Šport
24 ogledov

Kranjec bo imel popravni izpit

Robert Kranjec Anže Petkovšek
Najboljši slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je poletno sezono velike nagrade v smučarskih skokih končal na skromnem 50. mestu. Zdaj je čas za mirne priprave na zimo.

Robert Kranjec, svetovni prvak v poletih, ima po prvem delu priprav na novo sezono mešane občutke. Nova pravila Mednarodne smučarske zveze (Fis) glede dresov mu tako kot večini skakalcev niso najbolj po godu, poletno sezono velike nagrade je končal na 50. mestu.

"Nad nastopi na poletni veliki nagradi, po pravici povedano, nisem najbolj navdušen, še posebno ne na zadnjih tekmah, ko sem imel za nameček še slabe razmere in nisem mogel prenesti skokov s treningov na tekme. A spodbudno je, da sem zadnje treninge zelo dobro odskakal in zdaj bom moral te dobre skoke prenesti tudi na tekme," je po ne preveč posrečeni poletni sezoni dejal Kranjec in pojasnil: "Eno je povezano z drugim: če ti na tekmi ne steče po načrtih, si preprosto malo 'zakrčen', zato bom zdaj vse naredil za to, da bom pozimi spet skakal bolj sproščeno in bodo šle tekme po načrtih."

Kranjec je bil podobno kot večina skakalcev eden od glasnejših kritikov novih pravil Fisa, ki je spremenil drese. A kongres Fisa prejšnji konec tedna v Zürichu je pokazal, da večjih sprememb skakalci – avstrijski šampion Gregor Schlierenzauer je celo pisal Fisu in se uradno pritožil – niso dosegli. "Kombinezon bo še vedno narejen povsem po telesu, edina razlika je v tem, da se bomo morda mi skakalci malo bolje počutili. Zdaj je bil dres narejen tako, da je v bistvu tako velik, kot sem jaz, in ko ga oblačiš, je narejen tako, da mora biti celo malo manjši, po novem pa se bomo vsaj malo bolje počutili, ker bo vsaj malenkost bolj 'na komot'," je o novih dresih dejal 31-letni Kranjčan.

"Ko si na treningih, ko vadiš v teh 'zmahanih' dresih, precej lažje počepneš kot pa potem na tekmi, ko nase navlečeš tekmovalnega. Na tekmi imaš ves čas mešane občutke, kaj bo. Posebno če ti ne gre najbolje, se ti zdi to še večja težava. Meni bo že ta minimalna sprememba, ki so jo sprejeli prejšnji konec tedna, bolj odgovarjala. Novi kombinezon za tekme bo zdaj ravno toliko udoben, kot je bil do zdaj ta za treninge," je pojasnil Kranjec, ki se je poleti ukvarjal tudi s finančnimi težavami, ker s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) ni našel skupne besede, a te so zdaj preteklost.

Bržkone bo imel več posluha za nordijske smučarje tudi novi predsednik SZS, nekdanji skakalni as Primož Ulaga: "Ne vem, ta čas se sploh nočem več ubadati s finančnimi težavami, ker sem imel vse poletje pogajanja s smučarsko zvezo. Upam, da bo letos bolje, kaj se bo res zgodilo, pa bomo tako in tako zares videli šele marca v Planici. Takrat, aprila, maja, se vedno kaj zatakne."

Naslednja preizkušnja, ki ga čaka, je državno prvenstvo na novi 120-metrski skakalnici v Planici, ki naj bi bilo predvidoma v nedeljo. "Upam, da bo skakalnica urejena do konca in da ne bo tako, kot se zdaj govori, da ni pritiska za vodo. Brezzveze je tekmo speljati na silo, da bo potem skakalnica mirovala do zime. Naj jo do konca uredijo, da bo center zaživel ter bomo lahko lepo trenirali doma in se pripravljali na zimo," si je zaželel Kranjec konec tedna na državnem prvenstvu v Kranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.