Šport > Moto športi
385 ogledov

"92, Lewis, 92. Spreminjaš zgodovino,"

Lewis Hamilton Epa
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke formule 1 v portugalskem Portimau.

Z 92. zmago v karieri se je Lewis Hamilton prebil na vrh lestvice najboljših vseh časov. Drugo mesto je tokrat osvojil njegov moštveni sotekmovalec Finec Valtteri Bottas, tretji pa je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Glavno vprašanje v formuli 1 ta konec tedna je bilo, ali bo Hamiltonu že na tej dirki uspelo zrušiti Schumacherjev rekord. V to, da ga bo popravil, ni dvomil nihče, saj je britanski zvezdnik z nizanjem zmag v zadnjih sezonah in letos najprej močno ogrozil številko, ki se je nekoč zdela nedotakljiva, potem pa je skok na vrh lestvice najboljših postal le še vprašanje časa.

Uspelo mu je v Portimau, na izjemno razgibanem dirkališču, ki prej še nikoli ni gostilo dirkalnikov formule 1, v koronski sezoni pa se je že takoj vpisalo v zgodovino.

Le v začetnem obdobju dirke je bilo videti, da bo morda imel nekaj več dela. Začetek je bil namreč boljši za Bottasa, ki se je prebil v vodstvo, Verstappen je trčil v Sergia Pereza, a ostal v ospredju, pred Hamiltona pa se je za kratek čas prebil še Carlos Sainz. A po šestem krogu, ko so se pnevmatike na Mercedesovih dirkalnikih ogrele na pravo temperaturo, sta oba dirkača brez težav spet prišla do vodstva, Verstappen se je prebil na tretje mesto, toda brez pravih možnosti za boj s prvima dvema.

Lewis Hamilton Dosežek Šport Hamilton izboljšal Schumacherjev rekord

Ko je bilo jasno, da bo zmagal eden od Mercedesov, pa je Hamilton stvari prevzel v svoje roke, se po 20 krogih brez težav prebil na prvo mesto in potem le še povečeval prednost. Pri Mercedesu so tudi nekoliko tvegali in zaradi grozečih črnih oblakov odlašali z vpoklicem vodilnega v bokse. Hamilton je mimogrede še za krog prehitel letos povsem razglašenega Ferrarijevega dirkača Sebastiana Vettla, ko pa je šel v 40. krogu po nove pnevmatike, je imel že tako veliko prednost, da bi mu lahko zmago preprečila le še kakšna tehnična okvara.

Na koncu si je Hamilton privozil kar 25 sekund naskoka, za prvo trojico pa sta se zvrstila še Monačan Charles Leclerc (Ferrari) in Francoz Pierre Gasly (Alpha Tauri), zadnji, ki je zaostal manj kot krog.

Lewis Hamilton | Avtor: Epa Epa

Po koncu dirke je Hamilton slavil pred boksi, kjer je čakal tudi njegov oče Anthony, ki je sinu za izjemen dosežek čestital z objemom. "Ogromno dolgujem ekipi, vsem tukaj in tudi tistim, ki delajo v tovarni. Privilegij je, da lahko delamo skupaj, nekoč sem lahko le sanjal o tem. Zdaj sem to dosegel, a trajalo bo še nekaj časa, da bom res razumel. Težko najdem besede," je bil prvi čustveni odziv Hamiltona.

Od sreče je žarel tudi vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff. "92, Lewis, 92. Spreminjaš zgodovino," so svojemu dirkaču po prečkanju cilje črte zavpili po radijski zvezi iz boksov. "Ko smo pred osmimi leti začeli projekt, nismo upali niti sanjati, da bomo dosegli rekord Michaela," je ob slavju dejal Wolff in dodal, da je Hamilton "najboljši dirkač vseh časov".

Hamilton pa je, potem ko je en rekord Schumacherju že prevzel, zdaj na dobri poti, da izenači naslednjega. Z osmo zmago v sezoni je namreč zelo odločno nakazal, da ga bo težko še kdo ujel v seštevku te sezone. Zdaj ima 77 točk naskoka pred Bottasom (256-179), še 17 več zaostaja Verstappen. In če bo leto 2020 tudi končal na vrhu, bo sedmič postal svetovni prvak, toliko naslovov pa ima tudi Schumacher.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Emilije Romanje v Imoli 1. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice