Šport
15 ogledov

Marit spet prva, Slovenke brez točk

marit bojergen EPA
Norveška smučarska tekačica Marit Bjoergen je zmagovalka preizkušnje na pet kilometrov v prosti tehniki v Kuusamu. Drugo mesto je osvojila Švedinja Charlotte Kalla, tretja pa je bila Norvežanka Vibeke Skofterud. Najboljša Slovenka je bila Barbara Jezeršek na 38. mestu, Vesna Fabjan je bila 48., Katja Višnar pa 75.

Marit Bjoergen se je tudi tokrat izkazala za nepremagljivo. Vmesni časi so padali kot za šalo, na koncu pa je imela pred najbližjo zasledovalko kar 11 sekund prednosti, kar je na tako kratki progi, tekmovalke potrebovale okrog 12 minut, precej. Bjoergnova je s tem vknjižila že tretjo zaporedno zmago v tej sezoni in tako tudi letos napovedala odločen boj za končno zmago v skupnem seštevku. Na splošno znotraj prve deseterice ni bilo presenečenj, ob številnih Norvežankah je bilo med najboljšimi prostora le še za predstavnici Švedske in Finske in tradicionalno še za Poljakinjo Justyno Kowalczyk.

Slovenske se niso posebej izkazale, niso se uvrstile med dobitnice točk. Še najbližje temu je bila Jezerškova, ki je za najboljšo trideseterico zaostala za 7,6 sekunde. "Ponoči je deževalo, zjutraj pa snežilo. Razmere so bile ekstremne. Proga je bila trda. Razmere so bile resda iste za vse tekmovalke, vendar se žal nisem najbolje znašla. Zaostanek kaže, da sem blizu trideseterice. Morda sem naredila preveč napak in sem izpustila idealno priložnost, da pridem do novih točk. Po drugi strani sem lahko zadovoljna, saj se še pozna slabša vadba v pripravljalnem obdobju," je svoj nastop ocenila Barbara Jezeršek.

Petindvajsetletna Kranjčanka bo startala tudi na nedeljski tekmi na 10 km klasično. "Dekleta bomo startala z današnjimi zaostanki, tako da nas bo več na progi. To bo zame bolje. Že večkrat sem dokazala, da se na takšnih tekmah bolje znajdem," je napovedala Jezerškova.

Vesna Fabjan je zaostala za dodatnih 8,1 sekunde, kar na tako kratki progi avtomatično pomeni uvrstitev za celo deseterico nižje. Toda za Besničanko, ki tako kot Višnarjeva v soboto ne bo tekmovala, bo veliko pomembneje, da se dobro pripravi na tekme prihodnji konec tedna v Düsseldorfu, ko bodo spet na vrsti sprinterske preizkušnje.

Izidi, ženske, 5 km (prosto):

1. Marit Bjoergen (Nor)         11:45,3
2. Charlotte Kalla (Šve)        +  11,6
3. Vibeke Skofterud (Nor)          12,9
4. Therese Johaug (Nor)            13,9
4. Justyna Kowalczyk (Pol)         21,5
6. Astrid Jacobsen (Nor)           27,1
7. Riikka Sarasoja-Lilja (Fin)     28,6
8. Marthe Kristoffersen (Nor)      29,6
9. Kristin Stoermer Steira (Nor)   31,6
10. Anna Haag (Šve)                 33,0
...
38. Barbara Jezeršek (Slo)        1:02,6
48. Vesna Fabjan (Slo)            1:10,7
75. Katja Višnar (Slo)            1:37,8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.