Šport
3 ogledov

Londonski transport poka po šivih

London olimpijske igre vreme Reuters
Do uvodne slovesnosti olimpijskih iger (OI) v Londonu je še natanko deset dni, za športnike in Londončane pa so se največje športne igre na svetu začele že v ponedeljek. Prve težave, na katere so opozarjali že pred meseci, so se pojavile v povezavi s transportom.

Na tisoče tekmovalcev in spremljevalcev se je že napotilo proti olimpijski vasi in pripravljalnim taborom, londonsko letališče Heathrow se sooča z najbolj napornimi dnevi, londonski vozniki pa so svoja vozila že prestavili v najvišjo prestavo.

Pristanki številnih športnikov iz 50 držav, ki bodo nastopili v Londonu, ter njihovih spremljevalcev so za Britance največji transportni izziv. V ponedeljek so na letališču Heathrow zabeležili 236.955 potnikov, s čimer so popravili rekord iz leta 2011. "Smo v našem bojnem ritmu," je ob tem dejal Nick Cole, predstavnik organizatorjev in vodja londonskega letališča, preden so pristala prva letala z olimpijci. Cole je ta dogodek pripravljal nekaj let vnaprej, na letališče pa je v ponedeljek vpoklical polovico od tisoč prostovoljcev, ki bodo med igrami pomagali na Heathrowu.

Nad prihodom številnih športnikov so bili navdušeni številni, med njimi tudi 14-letna Francozinja Elisa Liyanage, ki je prišla na Heathrow, da bi dobila avtograme nekaterih športnikov, ki jih želi imeti v svoji posebej temu namenjeni knjigi. Nad prihodom je bil navdušen tudi Jose Garcia Reyes, vodja olimpijske ekipe Gvatemale, ki komaj čaka na začetek iger. Manj navdušenja pa je bilo za stenami letališča, na cestah. Vozniki avtobusov, ki so Američane in Avstralce vozili v olimpijsko vas, so s težavami našli cilj. Nič kaj vljuden ni bil tudi dvakratni svetovni prvak na 400 metrov z ovirami Kerron Clement, ki je na Twitterju zapisal: "Hm, izgubili smo se za štiri ure. London, to ni dober prvi vtis."

boris johnson olimpijske igre london 2012 | Avtor: EPA EPA
Tiskovni predstavnik ameriške olimpijske ekipe Patrick Sandusky je ob neljubih dogodkih sporočil, da je prišlo do nekaj napak, ampak vsi so prišli na svoje cilje varno in lahko začnejo priprave na največji dogodek v svojem življenju. Organizatorji so opazili, da je nekaj avtobusov na poti med letališčem in olimpijsko vasjo izginilo, župan Londona Boris Johnson pa jih je ob tem pomirjal, da lahko ob tem potniki vidijo, kaj vse so v pripravah na igre postorili v Londonu. Prevozne težave organizatorji londonskih iger poskušajo rešiti s posebnim voznim pasom za olimpijska vozila, ki so ga odprli v ponedeljek in poteka ob avtocesti M4 od Heathrowa do centra Londona. Naslednji teden bodo zaprli še nekatere druge dele cest, na kar opozarjajo prebivalce Londona že več mesecev, kljub temu pa so imeli številni prebivalci ob odprtju olimpijskega voznega pasu veliko težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.