Šport
1486 ogledov

Legendarna Slovenka po težavah s poškodbo končala kariero

Olimpijci Rio, Urša Kragelj Saša Despot
Urša Kragelj je oznanila konec športne kariere.

Slalomistka na divjih vodah Urša Kragelj je uradno objavila konec bogate športne kariere, ki jo je v zadnjem obdobju zaznamovala poškodba rame, kar je bil tudi eden od razlogov za slovo od brzic, so sporočili s Kajakaške zveze Slovenije. V skoraj dveh desetletjih tekmovanj na najvišji mednarodni ravni je Primorka osvajala kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih ter tekmah svetovnega pokala, izkusila pa je tudi nastop na olimpijskih igrah.

Štiriintridesetletna Urša Kragelj se je odločila za nove življenjske izzive in veslo odložila v kot. "Odločitev je zorela kar nekaj časa. Že pred olimpijskimi igrami v Tokiu sem se začela odločati, ali bom nadaljevala do Pariza ali ne. Morda mi je telo samo povedalo, da je dovolj, da so napori vrhunskega športa nekoliko pretežki. Odločitev je bila naravna, z njo sem pomirjena. Hkrati se veselim novih izzivov, ki mi bodo prišli naproti. Seveda bom ostala povezana s kajakom in upam, da bom v kajaku sodelovala morda na drugih področjih,"je ob slovesu povedala dolgoletna reprezentantka.

"Dvajset, petindvajset let svojega življenja sem posvetila temu športu. Menjava okolja, preizkus na čisto novem področju je nekaj, česar je človeka strah, ampak je nekaj nujnega. Prehod ni bil težak. Šla sem postopoma. So prednosti in slabosti, tudi vrhunski športnik je biti težko in ima svojevrstne izzive, prav tako pa tudi drugo delo."

V karieri je Urša osvojila petnajst kolajn na svetovnih in evropskih prvenstvih, tako za člane, mlajše člane kot mladince, ter na tekmah svetovnega pokala. Na članskem svetovnem prvenstvu je osvojila dve bronasti ekipni kolajni v letih 2010 in 2013, na domačem evropskem prvenstvu v Ljubljani leta 2017 so bile kajakašice evropske prvakinje, poleg tega pa je na prvenstvih stare celine osvojila tudi dve posamični kolajni (srebro leta 2016 in bron leta 2010).

urša kragelj oi 2016 rio kajak | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Bila je prva slovenska slalomistka na divjih vodah, ki je na članskem prvenstvu osvojila posamično kolajno, bila je tudi prva slovenska slalomistka s kolajno svetovnega pokala in zmago v svetovnem pokalu. Zmago v svetovnem pokalu si je priveslala leta 2012, leto prej pa je z bronom v Tacnu osvojila prvo slovensko žensko kolajno na svetovnih pokalih v slalomu. Poleg tega je bila v svetovnem pokalu še trikrat tretja. Leta 2012 se je veselila zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Da bo preskok v "novo" življenje čim lažji, je poskrbela z uspešno zaključenim študijem prevajalstva in magisterijem iz marketinga, v prihodnjih dneh pa jo že čakajo novi službeni izzivi. "Upam, da bom delala tudi kaj v povezavi z marketingom v športu. Veselim se tega, kar prihaja," je zaključila nekdanja divjevodašica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice