Šport
330 ogledov

Slovencem zmanjkalo sape, proti Rusom brez možnosti

slovenija odbojka reprezentanca EPA
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva na Poljskem izgubila proti Rusiji z 0:3 v nizih.

Slovenski odbojkarji ne bodo ubranili srebrne kolajne s prejšnjega evropskega prvenstva, saj so v četrtfinalni tekmi še drugič v nekaj dneh morali priznati premoč Rusom. Varovanci Slobodana Kovača, ki so imeli po zmagi nad Poljsko manj kot 24 ur počitka, na dveh srečanjih niso osvojili niza.

"Zelo težko, zelo naporno je bilo danes. Lahko imamo sto alibijev, lahko jih naštejem, a nima smisla, saj niso več pomembni. Odigrali smo slabo, od samega začetka se nismo držali načrta, dogovorov, energija ni bila prava." - Dejan Vinčič

Rusi so bili enostavno predobri za utrujene slovenske igralce. Ti so večer prej igrali težko tekmo s Poljsko, ki jim je sicer močno povečala samozavest, toda tudi pobrala veliko moči in energije. Proti visokim Rusom, pri katerih je bil za razliko od prve tekme zelo razpoložen Maksim Mihajlov, so bili brez moči, še posebno, ker so tekmeci tudi odlično servirali, predvsem pa delali zelo malo napak.

Rusi so dosegli 13 blok točk, Slovenci le dve, imeli 56-odstoten napad, Slovenci le 37-odstoten.

slovenija odbojka reprezentanca slobodan kovač | Avtor: EPA EPA
Z razpoloženim Mihajlovom in njegovimi servisi so Rusi takoj prevzeli pobudo, ko se mu je pri zbiranju točk pridružil še Dimitrij Volkov in drugi, je bilo jasno, da Slovenci v prvem nizu nimajo možnosti. Nekaj bolj izenačen je bil drugi niz, a ruski servis in blok sta poskrbela, da je bil zaostanek prevelik.

Po bloku Tončku Šternu, ki je zamenjal Mitjo Gasparinija, so Rusi povedli z 12:8, isti igralec je dobil blok za izid 17:12. V slovenski vrsti ni bilo prave energije, kar je v odmorih poudarjal Kovač, ki pa s svojimi prijemi ni spremenil stanja na igrišča. Štern je dobil še tretji blok v tem nizu, tekmec je povedel z 22:15 in jasno je bilo, da se bo na semaforju svetil izid 2:0. Za nameček se je na začetku drugega niza poškodoval še Jan Kozamernik (gleženj).

slovenija odbojka reprezentanca navijači | Avtor: EPA EPA
Tudi v tretjem nizu so Slovenci ves čas zaostajali, čeprav Rusi, ki so prikazali najboljšo igro na tem prvenstvu, niso igrali več tako zavzeto in zbrano, a vseeno dovolj za zmago. Z nekaj napakami, tudi v prvih nizih razpoloženega Mihajlova, so Slovencem ponujali priložnost, toda ti je niso izkoristili. Pomagala ni niti menjava organizatorja igre, v igro je vstopil Gregor Ropret, pomagala ni niti zamenjava sprejemalca, tudi Žiga Štern ni mogel spreobrniti poteka dogodkov. Rusi so ohranjali dve, tri točke prednosti. Ko se je zaostanek zvišal na -4 (16:20), je Kovač zahteval odmor, ki pa ni naredil razlike in tekma je bila odločena.

 "Rusi so bili danes predobri, uspevalo jim je vse. Mi pa nismo bili na ravni včerajšnje tekme proti Poljski, ko smo narekovali ritem. Ni bilo prave energije, ni bilo to to, česar smo sposobni. Vsekakor pa uvrstitev v četrtfinale smatram kot uspeh." - Jani Kovačič

EP 2017, četrtfinale:

Rusija - Slovenija 3:0 (17, 19, 19)
Mihajlov 13, Volkov 12, Berežko 10; Urnaut 12, Šket 8

Nemčija - Češka 3:1 (22, -16, 23, 20)
Srbija - Bolgarija 3:0 (21, 22, 26)
Belgija - Italija 3:0 (21, 11, 23)

Poljska - Slovenija Po veliki zmagi Šport Vzeli so jim že hotel, nato pa so ugnali domačine Poljska - Slovenija Padli domačini Šport Ko Slovenci utišajo 15.000 ljudi
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.