Šport > Košarka
16 ogledov

Zmaji po treh podaljških do epske zmage

Murić Reyes Blažič Real Madrid Union Olimpija Evroliga
1/21
EPA
Union Olimpija je na neverjetni tekmi v dvorani Stožice in treh podaljških zlomila odpor podgoriške Budućnosti in na tekmi 13. kola lige ABA slavila s 95:92. Košarkarji Krke so že v soboto izgubili na gostovanju pri MZT Skopju (88:92).

Nekaj ur pred tekmo z Budućnostjo v dvorani Stožice so iz Uniona Olimpije sporočili, da sta za obračun s Črnogorci vprašljiva Jaka Blažič in Alen Omić. Oba naj bi v ponedeljkovih jutranjih urah dobila visoko vročino. Blažič je tekmo začel v prvi peterki, medtem ko sta na klopi poleg Omića sedela tudi zaceljena Teemu Rannikko in Dominic Waters.

S točkami Čedomirja Vitkovca so se gostje pred tihim in napol praznim avditorijem v Stožicah po petih minutah igre oddaljili na šest točk prednosti (4:10). Oboleli Blažič je z izjemno akcijo in polaganjem v prvi četrtini prebudil občinstvo, toda Budućnost je zadržala prednost in na odmor po prvih desetih minutah odšla s prednostjo (16:20).

Rannikko je z eno redkih trojk po povratku v Ljubljano v drugi četrtini približal Olimpijo na dve točki zaostanka. Na parket je prvič stopil tudi pred tekmo vprašljivi Omić, domači pa so ob dobrem ustavljanju Geralda Leeja uspeli izenačiti na 23. Zeleno-bele je v vodstvo s trojko dobre štiri minute pred polčasom povedel Sasu Salin (26:25).

Na odmor s košem prednosti

Olimpija je prednost malenkost povišala z novim izjemnim prodorom Blažiča in tremi točkami Dina Murića v enem napadu. Zelo neučinkovita druga četrtina se je končala z izvrstno blokado Arona Baynesa, olupek s parketa pa je moral pobrati nesrečni Milan Milošević (32:30).

Žoge tudi v tretji četrtini niso hotele skozi obroč. Toda medtem, ko je najboljši igralec gostov Lee še vedno čakal na svoje prve točke, je Olimpija s koši Salina, Murića in Baynesa pobegnila na najvišjo prednost na tekmi (43:35). Nerešljiva uganka je bil zgolj izjemno razpoloženi Vitkovac, ki je do konca tretje četrtine dosegel 13 točk.

Gostje so se s serijo 0:7 slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine približali na vsega točko zaostanka, Omić pa je po udarcu s komolcem s krvavo ustnico zapustil parket. Serija začetniških napak na eni in drugi strani je poskrbela za to, da je izid pred zadnjimi desetimi minutami ostal praktično enak.

Union Olimpija Budućnost VOLI liga ABA dvorana Stožice Blažić Baynes Popović blo | Avtor: Nebojša Tejić/ABA Nebojša Tejić/ABA

Baynesu se je spet "stemnilo"

S prvimi točkami Klemna Prepeliča (polaganje in dodatni prosti met) je Olimpija v zadnji četrtini povedla za štiri (46:42). Baynes je le po čudežu ostal na parketu, ko je v 33. minuti storil grob prekršek nad Duškom Bunićem, ga skorajda nokavtiral, a jo vseeno odnesel zgolj z nešportno osebno napako.

Domači so njegov trenutek vseeno drago plačali, saj so Črnogorci po izvajanju avta s sredine igrišča najprej izenačili na 46, Vitkovac pa je s trojko zadel celo za vodstvo (46:49). Rannikko in Dražen Bubnić sta Olimpijo s trojkama vrnila v prednost, a je na drugi strani neustavljivi Vitkovac vračal z isto mero.

Baynes je z natančnim izvajanjem prostih metov izenačil na 58 in nato storil osebno napako v napadu, Lee pa je z napačnim vodenjem minuto in osem sekund pred koncem ponudil priložnost Olimpiji. Bubnić je zgrešil svoj met, dvorana pa je ponorela, ko so sodniki priznali koš Bunića in dosodili še osebno napako, nato pa pravilno spremenili svojo odločitev, saj je košarkar modrih očitno zakorakal.

Mirna roka Mihailovića prinesla podaljšek

14,1 sekunde pred koncem tekme je imela Olimpija na voljo avt s strani, Rannikko pa je po osebni napaki zadel oba prosta meta. Vladimir Mihailović bi na drugi strani kmalu zadel ob osebni napaki Salina, a se žoga ni skotalila skozi obroč. Mihailović je nato srečno zadel oba prosta meta, Rannikko pa je zgrešil met za zmago s sredine igrišča. Na vrsti je bil podaljšek.

Dodatnih pet minut je bolje začela Olimpija, ki je s košema Salina in Blažiča hitro povedla za tri, a je Črnogorce s sijajnim prodorom spet približal Mihailović (64:63). Zmaji so zadeli tudi iz tretjega napada, ko je lepo pivotiral in zadel Baynes, a je na drugi strani trojko za izenačenje zadel Mihailović.

