Šport > Košarka
11660 ogledov

"Zaužijem 64 tablet na dan. Silijo me, da tvegam svoje življenje"

Elena Delle Donne Epa
Vodstvo košarkarske lige WNBA je kronično bolni zvezdnici zavrnilo prošnjo za upravičeno odsotnost iz medicinskih razlogov.

Tako kot v ligi NBA se bo na drugi lokaciji v Orlandu odvil preostanek sezone ženske WNBA. Vse kaže, da bo na zaključku sezone manjkala aktualna najkoristnejša igralka lige (MPV) Elena Delle Donne, članica moštva Washington Mystics, s katerim je lani osvojila prvi naslov WNBA prvaka.

Košarkarska zvezdnica, ki velja za eno najboljših igralk na svetu, je šokirana in razočarana, ker je skupina neodvisnih zdravnikov zavrnila njeno prošnjo za upravičeno odsotnost iz medicinskih razlogov.

 | Avtor: Epa Epa
Delle Donnejeva že 12 let boleha za kronično lymsko boreliozo, zaradi katere mora vsakodnevno zaužiti ogromno zdravil, kar dolgoročno vodi v kompromitiran imunski sistem in predstavlja večjo nevarnost v primeru okužbe s koronavirusom.

Zaradi pridružene bolezni je 30-letnica del rizične skupine, za katero je lahko okužba s covidom-19 tudi usoda.

Na pristojne se je obrnila z uradnim zdravniškim potrdilom, a je liga presodila, da njeno stanje ni dovolj resno, da bi lahko upravičeno manjkala v Orlandu. WNBA je pri tem zanemarila svarilo njenega osebnega zdravnika o nevarnosti morebitne okužbe s covidom-19, odločitev pa je sprejela, ne da bi se s košarkarci sploh pogovorila.

Kot je povedala Delle Donnejeva, bi z veseljem zaigrala na Floridi, vendar za to ni pripravljena tvegati svojega življenja.

Tridesetletnica je ogročena, da jo kljub pridruženi bolezni silijo v nastop v Orlandu, kar bi lahko zanjo imelo življenjsko nevarne posledice.

Košarkarica sicer lahko zavrne nastop v Orlandu, a le če je pripravljena sprejeti finančne posledice. "Na izbiro so mi dali dve možnosti: tvegaj svoje življenje ali pa se odpovej plači," je bila ogročena Američanka.

"Zelo me je prizadelo. Morda sem bila naivna. Vem, da športniki ne bi smeli govoriti o svojih čustvih, a to je vse, kar mi je še ostalo. Nimam toliko denarja kot NBA igralci. Ne želim se spuščati v vojno z ligo. Ne morem se niti pritožiti," je povedala zvezdnica, ki na leto zasluži dobih 200.000 ameriških dolarjev.

"Vzeti moram 64 tablet na dan. 64! 25 pred zajtrkom, 20 po zajtrku, 10 pred večerjo in še devet pred spanjem. To me počasi ubija. Ne ubija me nesporedno, vendar ni dobro zame. Takšna količina zdravil je na dolgi rok zelo škodljiva. Kot nekakšen trik, s katerim telo prepričuješ, da je vse v redu, čeprav ni."

Elena Delle Donne

Z razkritjem je dvignila toliko prahu, da so se takoj zganili v njenem moštvu in ji obljubili izplačilo polne plače, ne glede na to, ali se bo pojavila v Orlandu. "Elena bo dobila svoj denar. Povedal sem ji, da glede njene vrnitve ni nobenega pritiska. Naši skupni načrti so dolgoročni," je povedal trener in generalni direktor moštva Mike Thibault.

Komentarjev 1
  • munja 15:45 18.julij 2020.

    Bog se usmili!! S tolikšno količino zaužitih tablet na dan, se bo sama spravila na oni svet.

Sorodne novice