Šport > Moto športi
342 ogledov

Hamilton nekaj ovinkov prvak, Finec slavil po petih letih in pol

Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen Epa
Odločitev o svetovnem prvaku bo najverjetneje padla na naslednji dirki.

Na dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Austinu je zmagal Ferrarijev finski dirkač Kimi Räikkönen, ki je tako prekinil kar 113 dirk dolgo zmagovalno sušo, nazadnje je na najvišjo stopničko stopil leta 2013. Räikkönen se po koncu sezone poslavlja od Ferrarija in se seli v Sauber. 

Vodilni v svetovnem prvenstvu Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je bil tokrat tretji, tako da si še ni zagotovil naslova prvaka, saj ga teoretično lahko še ujame danes četrti Sebastian Vettel. Za tak razplet bi moral Britanec danes nemškega tekmeca v Ferrariju ugnati za osem točk, a je bil Ferrarijev voznik na dirki tik za njim na četrtem mestu in je odločitev o prvaku preložil vsaj na naslednjo dirko čez teden dni v Mehiki.

Slabe tri kroge pred koncem dirke je sicer Hamiltonu še dobro kazalo. Britanec, ki je na startu izgubil prvo mesto, prehitel ga je v kvalifikacijah drugi Räikkönen, je v zaključku dirke napadel drugega Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull), se nekaj ovinkov vozil vzporedno z njim, nato pa ob dobrem položaju zapeljal na bolj umazan del asflta, kjer ga je malce zaneslo s steze in moral je odnehati. Takrat je bil Vettel še peti, kar bi Britancu ob preboju na drugo pozicijo še zadoščalo za uspeh, kasneje pa je Nemec prehitel še Hamiltonovega moštvenega kolega Valtterija Bottasa. Verstappen je do drugega mesta sicer prišel z 18. startnega položaja.

Skupno ima zdaj Hamilton 70 točk prednosti, do konca sezone pa so le še tri dirke, tako da so možnosti Vettla bolj teoretične kot praktične.

Pred današnjo dirko je bilo glavno vprašanje tako le eno - ali bo Hamilton že v Austinu postal svetovni prvak za sezono 2018, kar bi bil zanj peti naslov v karieri. Odgovor je ne, toda zdaj mu res lahko le še neverjeten scenarij prepreči zmagoslavje. V zadnjih treh dirkah sezone namreč potrebuje le še pet točk, če bi Vettel dobil vse tri (Mehika, Brazilija, Abu Dabi), tako da se zdi najverjetnejši scenarij, da bo Britanec pač prvak že čez en teden v Mehiki. S petim naslovom bi se na večni lestvici izenačil z Argentincem Juanom Manuelom Fangiem, le Michael Schumacher je za zdaj s sedmimi naslovi še boljši.

Vsaj v Austinu pa je dnevno dozo slave dobil ledeni Finec. Mož, ki je dolga leta ščitil hrbte svojih sotekmovalcev, predvsem pri Ferrariju, je pred koncem te sezone izvedel, da v Maranellu nanj ne računajo več. Zdelo se je, da tudi zmage v rdečem dirkalniku zanj ne bo več, toda dobil jo je tam, kjer jo je najmanj pričakoval. Na eni do zadnjih preizkušenj sezone, sredi boja za naslov prvaka med moštvenim sotekmovalcem in tekmecem iz Mercedesa, kjer verjetno tudi moštveni ukazi ne bi bili nič nenavadnega.

A razpletlo se je tako, da ukazi danes niso bili potrebni oziroma jih niti ne bi mogli izvesti. Vettel namreč ni imel ne najboljšega dne ne najboljšega konca tedna in je bil daleč od Räikkönena, je pa na koncu - kljub temu, da je začel s petega mesta zaradi treh mest kazni po napaki zaradi prehitre vožnje na prostih treningih in kljub temu, da se je v uvodnih krogih dirke zaletel in zavrtel ter se nato prebijal iz ozadja, še prišel do četrtega mesta, le enega nižje kot Hamilton, ter tako vsaj še za en teden ohranil upe na naslov.

Räikkönen je danes dosegel prvo zmago po Melbournu leta 2013. "No, končno. Zanesljivo je lepše biti na vrhu kot pa vedno na drugem mestu. A to zdaj niti ni preveč pomembno. Je pa lepo, da sem spet prvi," je uspeh precej hladnokrvno pospremil Finec, ki je na zmago v formuli 1 čakal natančno 2044 dni. Po slavnostni razglasitvi je bilo tudi zanimivo spremljati oba današnja junaka. Finec je tako le vprašal Britanca: "Si zdaj že prvak?", dogovor pa je bil povsem kratek: "Ne" ...

"Lahko samo čestitam Kimiju, odlično je opravil svoje delo," je dirko sicer ocenil Hamilton. V taktičnih manevrih vodilnih ekip pri postankih so se bolje odrezali pri Ferrariju, Hamilton je v zadnjih krogih sicer začel loviti Verstappna in vodilnega Finca, po napaki moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa pa je nato slednji četrto mesto moral prepustiti Vettlu. Ker Hamiltonu v tem primeru do naslova ne bi pomagalo niti drugo mesto, je na koncu opustil boj s Verstappnom in se zadovoljil s tretjo stopničko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice