Šport
29 ogledov

Messi želi osvojiti Copo Americo

Copa America, Čile, Argentina EPA
Petinštirideseta Copa America bo ob stoletnici nekaj posebnega. Gostile ga bodo ZDA, in sicer med 3. in 26. junijem. Na prvenstvu, na katerem naslov brani Čile, bo nastopilo deset južnoameriških in šest reprezentanc iz Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Tekme bodo potekale v Seattlu (67.000 sedišč), Chicagu (63.500), Foxboroughu (68.756), East Rutherfordu (82.566), Santa Clari (68.500), Philadelphii (69.176), Pasadeni (92.542), Glendalu (63.400), Houstonu (71.795) in Orlandu (60.219).

V skupini A bodo igrali ZDA, Kolumbija, Kostarika in Paragvaj, v skupini B Brazilija, Ekvador, Haiti in Peru, v skupini C Mehika, Urugvaj, Jamajka in Venezuela, v skupini D pa Argentina, Čile, Panama in Bolivija. V četrtfinale se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine.

Na stavnicah najvišje kotira Argentina, sledijo pa ji Brazilija, ZDA, Čile, Kolumbija, Mehika in Urugvaj, najmanj možnosti pripisujejo Haitiju. Argentinci se zanašajo na svoje izvrstne napadalce, Lionel Messi, Sergio Agüero in Gonzalo Higuain bodo mešali štrene tekmečevim obrambam. Brazilija je med favoriti, kljub temu, da ne bo kar nekaj zvezdnikov, denimo Davida Luiza, Thiaga Silve, Marcela, poškodovanega Douglasa Coste ...

ZDA so po mnenju mnogih previsoko na lestvici favoritov, v njihovo dobro govori prednost domačega terena, skrbi pa jih slaba pripravljenost vratarjev in obrambe, 34 let Kyla Becklermana in Jermaina Jonesa, Clint Dempsey šteje leto manj. Američani upe polagajo v mladega, 17-letnega Christiana Pulisica.

Branilec naslova Čile se bo skušal iz slabše forme dvigniti po zaslugi zvezdnikov Alexisa Sancheza in Artura Vidala. Čilence skrbi forma, saj so letos dobili le eno tekmo, še to proti skromni Venezueli.

Messijeva Argentina bo skušala prvič po letu 1993 dvigniti pokal. "Dolgo je že, odkar Argentina ni ničesar osvojila, ta ekipa je bila blizu na svetovnem prvenstvu in na zadnji Copi Americi. Mislim, da si zaslužimo biti prvaki tako pomembnega tekmovanja," pravi Messi, ki se te dni namesto s pripravami na južnoameriško prvenstvo ukvarja s sojenjem v Španiji v primeru davčne utaje.

Veliko vprašanj se postavlja pri Brazilcih. Na zadnjem SP so jih v polfinalu s 7:1 ponižala Nemčija, na lanski Copi Americi so obstali v četrtfinalu, v kvalifikacijah za SP 2018 pa imajo le dve zmagi na šestih tekmah. Velik minus za ekipo selektorja Dunge bo odsotnost prvega zvezdnika Neymarja, ki se je odločil, da bo za domovino igral na letošnjih olimpijskih igrah, manjkala pa bosta tudi osrednja branilca Luiz in Silva. Novo priložnost za dokazovanje v reprezentanci bo dobil Kaka. Urugvajci bodo računali na svojega prvega moža Luisa Suareza, ki je bil v letošnji sezoni strah in trepet obramb, bo pa napadalec Barcelone zaradi poškodbe izpustil vsaj uvodno tekmo.

Največ zmag na najstarejšem tekmovanju za reprezentance ima Urugvaj, ki je pri številki 15. Eno manj ima Argentinca, Brazilija pa je pri osmih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.