Šport > Moto športi
1879 ogledov

Grosjean spregovoril o tem, kako je lezel iz ognja

Romain Grosjean Profimedia
Francoski dirkač je v intervjuju spregovoril o svoji nesreči.

"Takoj ko se je vozilo ustavilo, sem odprl oči in si odpel pas. Poskušal sem odstraniti volan, a ga ni bilo. To je bila težava manj. Nato pa sem skočil ven," je v intervjuju za Sky Sports sprva dejal dirkač formule 1, ki je v nedeljo trčil v zaščitno ogrado dirkališča v Sahirju s hitrostjo 250 km/h. Po trčenju se je dirkalnik zarinil pod kovinsko ograjo in se prelomil na pol, takoj pa so ga tudi zajeli plameni. Grosjean se je po 28 sekundah sam rešil iz ognjenih zubljev, dobil pa je le lažje opekline po rokah, zaradi katerih je nekaj dni ostal v bolnišnici.

"Trajalo je 28 sekund, a se je meni zdelo, da je minila minuta in pol. Odprl sem oči, si odpel pas in poskušal zlesti iz bolida. Začutil sem, da sem s čelado udaril v nekaj. Sedel sem nazaj in pomislil, da sem obrnjen narobe ali pa sem povsem blizu ograde. Rekel sem si, da bom počakal na pomoč. Pogledal sem na levo, pogledal sem na desno in opazil, da je vse oranžno. To pa je čudno. Ali je sončni zahod? Ne ni. Ali je svetloba od luči na dirkališču. Ne. Začel se je topiti tudi vezir. Oh, gre za ogenj, nimam časa čakati na pomoč. Znova sem se poskušal dvigniti, zdaj nekoliko bolj na desno, a ni šlo. Nato še ni šlo, ni delovalo. Sedel sem nazaj in začel preklinjati. Ne, ne smem končati na takšen način," je nadaljeval Romain Grosjean.

Romain Grosjean Radijske povezave Šport Tako so ob nesreči reagirali ostali vozniki: "Je ok? Recite mi, da je ok!" Odločale sekunde Šport "Grosjeanov vizir je bil stopljen"

"Pomislil sem na Nikija Laudo, na dirkača, ki je zame naredil največ v zgodovini formule 1. Ne smem končati kot Niki, to ne sme biti moj konec, to ne sme biti moja zadnja dirka. NE SME BITI MOJA ZADNJA DIRKA! Spet sem poizkusil in obtičal. Nato pride del, ki je manj zabaven. Morda to ni prava beseda, del, ki je najbolj strašljiv. Spet sem sedel. Vse moje mišice so se sprostile, bil sem pomirjen s sabo, pomislil sem, da sem mrtev. Kateri del bo zgorel prvi? Je to stopalo, roka, bo zelo bolelo? Bil je zelo čuden občutek. Ko prideš včasih blizu smrti, si prestrašen, zdaj pa je bila pred mano."

Romain Grosjean VN Bahrajna | Avtor: Epa Epa

"Poimenoval sem jo Benoit. Ne vprašajte me zakaj, preprosto sem ji moral dati ime. V tistem trenutku sem si nekoliko opomogel, moji možagani so poizkusili najti novo rešitev. Pomislil sem na svoje otroke in rekel, da danes ne smem umreti. Moram jih še videti. Znova sem poizkusin na levo, porinil glavo naprej in se zavrtel s telesom, a se je zdaj za stopalko zataknila moje stopalo. Moal sem se vrniti v vozilo, z vso močjo potegnil levo nogo, čevelj mi je odtrgalo z noge. NAto sem vse ponovil. Rama je šlo skozi. Ko se je to zgodilo, sem vedel, da bom preživel."

roman grosjean Spoznal zmoto Šport Grosjean nasprotoval sistemu, ki mu je rešil življenje: "Brez tega me ne bi bilo več" grosjean Neokusno Šport Ricciardo zgrožen nad vodstvom F1: "Zakaj je tega treba?"

"V ognju sem imel še obe roki, rokavici sta ponavadi rdeči, a sta bili zdaj črni in čutil sem bolečino. A sem se dvignil, nato sem skočil na ogrado in začutil, da me je Ian potegnil. Bil je izjemen občutek. Nekdo je z mano! Živ sem! Nato sem začutil nekaj na hrbtu. Pomislil sem, da še gorim, nato pa mi je Ian dejal naj sedem z glasom, ki ga uporabljaš pri nekomu, ki ima pretres. S..., govori mi normalno! Od tega trenutka je vedel, da sem v redu," je potek nesreče zaključil Grosjean.

Kmalu po nesreči se je slišal z ženo. "Komarček, ženo kličem komarček, tu sem. Eksplodirala je v smehu in hkrati jokala. Bila je z mojim očetom in otroki. Trajalo je pet sekund, a vedela je, da sem živ."

Francoz je sicer dejal, da ne želi, da bi bile podobe gorečega dirkalnika in nato njegovih povitih prstov v bolniški postelji zadnje dejanje njegove kariere v formuli 1. V ekipi Haas namreč z njim niso podaljšali pogodbe, kar pomeni, da za zdaj še nima sedeža v karavani formule 1 za sezono 2021.

"Ne želim končati kariere s temi slikami. A vseeno, dirka bi bila zame pomembna, ni pa tako pomembna kot moje življenje," je še dodal Grosjean. Zadnjo besedo pri tem, ali bo lahko letos še nastopil, bodo imeli zdravniki. Grosjean sicer dobro okreva po poškodbi rok, ki jih je dobil v gorečem dirkalniku, a ne želi tvegati zmanjšane gibljivosti palca in kazalca leve roke, če bi se prehitro vrnil za volan.

Nato je v šali še dodal, da bo, če ne bo mogel dirkati naslednji konec tedna, poklical vse ekipe formule 1 in jih prosil, da mu omogočijo kakšno posebno testiranje januarja naslednje leto.

Romain Grosjean | Avtor: Profimedia Profimedia

Na drugi dirki v Bahrajnu ta konec tedna ga bo zamenjal testni voznik v ekipi Haas Brazilec Pietro Fittipaldi, vnuk dvakratnega svetovnega prvaka iz sedemdesetih Emersona Fittipaldija.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice