Šport > Košarka
461 ogledov

Slovenci po infarktni končnici vrnili Hrvatom

Košarkarska prijateljska tekma med Slovenijo in Hrvaško.
1/27
Anže Petkovšek Reprezentačna tekma Slovenije s Hrvaško.
Slovenski košarkarji so na prvi pripravljalni tekmi v Stožicah premagali Hrvaško (74:73) in se sosedom oddolžili za poraz v Opatiji. Druga tekma bo potekala za zaprtimi vrati.

Slovenski košarkarji so se pred nabito polnimi Stožicami prebudili v drugem polčasu in premagali Hrvate. Potem ko so varovanci Igorja Kokoškova izgubili kar tri od štirih pripravljalnih tekem, so tokrat pokazali pravi obraz in se veselili pete zmage v okviru priprav na EuroBasket 2017.

Slovenija ima ogromno rezerve pri metu za tri točke, saj so naši košarkarji v Stožicah zadeli le tri od 25 poskusov (12%), pri metu iz igre pa so bili le 37-odstotni (25/67).

Uvodne minute pripadle Hrvatom

Selektor slovenske reprezentance Igor Kokoškov je uvodoma v ogenj poslal Gorana Dragića, Eda Murića, Klemna Prepeliča, Luko Dončića in Gašperja Vidmarja.

Luka Dončić | Avtor: Anže Petkovšek Reprezentačna tekma Slovenije s Hrvaško. Anže Petkovšek
Prve točke za domače je izza črte za proste mete dosegel Dončić. Hrvati so dvakrat neovirano zadeli za tri točke in povedli 7:2, s polaganjem Murića in Dragića pa so Slovenci znižali na 6:9.

Po trojki Dončića je bil izid 12:10 v korist naših severnih sosedov, nato pa so domači uspeli izenačiti (12:12). V igro sta vstopila Anthony Randolph in Vlatko Čančar, nekoliko kasneje pa še Žiga Dimec. Po dveh zaporednih hrvaških koših je Kokoškov zahteval prvo minuto odmora. Hrvati so zadeli še eno trojko, a sta Dončić in Dimec spet znižala razliko. Met za izenačenje je v zadnjih sekundah zgrešil Aleksej Nikolić.

Na začetku druge četrtine nobena ekipa ni dosegla koša, nato pa je dvominutno sušo po podaji Dragića s polaganjem prekinil Dimec. Hrvati so odgovorili z novo trojko in spet povedli za tri. 

Po dveh zaporednih koših Randolpha, ki so prebudili Stožice, je novo trojko za Hrvate dosegel Dragan Bender. Slovenci so znali odgovoriti prek Dragića, ki je poskrbel za tretje izenačenje (29:29).

Kokoškov je hitro menjal in preizkušal različne taktične zamisli ter skrbel, da je slovenska reprezentanca držala visok ritem. Po dobri polovici druge četrtine so zaradi težav s semaforjem tekmo za nekaj trenutkov prekinili.

V slovenski igri ni bilo pravega ritma, napake so se vrstile, po trojki Benderja in košu Bogdanovića pa so gostje spet pobegnili na +6, kar je bila tudi najvišja prednost na tekmi.

Z zabijanjem je gledalce spet prebudil Randolph, sledila sta dva zapravljena napada, končni rezultat polčasa pa je postavil Marko Tomas.

Košarkarska prijateljska tekma med Slovenijo in Hrvaško. | Avtor: Anže Petkovšek Reprezentačna tekma Slovenije s Hrvaško. Anže Petkovšek
Slovenci v drugem delu ujeli ritem

Za dober začetek drugega polčasa sta poskrbela Prepelič, ki je zadel trojko, in Dončić, ki je po ukradeni žogi Hrvate prisilil v osebno napako. Vidmar se pod košem ni znašel, po zgrešenem 'zicerju' je naredil še korake. 

Po zapravljeni akciji Hrvatov so sledile minute Slovenije. Stožice so eksplodirale po protinapadu Dragića, ki je znižal na 39:41, nato pa je bil natančen še Vidmar, a na žalost ni izkoristil dodatnega prostega meta. Ostalo je pri 41:41.

Slovenski NBA zvezdnik, ki ga je v Ljubljani spremljal tudi trener Miami Heat Erik Spoelstra, je z novo atraktivno potezo poskrbel za huronsko navdušenje. "Dajmo, Slovenci," je odmevalo v Ljubljani, medtem ko so Hrvati za nekaj minut povsem izgubili kompas. Dončić je delni izid v korist Slovenije povišal na 14:2!

Premoč ni trajala dolgo in kockasti so z dvema trojkama spet povedli (49:50). Pred začetkom zadnje četrtine so Hrvati vodili za točko (45:55). Sodniki so v uvodnem delu zadnjega dela spregledali očitno osebno napako nad Dragićem, ki je metal za tri, in s tem razjezili našega organizatorja igre. 

"Če bomo igrali tako, kot smo danes, bomo na prvenstvu uspešni. Zadnje štiri dni smo delali na izboljšanju igre v obrambi, malce vadili tudi neke sisteme v napadu, in to se nam je danes obrestovalo. Hrvaška je bila v drugem polčasu dokaj nemočna, čeprav ima vrsto odličnih igralcev. Dosegla je le 24 točk in imela skupaj 19 izgubljenih žog." - Goran Dragić

Košarkarska prijateljska tekma med Slovenijo in Hrvaško. | Avtor: Anže Petkovšek Reprezentačna tekma Slovenije s Hrvaško. Anže Petkovšek
Slovenci so še naprej grešili izza črte za tri točke, oddolžili pa so se z nekaj atraktivnimi akcijami. Dve minuti pred koncem, ko so domači vodili za osem (70:62), je zaradi pete osebne napake igrišče zapustil Dragić.

Ko je že kazalo, da je tekma odločena, so se Hrvati nenadoma vrnili in napravili delni izid 7:0. Dončić je pri vodstvu s 74:73 zgrešil oba prosta meta, nato pa je Dario Šarić zapravili zadnji napad in zmaga je ostala doma.

"Vesel sem, da sem tukaj. Lepo je videti Gorana v akciji. Občutek je, kot da se igra tekma končnice. Dajmo, Slovenija." - Erik Spoelstra

Pripravljalna tekma:

Slovenija : Hrvaška 74:73 (19:21, 31:39, 54:55)
Dončić 18, 10 as., Dončić 15, 13 sk., Randolph 12; Šarić 16, Bender 13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice