Šport > Košarka
32 ogledov

Vladni pogajalec postal Šešok

Dušan Šešok. Saša Despot
Evropsko prvenstvo 2013. Vlada je določila pogajalsko skupino, ki se bo zavzemala za cenejši EuroBasket, čeprav je pogodba že podpisana.

Dušan Šešok, bivši predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS), nam je potrdil, da se bo skupaj z Dragom Balentom, direktorjem direktorata za šport ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), ter Anžetom Logarjem, direktorjem urada vlade za komuniciranje (UKOM), s predstavniki Fiba Europe pogajal za znižanje pristojbine za organizacijo evropskega prvenstva (EP) 2013.

"Ne moremo plačati"

"Ne gre več za to, da bi želeli plačati toliko kot prejšnji organizatorji. Preprosto toliko, za kolikor je bilo podpisano, ne moremo plačati," je dejal Šešok, poročali pa smo že, da UKOM v proračunu za leto 2012 v ta namen nima predvidenega denarja.

Šest milijonov evrov in pol pristojbine za EP je sicer razdeljenih na dva dela – tri milijone evrov kotizacije gre Fibi Europe (ta del prispeva vlada) ter tri milijone in pol (to prispeva UKOM) za Fiba Europe sponzorja. Po 750 tisoč evrov je bilo v vsakega od omenjenih delov že izplačanih, pravi Šešok in napoveduje: "Prizadevali si bomo, da bi vse skupaj plačali tri milijone."

"Če se s Fibo ne bo dalo nič dogovoriti, potem je veliko tveganje, da prvenstva ne bo. A ne po zaslugi vlade, ampak nekoga drugega," je prepričan bivši prvi mož zveze, a ni čisto tako. V sklepu bivše vlade iz decembra 2010 je sicer zapisano, da 3,5 milijona evrov poravna organizator. Če pa mu celotnega zneska ne uspe zagotoviti, ga iz proračuna plača država. Vladni sklepi morebitnih sankcij – v primeru, da KZS računov ne plača – ne predvidevajo. Šešok sicer pričakuje, da se bo s predstavniki Fiba Europe s svojo skupino lahko srečal že v desetih dneh.

"Ne strošek, investicija"

Aleš Križnar, prvi mož podjetja EP 2013, d. o. o., je pojasnil, da je KZS že takoj povedala, da tega denarja ne more pokriti, saj nanjo padejo organizacijski stroški: "Zadeva je bila ves čas dogovorjena na način, da celotni znesek, 6,5 milijona, krije vlada. To je bil tudi eden od razlogov, da KZS sprejme tekmovanje. Jasno smo povedali, da tega denarja ne moremo pokriti. Šele po tem dogovoru se je šlo naprej s kandidaturo. Ves čas je bil dogovor, da ves znesek pokrije vlada, organizacijske stroške pa organizator, mi."

Ob tem pa je poudaril tudi prihodkovno plat tekmovanja: "Dogodek je velik in pomemben. Finančno konstrukcijo ima tako, da tako organizator kot država dobita kar nekaj nazaj. Tako da to ni strošek, ampak investicija." O sestanku vladne strani in delegacije KZS so sicer prve poročale Slovenske novice.

Komentarjev 2
  • Timotej Fijavž 21:15 28.marec 2012.

    pa de no. namest da bi meli ke v sloveniji da bi bli mal bol popularni po svetu bi vse dali stra !!!!

  • radiator 18:43 28.marec 2012.

    O joj. Pa ne on. Tip je užaljen ker ni on pripeljal EP v Slovenijo, zdaj se bo pa še pogajal. Adijo prvenstvo.