Avstralski center Ljubljančanov je dobro minuto pred koncem podaljška zapustil parket s peto osebno napako, ki si jo je spet namesto v obrambi priigral v napadu. Vitkovac je s prostimi meti in enim samostojnim prodorom obdržal vodstvo Budućnosti, medtem ko sta bila s črte prostih metov natančna tudi Omić in Blažič. Nikola Ivanović je zgrešil trojko za zmago in to je pomenilo še drugi podaljšek.

Rannikko popravil svoj zgrešeni met

Aleksa Popović si je v 47. minuti izbral idealen trenutek za svoje prve točke na tekmi, saj je zadel trojko za vodstvo 74:77. Minuto in pol pred koncem drugega podaljška je Blažič z dvema prostima metoma izenačil na 77, Popović pa je zgrešil nemogoče in ponudil zmajem idealno priložnost. Blažič ni zadel polaganja, na drugi strani pa je Vitkovac s praktično identičnega položaja kot dvakrat prej zadel še tretjo trojko.

Neverjetni tretji podaljšek je izsilil Rannikko, ki je izenačil potem, ko je skočil za odbito žogo po lastnem zgrešenem prostem metu. Budućnost na drugi strani ni izkoristila napada za zmago. Mihailović je v tretjem podaljšku po novi trojki (3/3) moral z igrišča s peto osebno napako, Rannikko pa je s prostima metoma zadel za vodstvo domačih slabi dve minuti pred koncem (90:88).

Omić je bil še naprej nezgrešljiv s črte prostih metov, natančen pa je bil tudi izpod koša in zmaje odlepil na "rekordnih" plus štiri (94:90). Po dveh točkah Demarquisa Bosta je Blažič zgrešil trojko po samostojni akciji, enako pa je storil tudi Bost. Po osebni napaki je Blažič izkoristil le en prosti met, Bost pa je zgrešil s sredine igrišča in tekme je bilo (končno!) konec.

Krka poražena v Skopju

Slovenski državni prvaki, košarkarji Krke, so na gostovanju v Skopju doživeli osmi poraz v ligi ABA in že tretjega v nizu. Za seboj imajo sila neuspešen teden, saj so se v torek poslovili od pokala Eurochallenge, s četrtim porazom v zadnjih petih tekmah (vmes so premagali le Olimpijo) pa so se po polovici odigranih kol nevarno oddaljili od ekip, ki se bodo v ABA potegovale za evropske vstopnice.

krka radnički liga aba | Avtor: ABA ABA
Tekma v dvorani Borisa Trajkovskega je bila v znamenju napadalnih akcij, saj sta obe ekipi postavili rekordni znamki doseženih točk. MZT do te tekme še ni presegel meje devetdesetih doseženih točk, Krka pa osemdesetih. Makedonci so pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Aleša Pipana dosegli peto zmago v sedmih tekmah; izgubili so le proti vodilnima Igokei in Partizanu.

Novomeščani so priložnost za zmago zapravili v zadnjih minutah. Dobre tri minute pred koncem so bili tako kot večji del tekme tik za petami domačim, nato pa sta najboljša domača igralca Damjan Stojanovski in Todor Gečevski povedla MZT v vodstvo (88:81), ki ga Krka ni več uspela nadoknaditi.

Varovance trenerja Aleksandra Sekulića letos čakata še dve preizkušnji; v sredo gostovanje na Madžarskem in prihodnjo soboto, 22. 12., tekma s Partizanom v dvorani Leona Štuklja.

Liga ABA, 13. kolo:

Union Olimpija : Budućnost VOLI 95:92* (16:20, 16:10, 11:12, 17:18, 10:10, 12:12, 13:10)
Blažič 19 točk, Rannikko 17, Salin 14, Baynes 14 in 11 skokov; Vitkovac 33 in 10 sk., Mihailović 24
* - po treh podaljških

MZT Skopje : Krka 92:88 (20:20, 21:19, 28:26, 23:23)
Stojanovski 26, Gečevski 21, Otašević 13; Lorbek 21, Lučić 17, Lalić 13

Split : Zadar 75:78 (17:16, 14:26, 24:18, 20:18)
Crvena zvezda BG DIVA : Radnički 87:73 (21:27, 21:19, 24:13, 21:14)
Igokea : Cibona 94:88 (27:23, 22:22, 23:26, 22:17)
Szolnoki Olaj : Partizan mt:s 70:68 (26:17, 21:18, 7:17, 16:16)
Cedevita : Široki WWin 90:69 (22:20, 19:15, 25:18, 24:16)

Komentarjev 2
  • softundsicher 07:46 18.december 2012.

    Budućnost na 5. in 8. mestu. Krka pa je igrala z ekipo iz neke povsem druge lige?

  • vico 00:57 18.december 2012.

    res ste cari.svaka vam casst.srce je res velko...