Šport > Moto športi
5079 ogledov

Drama pri vrhu, trk drugega, tretjega in četrtega

Dani Pedrosa, trk twitter
Boj v elitnem motociklističnem razredu je zaznamoval trk trojice favoritov.

Na Veliki nagradi Španije v Jerezu je zmagal domači dirkač Marc Marquez. Ta je že vodil, ko so se za njim izločili njegovi največji konkurenti, v medsebojnem trku so dirko predčasno končali Ducatijeva motociklista Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso in Hondin Dani Pedrosa. 

Dovizioso je ob koncu ravnine želel prehiteti mošvenega kolega Lorenza, a sta bila oba ob vstopu v ovinek prehitra in ju je odneslo z idealne linije. Vse skupaj je želel izkoristiti Pedrosa, a se je njegovo prehitevanje po notranji strani končalo, ko se je na idealno linijo želel vrniti Lorenzo. Za oba je zmanjkalo prostora. Pedrosa je poletel po zraku, Lorenzo pa je zapeljal še na pot Doviziosu in s steze spravil še Italijana.

Marquez je kasneje mirno prišel do cilja, na stopničke pa sta se uvrstila še Francoz Johann Zarco in Andrea Iannone. Tesno za njim sta končala Danilo Petrucci (Pramac Dicati) in Valentino Rossi (Yamaha). Marquez je z novimi 25 točkami prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima 70 točk, Zarco je drugi z 58 točkami, tretji pa tokrat sedmouvrščeni Španec Maverick Vinales s 50 točkami. Iannone se je prebil na četrto in ima s 47 točkami eno več kot Dovizioso.

Start je sicer najbolje uspel Lorenzu, ki je iz druge vrste potegnil pred Pedroso in Zarcoja; Cal Crutchlow, najhitrejši v kvalifikacijah, je že takoj na začetku izgubil nekaj mest, nazadnje pa tudi on zaradi padca ni končal dirke.

Marquez se je v vodstvo prebil po slabi polovici dirke, počasi si je privozil nekaj prednosti, potem pa zamudil dramo, ki se je dogajala za njim. Njegovi zasledovalci so mu namreč močno olajšali delo sedem krogov pred koncem, ko so se izločili iz boja za najvišja mesta. Krivdo za trčenje bi težko pripisali samo enemu dirkaču. Tudi vodstvo dirke je po pregledu dogajanja ocenilo, da je šlo za dirkaško nesrečo, tako da ni bilo nobenih kazni za vpletene.

"Izkoristil sem priložnost. Kar nisem mogel verjeti, ko sem videl, da so trije pred menoj odstopili. Takrat sem začutil, da lahko pridem visoko, vesel sem, da sem znal izkoristiti priložnost," je bil s svojo predstavo zadovoljen Zarco.

"Super je, začetek ni bil ravno najboljši, ko sem bil v soboto le peti, ampak vedel sem, da lahko zmagam. Danes sem vozil pametno, uspelo mi je v pravem trenutku priti naprej in potem sem samo še nadzoroval potek dirke," je po zanj dobrem razpletu dejal Marquez in z nasmeškom pripomnil, da je bil trenutek strahu - ko je zapeljal na umazan del steze in moral loviti motor - seveda le del "showa".

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Francije v Le Mansu čez 14 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice