl morda najpomembnejši mož v zgodovini NBA

David Stern NBA Reuters
Brez njega bi bila liga NBA precej drugačna.

V 78. letu starosti je zaradi posledic možganske kapi, ki jo je utrpel 12. decembra, umrl nekdanji komisar lige NBA David Stern. Ta je bil prvi mož tekmovanja med leti 1984 in 2014, tri desetletja pa je najdaljši staž med funkcionarji, ki so vodili najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. 

Pod njegovim vodstvom je liga NBA iz 23 franšiz, ki so se večinoma borile z rdečimi številkami, postala globalni fenomen. Ko jo je pred petimi leti zapuščal, je bilo tekmovanje sestavljeno iz 30 moštev, ki so svoje prihodke povečali za približno 30-krat, liga pa trenutno na leto zasluži 5 milijard ameriških dolarjev. Stern velja tako za očeta moderne NBA.

Stern, sicer diplomirani pravnik, se je trudil za popularizacijo lige NBA izven Združenih držav Amerike ter se je tako dogovoril za prenose tekem v 200 različnih državah, ki so potekali v 49 jezikih. Na čelu je bil tudi ob kar štirih 'lockoutih', ko so bile zaradi nesoglasij prekinjene vse košarkarske dejavnosti v ligi, ustanovil pa je tudi žensko različico lige NBA in razvojno ligo. Uvedel je pravila oblačenja, strožjo doping kontrolo in 'salary cap', ki je služil predvsem ekipam.

Znal se je tudi spreti z novinarji in nekaterimi igralci, a se ga bodo ljubitelji košarke spominjali predvsem kot človeka, ki je ligo NBA popeljal do popularnosti po celem svetu in jo preobrazil v eno najbogatejših.

Komentarjev 1
  • Kmodri 14:04 02.januar 2020.

    Smrt je včasih poštena.

Sorodne novice