Šport > Moto športi
803 ogledov

Gajserju je uspelo, še četrtič je na vrhu sveta

Tim Gajser Profimedia
Tim Gajser je po letu premora znova postal svetovni prvak v motokrosu.

Slovenski dirkač Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Finskem predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka za leto 2022. Tokrat je sicer osvojil šesto mesto, kar pa je bilo dovolj, da je že potrdil letošnji naslov. Za Gajserja je to četrta lovorika v karieri v elitnem razredu MXGP po letih 2016, 2019 in 2020.

Gajser je bil v prvi vožnji šesti, v drugi pa sedmi. Skupno je tako na dirki za šesto mesto dobil 29 točk, za potrditev naslova že danes pa je v seštevku SP moral obdržati vsaj 100 točk naskoka pred tekmeci, kar mu je tudi uspelo, saj je Švicar Jeremy Seewer, danes drugi, v seštevku zdaj pri 104 točkah zaostanka.

V prvi vožnji je Gajser, po sobotnih kvalifikacijah je imel šesto izhodišče, začel na tretjem mestu, se prebil na drugo, a sta ga sredi vožnje prehitela Nizozemec Glenn Coldenhoff in Francoz Maxime Renaux. Gajserja je v zadnjih krogih preganjal Seewer in ga tudi prehitel, tik pred koncem pa je pred Slovenca prišel še Francoz Romain Febvre.

Takšen razplet je pomenil, da bi moral Gajser v drugi vožnji dobiti še 13 točk oziroma končati na osmem mestu, če bi bil Seewer prvi. A ne Švicar ne Slovenec nista začela najbolje, Gajser celo le na 14. mestu. Po sedmih krogih se je prebil na deveto, pozneje je bil sedmi. Takšen razplet je Gajserju omogočal predčasno slavje v sezoni, čeprav se je Seewer še prebil na drugo mesto.

Drugo vožnjo je sicer dobil Coldenhoff, ki je tudi zmagal skupno na dirki pred Seewerjem in Renauxom.

Gajser je po dirki slavil s svojo ekipo, njeni člani so si v boksih v zadnjem krogu že oblekli bele majice z napisom svetovni prvak 2022. "Neverjetno, že če osvojiš enega, je to izjemen dosežek, jaz sem zdaj pri petih. To je res nekaj izjemnega ... Priznam, da sem bil kar nervozen, moram pa se zahvaliti tudi vsem, ki so mi stali ob strani, vsem v ekipi, mojemu dekletu, prijateljem in vsem v domovini. Hvala!," je v prvi izjavi takoj po koncu dirke dejal Gajser in s številko pet seveda mislil skupno število naslovov prvaka, saj je bil pred selitvijo v najmočnejši razred leta 2015 že svetovni prvak razreda MX2.

V SP ima zdaj Gajser 674 točk, Seewer pa 570.

V razredu MX2 je dirko dobil Francoz Tom Vialle, drugi je bil Nizozemec Kay de Wolf, tretji pa Belgijec Jago Geerts. Slovenski dirkač Jan Pancar je osvojil 11. mesto, potem ko je bil 12. v prvi in deseti v drugi vožnji.

Do konca sezone sta le še dve dirki, naslednji teden v francoskem St. Jean d'Angelyju, zadnja bo nato 4. septembra v turškem Afyonkarahisarju.