Šport > Košarka
2109 ogledov

Upokojitev po štirih naslovih in nazivu MVP finala

Andre Iguodala Profimedia
Štirikratni prvak lige NBA je sklenil svojo igralsko kariero.

Andre Iguodala, nekdanji zvezdnik ekip Philadelphia 76-ers in Golden State Warriors, je po 19 letih sklenil svojo NBA kariero. V tem času je štirikrat postal prvak najmočnejše košarkarske lige na svetu.

"Preprosto je pravi čas za to," je dejal košarkar, ki bo januarja dopolnil 40 let. "Igralni čas je bil vse manjši, nisem pa želel le obsedeti na zadnjem sedežu," je še dodal.

Leta 2004 so ga kot devetega na naboru sicer izbrali 76-ers, v Philadelphiji, kjer je v svoji četrti sezoni dosegal skoraj 20 točk na tekmo (19.9.),  pa je ostal naslednjih osem let. Nato je bil del velike menjave v kateri so sodelovale štiri franšize, sam je pristal v Denverju, največ pa so na papirju takrat iztržli LA Lakers, ki so iz Orlanda pripeljali Dwighta Howarda. 

Pri Nuggets je ostal le eno sezono (13.0 točke, 5.3 skoka in 5.4 podaje), nato pa se je s selitvijo k Golden Statu začelo njegovo najuspešnejše obdobje. V šestih sezonah je namreč osvojil tri naslove, leta 2015 pa je bil celo izbran za najkoristnejšega igralca v velikem finalu. Takrat so Warriors v finalu z 1:2 v zmagah zaostajali proti Clevelandu, naslednje tri tekme, ki jih je Iguodala začel v prvi peterki, pa so dobili. Na teh treh dvobojih je Iguodala z izjemno obrambo zaustavil LeBrona Jamesa.

Andre Iguodala | Avtor: Profimedia Profimedia

Kasneje je na zahodni obali osvojil še dva naslova, nato pa se je za dve leti preselil k Miamiju. Tudi z njim je prišel do velikega finala, šestič v svoji karieri, a je Heat moral z 2:4 priznati premoč Jezernikom. Štiri tekme finalne serije je pri Miamiju takrat moral izpustiti Goran Dragić, ki je sicer v končnici v povprečju dosegal 19.1 točke.

Iguodala se je pred sezono 2021/22 vrnil v Golden State. Čeprav zaradi poškodb ni več veliko igral, zbral je 31 tekem v rednem delu sezone in 7 v končnici, je prišel še do svojega četrtega šampionskega prstana. Zaradi težav s kolkom in zapestji je nato v minuli sezoni odigral le še osem dvobojev. 

V ligi NBA je odigral 1231 tekem rednega dela in pri tem v povprečju zbral 11.3 točke, 4.9 skoka, 4.2 asistence in 1.4 ukradene žoge. Enkrat je nastopil na All-Star tekmi. Kot reprezentant ZDA je postal svetovni prvak leta 2010 v Turčiji, dve leti kasneje pa je osvojil tudi zlato na olimpijskih igrah v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice