Šport
149 ogledov

Matej Mohorič izvrsten na prvem vrhuncu sezone

Milano-Sanremo Epa
Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) je zmagovalec prestižne enodnevne klasike Milano-Sanremo. Francoz je dobil sprint manjše skupine najmočnejših kolesarjev, v kateri se je s petim mestom odlično izkazal naš Matej Mohorič (Bahrain Merida).

110. izvedba 291-kilometerske znamenite kolesarske klasike Milano-Sanremo se je začela z begom deseterice kolesarjev, ki so jo sestavljali Fausto Masnada, Mirco Maestri, Guy Sagiv, Luca Raggio, Sebastian Schönberger, Joonas Henttala, Andrea Peron, Charles Planet, Alessandro Tonelli in Umberto Poli. Privozili so si prednost večjo od desetih minut, preden se je glavnina odločila, da močno dvigne tempo.

Masnada je bil tako še edini preživeli ubežnik, ki mu je uspelo prečkati Capo Berta, a je bil ujet že med vzponom na Cipresso, kjer sta iz boja za najvišja mesta izpadla onemogla Nacer Bouhanni in Dylan Groenewegen.

Nicolo Bonifazio se je nato odločil za napad na spustu, a je bil ujet še pred zadnjim vzponom dneva, na znameniti in strmi Poggio. Na slednjem odpade še eden izmed favoritov, domačin Elia Viviani.

Alberto Bettiol se je odločil za napad 1,5 kilometra pred vrhom vzpona, kar je povzročilo reakcijo zelo močne sedmerice kolesarjev, katero so sestavljali Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Alejandro Valverde, Oliver Naesen, Michal Kwiatkowski in Matteo Trentin, ki so se med vzponom na Poggio izkazali za najmočnejše.

Naš Matej Mohorič je po odlični vožnji priključek z manjšo skupino favoritov ujel na spustu s Poggia, prav tako pa so vodilne ujeli tudi Tom Dumoulin, Simon Clarke ter Mohoričev moštveni kolega Vincenzo Nibali.

Dva kilometra pred ciljno črto je napadel evropski prvak Italijan Matteo Trentin, na njegovo pospeševanje je odgovoril Nizozemec Wout van Aert.

V zadnjem kilometru je napadel tudi naš kolesar, a se mu na koncu ni izšlo, saj se je za najmočnejšega izkazal Alaphilippe, ki je v sprintu premagal Naesena (AG2R) in Kwiatkowskega (Sky). Naš šampion je končal na petem mestu, pred njega se je vrinil še trikratni svetovni prvak Sagan, medtem ko je Mohoričev moštveni kolega Nibali končal na osmem mestu.

Alaphilippe je tako dobil prvo od petih največjih klasik v koledarju, sicer pa je vpisal svojo 25. zmago v karieri in sedmo letos. "Bilo je zelo težko. Fantje v ekipi so me varovali ves dan. Tim Declercq je vlekel cel dan. V finalu smo dirko nadzorovali in jo naredili težko. Nisem imel prostora za napako. Bil sem osredotočen. Ko je Mohorič napadel, sem si rekel, zdaj ali nikoli. Cela ekipa je na cilju jokala," je v cilju razložil Alaphilippe.

Mohorič je popravil najboljši slovenski dosežek na tej prestižni dirki, ki ga je do danes imel v lasti zdajšnji selektor Andrej Hauptman, leta 2002 je bil 13.

Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil danes 25., njegov zaostanek je znašal 27 sekund. Kristijan Koren (Bahrain Merida) je končal na 107. mestu, tri minute in 51 sekund za zmagovalcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice