Šport > Moto športi
355 ogledov

Neizkušeni dirkač Toro Rossa izpustil kvalifikacije

1/8
Epa
Triindvajsetletni debitant je moral izpustiti kvalifikacije za VN Kitajske.

Debitant v formuli 1 Alexander Albon, ki je raztreščil svoj dirkalnik na tretjem prostem treningu v Šanghaju, je bil prisiljen izpustiti kvalifikacije za nedeljsko VN Kitajske, tretjo dirko letošnje sezone prvenstva F1.

Tajec je naredil napako pri izvozu iz zadnjega ovinka, zapeljal s steze in izgubil oblast nad dirkalnikom ter s približno 200 km/h trčil v steno. Od njegovega dirkalnika je ostalo bore malo.

Po radijski zvezi se je takoj opravičil svoji ekipi, ki ga je pred tem vprašala, kako je z njim. Zaradi nesreče so na dirkališču zaplapolale rdeče zastave, s tem pa se je trening tudi predčasno končal. 

alexander albon Formula 1 Šport Huda nesreča novinca

Ekipa je po pregledu dirkalnika odkrila precejšnjo poškodbo šasije, kar je pomenilo konec upanja za nastop v kvalifikacijah. Po aktualnih pravilih F1 moštva ne smejo na isti dan uporabiti rezervne šasije, četudi imajo dovolj časa za pripravo in namestitev.

Razen manjše nesreče v Melbournu je bila to Albotova prva napaka v njegovi debitantski sezoni. "Pravkar sem se pogovarjal z njim in vse je v najlepšem redu," je povedal šef ekipe Franz Tost. 

"V kvalikacijah ni mogel nastopiti, ker smo po pregledu ugotovili poškodbo okvirja. Vse to je del učnega procesa. Zjutraj je bil zelo hiter in tudi na tretjem treningu bi bil uvrščen med najboljših deset, a se je pripetila nesreča. To, da je hiter, je najpomembneje. Ve, zakaj je prišlo do nesreče. Jutri ga čaka dirka. Verjamem, da se bo znal osredotočiti na tisto, kar je pomembno, drugo pa bo moral odmisliti," je dodal Tost.

Ekipa bo za dirko pripravila rezervno šasijo z novim menjalnikom, za zdaj pa še ni jasno, kakšne so poškodbe Hondinega motorja. "Honda še preiskuje, kaj bomo lahko uporabili. Trenutno še ne vemo," je pristavil šef moštva.

Dirka za VN Kitajske bo 1000. dirka v zgodovini formule 1.

F1 Konec tedna Šport Formula 1 pred gigantskim jubilejem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.