Šport > Košarka
8666 ogledov

V zadnjih minutah juriš Dallasa, Dončić čez 40

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa večino časa nemočni na prvi tekmi v Phoenixu. Ta je vodil skozi celotno tekmo in zmagal s 121:114.

Odigrana je bila prva tekma drugega kroga končnice v seriji med ekipama Phoenix Suns in Dallas Mavericks. V Arizoni sta se pomerili prepričljivo najboljša ekipa rednega dela, ki je v prvem krogu play-offa s 4:2 v zmagah premagala New Orleans Pelicans, in zasedba iz Teksasa, ki je osvojila četrto mesto v zahodni konferenci, kasneje pa prav tako v šestih tekmah izločila peti Utah.

Luka Dončić in kolegi so po mnenju večine strokovnjakov 'outsiderji' v seriji s Phoenixom. Slednji naj bi imel prednost v igralskem kadru, še zlasti pod košem, kjer naj bi po predvidevanjih prevladoval Deandre Ayton, tehtnico pa naj bi v korist Sonc nagnili še izjemni strelec Devin Booker, neuničljivi veteran Chris Paul in odlični obrambni igralec Mikal Bridges.

"Luka Dončić je zame najboljši igralec v tej seriji, a bo veliko odvisno tudi od njegovih soigralcev," je pred prvim dvobojem razmišljal nekdanji zvezdnik Reggie Miller. 

Domači so sicer agresivno krenili v dvoboj. V napadu so bili uspešni, v obrambi pa so goste prisilili v tri zaporedne napake, dve žogi je izgubil Dončić. Gostitelji so tako povedli z 9:0, nato je svoj prvi koš dosegel tudi Luka, v naslednji akciji pa je žogo skozi obroč poslal še Dorian Finney-Smith. A to sta bila edina zadeta meta Dallasa v slabih petih minutah. Ko je kasneje Ljubljančan zadel drugič na tekmi, je tako zaostanek le nekoliko zmanjšal, na polovici četrtine je Phoenix vodil že z 18:6.

Pred zadnjimi petimi minutami prve četrtine se je naskok povečal na +15, a je nato Dončić le dobil pomoč v napadu. Maxi Kleber je izkoristil dve njegovi asistenci za trojki, kasneje je dodal še eno. Tudi Luka je bil enkrat natančen z metom izza črte za tri točke, uspešno pa je tudi prodiral pod koš, ob uspešnih metih pa tudi zahteval prekrške, ki pa jih sodniki niso piskali. To se je pripetilo tudi devet sekund pred zaključkom četrtine, ko je ob košu od 'table' v svojo statistiko vpisal še 13. in 14. točko za osem točk zaostanka.

Na drugi strani je nato dva prosta meta zadel Cameron Johnson za 35:25. Luka je zadel ali podal pri 20 od 25 točk Dallasa.

Na začetku druge četrtine je sedel na klopi, na parket pa se je vrnil že po treh minutah in pol pri zaostanku 34:47, saj je Jalen Brunson dobil že tretjo osebno napako. Že v prvi obrambni akciji je Dončić dobil neprijeten udarec na najbolj boleče mesto, Jae Crowder pa je dobil nešportno osebno napako.

Na polovici četrtine se je Dallas z devetimi zaporednimi točkami, Luka je zadel trojko in podelil dve asistenci, približal na 47:51. Tri minute pred odhodom na glavni odmor je s prostih metov dosegel še 19. in 20. točko. A prednost domačih je kljub trudu slovenskega zvezdnika znova začela naraščati, po petih zaporednih točkah Paula pa se je na semaforju izpisal rezultat 65:52.

Po minuti odmora je Dončić dosegel še štiri točke (26 točk, 6 skokov, 4 podaje), vendar je bila Dallasova obramba še naprej zelo slaba. Phoenix je v prvem polčasu zadel kar 63,6 odstotkov metov (28/44), na glavni odmor pa odšel s prednostjo 69:56. Dončić in Kleber (16) sta dosegla 42 točk, tretji strelec ekipe je bil z le štirimi točkami Reggie Bullock. Ayton je pri Suns zbral 19 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela z Dončićevo asistenco do Dwighta Powella, v naslednjem napadu pa je Luka dosegel koš preko Paula, nato pa zadel še dodaten prosti met. Že po minuti in pol drugega polčasa je presegel mejo tridesetih doseženih točk. Kljub temu se je razlika tudi v naslednjih minutah še naprej vrtela okoli +10 za domačo zasedbo.

V zadnjih pet minut četrtine se je vstopilo pri izidu 85:75, a nato je Dallas znova povsem poniknil v napadu, triminutno sušo je s svojimi prvimi točkami na tekmi prekinil Spencer Dinwiddie. Suns so se medtem že oddaljili, v zadnjo četrtino pa vstopili s prednostjo 96:79.

Luka, ki je odigral celotno tretjo četrtino, je v igri ostal tudi na začetku zadnje, hitro pa je prejel močen udarec v nogo po katerem je nekoliko zašepal. Tokrat je za kontakt 'poskrbel' JaVale McGee. Še prej jo je ob podaji Dončića pošteno skupil tudi Kleber, ki ga je isti igralec potisnil ob zabijanju.

Phoenix je brez težav ohranjal priigrano prednost, na polovici četrtine je sicer Dončić prodrl pod obroč tekmeca in atraktivno zabil za 93:106, tri minute in pol pred koncem tekme pa je zadel svoj tretji met za tri točke (3/10) in z njim Dallas pripeljal do zaostanka z 98:109.

Minuto in 18 sekund pred zadnjim piskom sirene je Dinwiddie goste približal na osem točk zaostanka, Luka pa je nato z novim prodorom in zabijanjem zasedbo iz Teksasa prioeljal na 107:113. Ob tem je dosegel mejo 40 točk.

A z dvema prostima metoma je odgovoril Booker, enako je na drugi strani storil Finney-Smith, Bridges pa je vse skupaj še enkrat ponovil za Phoenix. Dončić je znova hitro zadel, po novih uspešnih prostih metih Bridgesa, pa je 10 sekund pred iztekom časa zadel še trojko za 114:119.

Booker je zadel dva prosta meta in postavil končni izid, ob zvoku sirene je trojko namreč zgrešil Dinwiddie. Juriš Dallasa je prišel nekoliko prepozno.

Luka je ob metu iz igre 15/30 (4/11 trojke, 11/14 prosti meti) zbral 45 točk, k temu je dodal še 12 skokov, 8 asistenc in blokado. A prave pomoči razen Kleberja, ki je vknjižil 19 točk, ni imel. Šele ob koncu tekme sta svojo strelsko statistiko nekoliko popravila Finney Smith (15 točk) in Brunson (13 ob metu 6/16). Dinviddie (3/8) je dosegel 8 točk.

Pri Phoenixu je bil prvi strelec Ayton s 25. točkami, v precej bolj uravnoteženi ekipni predstavi so mu sledili Booker (23 ter 9 skokov in 8 asistenc), Paul (19), Johnson (17), Bridges (13) in Crowder (11).

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:35 03.maj 2022.

    Gledal tekmo. Če ne bi bilo Dončiča, bi gladko zgubili za 30+!!!

Sorodne novice