Šport > Košarka
3040 ogledov

V aprilu sprejet v hišo slavnih, zdaj je umrl

Eddie Sutton Profimedia
Letnik 2020 Hiše slavnih je v tem letu izgubil še drugega člana, skupno tretjega.

Legendarni univerzitetni trener Eddie Sutton je umrl v 85. letu starosti. Aprila tega leta so ga sicer uvrstili v košarkarsko Hišo slavnih. Poleg njega je bil posthumno v njo uvrščen tudi Kobe Bryant, ostali člani generacije 2020 pa so še Tim Duncan, Kevin Garnett, trener Rudy Tomjanovich, košarkarica Tamika Catchings ter univerzitetni trenerki Kim Mulkey in Barbara Stevens, mednarodni odbor pa je v njo uvrstil prav tako že pokojnega glavnega tajnika Fibe Patricka Baumanna.

Sutton je bil v svoji karieri štirikrat izbran za univerzitetnega trenerja leta, trikrat je svoja moštva vodil na zaključnem turnirju četverice lige NCAA. V 37 letih mu le enkrat redni del sezone ni uspelo zaključiti s pozitivnim razmerjem med zmagami in porazi. Nikoli sicer ni postal univerzitetni prvak.

Ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja se je vpletel v škandal pri Kentuckyju, ko so košarkarji za svoje igranje dobili plačilo, kar je v nasprotju s pravili NCAA. Zaradi nepravilnosti je moral odstopiti s celotnim strokovnim štabom, po škandalu pa bi univerza skoraj ostala brez košarkarskega programa, ki je sicer drugi najuspešnejši v državi. Z osmimi osvojenimi lovorikami je namreč več univerzitetnih naslovov v košarki osvojila le univerza UCLA, ki je bila 12-krat najboljša v ZDA. Pri Kentuckyju jeSutton zabeležil 88 zmag in 39 porazov.

Omenjeni škandal je najverjetneje vplival tudi na to, da je bil Sutton šele v sedmem poizkusu, prej je bil nominiran že šestkrat, izbran v Hišo slavnih. Same ceremonije zdaj ni dočakal.

Izjemen pečat je pustil tudi na univerzah Creighton (1969-1974; razmerje v zmagah 82:50), kjer je pred prihodom k Cedeviti Olimpiji v zadnjih letih igral tudi Martin Krampelj, Arkansas (1974-1985; 260:75) in Oklahoma State (1990-2006; 368:151).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice