Šport
285 ogledov

Krvniki Slovenije na evropskem prestolu

Rusija Nemčija EP v odbojki EPA Rusi so v odločilnih trenutkih pokazali več kot Nemci.
Odbojkarji Rusije so novi evropski prvaki, potem ko so v finalu po hudem boju premagali Nemčijo. Bron so v dvoboju z Belgijci osvojili Srbi.

Moška odbojkarska reprezentanca Rusije je osvojila naslov evropskega prvaka, potem ko je na današnji finalni tekmi v poljskem Krakovu premagala Nemčijo s 3:2 (19, -20, 22, -17, 13). Slovenija je letošnje evropsko prvenstvo končala na osmem mestu.

Rusija je po zmagoslavju nad Nemčijo osvojila letošnji turnir na Poljskem, po letu 2013 pa je to zanjo drugi naslov evropskega prvaka. Nekdanja Sovjetska zveza je kar 12-krat slavila na zaključnih turnirjih stare celine, medtem ko je Nemčija pod vodstvom italijanskega strokovnjaka in nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija osvojila svojo prvo odličje na evropskih prvenstvih.

Rusi so na igrišču krakovske Tauron Arene najprej pokazali svoje skrbno negovane odbojkarske mišice in povedli s 7:2. V napadu je bil naravnost neustavljiv komaj 22-letni Dmitrij Volkov, dobro pa je deloval tudi njihov visok obrambni blok. A pregovorno nepopustljivi Nemci se niso ustrašili favoriziranih tekmecev na nasprotni strani mreže, z izjemno bojevito predstavo jim je uspel pravi podvig, saj so ujeli Ruse in izenačili na 14:14, na drugi tehnični odmor pa odšli z majhnim zaostankom (15:16). V nadaljevanju uvodnega niza niso več kljubovali izbrancem ruskega selektorja Sergeja Šlapnikova, ki so uvodni niz po 27 minutah dobili s 25:19.

Nemci so v začetku drugega niza dobro izkoristili rusko ležerno igro. Po vodstvu s 6:2 so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk (8:3), lepo prednost pa z udarno predstavo v vseh segmentih igre držali večji del niza. Po nemškem vodstvu s 14:8 se je odzvala tudi ruska klop in zahtevala polminutni odmor, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, po drugem tehničnem odmoru je ta še vedno znašala šest točk (16:10). Nemška prevlada se je nadaljevala, vse njene linije so delovale naravnost brezhibno, predvsem zastrašujoče je deloval robustni György Grozer, tako da so v nadaljevanju svojo prednost povišali na osem točk (20:12). V končnici niza so popustili, tekmeci so se jim z delnim izidom 5:0 približali na tri točke zaostanka (20:23), a nato so se Gianijevi izbranci vendarle zbrali in prvi na evropskem prvenstvu odvzeli niz ruskim odbojkarjem.

Rusi so po spoznanju, da jih na nasprotni strani igrišča čaka najbolj trdoživ tekmec na letošnjem turnirju, aktivirali vsa svoja razpoložljiva orožja. Šlapnikov je od njih zahteval popolno mobilizacijo in igro do skrajnih meja, njegovi varovanci pa so to udejanili na igrišču in povedli z 10:6. A ruski nalet je pravočasno zaustavil Giani, po njegovem polminutnem premoru so Nemci najprej izenačili na 12:12, le nekaj trenutkov zatem pa povedli s 14:13. Tretji niz je bil znova povsem odprt do izida 21:21, v sami končnici pa je bilo malenkost več modrosti na strani Rusov, ki so najprej povedli s 23:21, nato pa izkoristili prvo zaključno žogo za zmago s 25:22.

Četrti niz so bolje pričeli Nemci in si priigrali že tri točke prednosti (9:6), lepo zalogo v točkah pa dokaj zanesljivo držali in celo povišali na 13:9, ko je Šlapnikov zahtev polminutni odmor. A krajši premor ni spremenil razmerja moči na igrišču, Nemci so še naprej igrali zelo poletno in svojo prednost najprej povečali na 19:10, nato na 22:12 in jasno je bilo, da bo zmagovalca finalnega dvoboja odločil peti niz.

V njem ni manjkalo dramatičnih trenutkov, po ruskem vodstvu z 2:0 so se prebudili Nemci in z delnim izidom 5:0 povedli s 5:2. Rusi so bili povsem na tleh, po polminutnem odmoru in na servis Maksima Mihajlova so vendarle izenačili na 5:5, nato pa znova povedli s 7:6. Neizprosen boj za vsako točko se je nadaljeval do samih izdihljajev tekme, tehtnica pa se je na stran Rusov dokončno prevesila po tehničnem odmoru, po njem je Rusija povedla z 12:9 in zadržala prednost za končno zmago na Poljskem.

Srbi do pričakovanega odličja

Srbija EP v odbojki | Avtor: EPA EPA

Odbojkarji Srbije so na Poljsko prišli kot najresnejši kandidati za visoka mesta, vlogo papirnatih favoritov pa so tudi potrdili. V sobotnem polfinalu se jim resda ni izšlo, po njihovem visokem vodstvu z 2:0 v nizih so Nemci v nadaljevanju uprizorili neverjeten preobrat in na koncu slavili s 3:2, v današnjem malem finalu pa so Srbi nadoknadili zaostanek 1:2 v nizih in po hudem boju na kolena položili Belgijce.

Za Srbijo je to četrta bronasta kolajna na zaključnih turnirjih stare celine, pred tem jo je osvojila tudi v letih 2005, 2007 in 2013, največji uspeh pa je dosegla 2011, ko je na zaključnem turnirju v Avstriji in na Češkem osvojila odličje najbolj žlahtnega leska.

Izbranci srbskega selektorja Nikole Grbića so prepričljivo odprli dvoboj za tretje mesto in hitro povedli s 7:2. V nadaljevanju so malce popustili, tako da so se jim Belgijci približali na točko (6:7), po prvem tehničnem odmoru pa so znova zavladali na parketu in tekmece na nasprotni strani mreže zasenčili v vseh prvinah igre. Po vodstvu s 17:9 je bilo jasno, da bodo Srbi dobili prvi niz, na koncu so izkoristili že prvo zaključno žogo in ga dobili s 25:17.

Belgijci, ki so se sploh prvič uvrstili med štiri najboljše na evropskem prvenstvu, so v drugem nizu sprva capljali za Srbi in zaostali za štiri točke (3:7), nato z delnim izidom 4:0 izenačili na 7:7, le nekaj minut zatem pa Srbe pahnili v zaostanek (9:10). Po Grbićevem polminutnem odmoru so se Srbi vrnili na stare tirnice in na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk (16:14). A Belgijci niso vrgli puške v koruzo, naredili so delni izid 4:0 in znova povedli z 18:16, v nadaljevanju pa povišali na 20:17. V prelomnih trenutkih so zadržali zbranost in po 29 minutah slavili s 25:22 ter izenačili v nizih na 1:1.

Belgijci so na krilih drugega niza odprli tretji niz in na prvi tehnični odmor odšli z veliko prednostjo (8:4). Srbi so igrali v krču, v njihovi igri je manjkalo predvsem sproščenosti, navkljub neprestanim taktičnim spremembam in iskanju ustreznih odgovorov na poletno belgijsko igro so bili vseskozi v primanjkljaju, po zaostanku 7:12 pa so zahtevali polminutni odmor. A Grbićevi napotki niso prinesli napredka, zaostanek je vmes narasel na šest točk (8:14). Po vstopu izkušenega Dragana Stankovića so prepolovili zaostanek (12:15), a nato so izbranci belgijskega selektorja Vitala Heynena prebrodili manjšo krizo, znova povedli z 21:15, na koncu pa tretji niz dobili s 25:19.

Srbija je porazno odprla četrti niz, po zaostanku 1:4 pa je na servis Dražena Luburića naredila delni izid 4:0 in povedla s 5:4. Heynen je svoje varovance nemudoma poklical na posvet, vendar se je pri Srbih vrnila samozavest z uvoda tekme, znova so imeli škarje in platno v svojih rokah in z raznovrstno igro v napadu ter vse boljšim blokom povišali na 11:7. Drugi belgijski polminutni odmor je vendarle prinesel preobrat, Heynenovi izbranci so izenačili na 14:14, a nato je nastopilo plodno obdobje srbskih odbojkarjev, ki so najprej povedli s 17:14, nato pa z 19:15. Ko je že kazalo, da so Srbi ujeli pravi ritem, pa so Belgijci odgovorili z odlično igro in znižali na 18:19. Po Grbićevem polminutnem odmoru se je nadaljeval belgijski pritisk, a Srbi so zadržali prednost in za njih zelo pomemben četrti niz dobili s 25:22.

Srbi so odločilni niz odprli na najboljši možni način in povedli s 3:0, po belgijskem polminutnem odmoru pa se je njihova prednost povsem stopila (3:3). A srbska zadrega je bila le kratkotrajna, v nadaljevanju so znova povedli za tri točke (7:4). V dramatičnem petem nizu so se jim Belgijci nekajkrat približali na točko zaostanka, v živčni končnici pa so Grbićevi varovanci vendarle pokazali malce preveč preudarnosti in na koncu slavili s 15:12.

EP v odbojki, za medalje:

FINALE:
Rusija - Nemčija 3:2 (19, -20, 22, -17, 13)
Mihajlov 15, Volkov 12; Grozer 23, Krick 13.

ZA 3. MESTO:
Srbija - Belgija 3:2 (17, -22, -19, 22, 12)
Luburić 26, Kovačević 16; Van der Voorde, Van Walle po 16.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.