Šport
1383 ogledov

Moški bodo na OI v Parizu lahko nastopili tudi v tem športu

Giorgio Minsini Profimedia
Moško umetnostno plavanje na sporedu OI v Parizu 2024.

Krovna plavalna zveza Fina je danes sporočila, da bo umetnostno plavanje na olimpijskih igrah v Parizu 2024 doživelo premiero tudi v moški konkurenci.

Gre za mejnik v športu, ki je bil nekoč znan pod imenom sinhrono plavanje in je sicer na olimpijskem programu že od leta 1984. A doslej so v tej panogi tekmovale le ženske, v Parizu 2024 pa bodo prvič na sporedu tudi moške preizkušnje v umetnostnem plavanju.

"Ta novica pomeni mejnik v zgodovini umetnostnega plavanja. Gre za potezo vključevanja. Ta odločitev Moka in krovne zveze je lahko za zgled vsem športom," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Italijan Giorgio Minisini, svetovni prvak iz let 2017 in 2022.

Na svetovnih prvenstvih so se moški prvič preizkusili leta 2015. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti so moški nastopili v konkurenci mešanih dvojic, medtem ko so v ekipni preizkušnji tekmovale samo plavalke.

Giorgio Minsini | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je na spletni strani zapisala Fina, ta odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja pomeni, da bodo prvič v zgodovini v vseh disciplinah v vodnih športih v olimpijskem programu lahko nastopili tako ženske kot moški.

Komentarjev 1
  • Avatar Syn
    Syn 21:05 22.december 2022.

    Zdaj bojo uradno še toplovodarji nastopali ali kako? 🤢🤮

Sorodne novice