Šport
10 ogledov

Medalja na OI? Nikoli ne veš.

Saša Farič je na zadnji tekmi svetovnega pokala zablestela s tretjim mestom in dokazala, da ji kanadski sneg ustreza. Nedvomno bo na OI ena od kandidatk za sam vrh.

"Končno. To je tisto, kar sem si želela. Vožnje s treninga sem prenesla na tekmo, vedela pa sem, da ko mi bo to uspelo, bom na stopničkah. Zdaj sem dobila potrebno samozavest in upam, da je konec z 20. mesti. Uspeh, kar tretje mesto gotovo je, je prišel v pravem trenutku, saj se bila že kar malo neučakana. To je vsekakor dober obet pred olimpijskimi igrami, čeprav bo tam najbrž sneg povsem drugačen. Če sploh bo, saj ga do zdaj ni," je včeraj dejala Saša Farič po osvojenem tretjem mestu na tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu. Ta uvrstitev tudi predstavlja dolgo pričakovani preboj med najboljše, ki se ji je letos kar naprej izmikal. Najpomembneje od vsega pa je, da ji očitno kanadski sneg, na katerem bo tekmovala tudi na olimpijskih igrah (OI), zelo ustreza.

Letošnja sezona se ni začela po vaših željah. Na prvi tekmi svetovnega pokala ste bili deseti, nato 23., 13. in 27. Kaj je razlog za slabše uvodne rezultate?
Ne vem, priprave so bile najboljše od vseh doslej. Tudi na treningih mi je šlo super, zdaj pa ne vem, kaj se je dogajalo – mislm, da je problem v glavi, lahko pa je na to vplivala tudi poškodba.

 


Na začetku tekem ste si nabrali zaostanek, ki ga kasneje niste mogli nadoknaditi. Kako, da se je ta težava pojavila?
Letos sem sicer veliko napredovala na štartih – prej so bili slabi. Zdaj pa imam problem, da na progi preveč razmišljam o različnih taktikah, kar pa ni dobro in ti samo zmede glavo.

Pri ski crossu pa res ne veš, kaj se bo zgodilo.
 

Rezultati v minulih sezonah so vas uvrstili v ožji krog favoritinj za olimpijsko kolajno. Vas to kaj psihološko ovira v tej sezoni?
Malo pa že ...

Slovenski smučarski kros bo morda na OI poleg vas zastopal tudi Filip Flisar. Se priljubljenost tega športa pri nas kaj veča?
Imamo štiri fante, sicer pa nismo dobili nobenega novega. Od deklet sem samo jaz. Poleg mene bo na olimpijske igre odpotoval tudi Filip. Sicer pa odkar je ski cross na olimpijskih igrah, nas je poklicalo kar nekaj ljudi, vendar pa se nihče ni obdržal.

Vi ste v smučarski kros prišli iz alpskega smučanja, enako tudi Flisar. Zakaj ste se vi odločili za zamenjavo? Kaj je tisto, kar vas pri smučarskem krosu privlači?
Da, Filip je bil tudi alpski smučar. Meni pri alpskem smučanju ni bilo več zanimivo, dobila sem priložnost in poskusila ski cross, ki pa me je takoj navdušil. Privlači me to, da imaš vse elemente na eni progi, ves čas se nekaj dogaja.

Od znanih alpskih smučarjev v krosu zdaj nastopa tudi Američan Daron Rahlves. Njegov cilj je na teh OI osvojiti olimpijsko kolajno, kar mu ni  uspelo v alpskem smučanju. Menite, da je kolajna zanj dosegljiva ali so tekmovalci kot so na primer Schmid, Groenvold in Stickl le premočni?
Vsi ski crossači so bivši alpski smučarji, med njimi je tudi nekaj znanih imen. Kolajna za Rahlvesa seveda je dosegljiva – pri ski crossu pa res ne veš, kaj se bo zgodilo.

Svetovni pokal v smučarskem krosu obstaja od leta 1998. Vi ste prvo zmago dosegli leta 2003. Kaj bi rekli o primerjavi svetovnega pokala v krosu z alpskim smučanjem – kakšna je razlika v denarnih nagradah, obiskanosti, zanimanju sponzorjev in ostalih dejavnikih?
Denarne nagrade so manjše, razen na X games. Sicer pa je odvisno, kje je tekma – nekje je obiskanost zelo velika, nekje pa manjša. Odvisno je tudi, kje je proga. Če je cilj v dolini, potem pride zelo veliko ljudi.

Samo "poklopit" se mora in bo šlo zagotovo bolje.
 

Kako, da je smučarski kros postal del OI z Vancouvrom? Tekmovalci na grbinah in v akrobatskih skokih denimo na OI sodelujejo že od leta 1992.
Da, ski cross je zelo mlada disciplina. Šele od leta 2002 spada pod FIS, tako da smo v bistvu zelo hitro pršli na olimpijske igre.

Z rezultati ste že dokazali, da lahko posežete po samem vrhu. Kakšne so vaše ambicije na OI?
Po trenutni situaciji bi rada, da to, kar kažem na treningu, pokažem tudi na tekmi.

Saša Farič (Foto: Sloski.si)

Leta 2008 ste osvojili drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Letos ste zaenkrat na skupnem 14. mestu. Verjetno je končni cilj višji?
Seveda je. Tako kot sem rekla prej – samo "poklopit" se mora in bo šlo zagotovo bolje.

Se da od smučarskega krosa v Sloveniji živeti?
Mislm, da se da od tega živeti, samo moraš biti ves čas v vrhu.

Koliko je na tekmah prisotnega oviranja?
Imamo določena pravila, ki se jih moramo držati, ne smes nekoga povleči, odrivati ... Najpogosteje te kdo malo odrine z roko.

Najbolj pomembna je glava.
 

Mnogi menijo, da je ta šport za "norce", in sicer zaradi hitrosti ter tveganja. Se s tem strinjate? Katere lastnosti so tiste, ki jih mora imeti tekmovalec smučarskega krosa?
Nujno mora biti vrhunski smučar, najbolj pomembna pa je glava. Biti mora tudi seveda tudi dobro kondicijsko pripravljen, poleg tega pa je pomembna tudi taktika, ki pa se jo učiš iz leta v leto. Ne vem, če smo ravno norci, pač uživamo v tem, kar počnemo (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.