Šport > Moto športi
1254 ogledov

Pred Marquezom le še Rossi in Agostini

Marc Marquez Epa
Španec Marc Marquez je še sedmič skupno in petič v razredu MotoGP postal svetovni motociklistični prvak.

Voznik Honde je namreč zmagal na domači dirki njegove ekipe v Motegiju, potem ko je njegov konkurent Italijan Andrea Dovizioso dva kroga pred koncem padel. Drugo mesto je osvojil Britanec Cal Crutchlow (LCR Honda), tretje pa Španec Alex Rins (Suzuki).

Petindvajsetletni Marc Marquez je naslov osvojil tri dirke pred koncem, s petim skupnim zmagoslavjem se je v razredu Moto GP izenačil z Avstralcem Mickom Doohanom, Italijan Valentino Rossi jih ima sedem, največ med vsemi aktivnimi tekmovalci, še enega več ima njegov rojak Giacomo Agostini.

Marquez je dirko, na kateri zaradi poškodbe ni bili Jorgeja Lorenza, začel s šestega položaja. Tradicija mu ni bila najbolj naklonjena, če na startu ni bil med tremi najboljšimi, je doslej le trikrat zmagal. A tega španski šampion zagotovo ni imel v mislih, že na startu se je prebil na tretje mesto, kmalu tudi na drugo. Tri kroge pred koncem je prehitel vodilnega Doviziosa, mu s tem naprtil psihološki pritisk, ki ga ni zdržal, padel je in izgubil vse teoretične možnosti, da tekmeca v razvrstitvi svetovnega prvenstva prehiti.

"Super je, da sem izkoristil že prvo priložnost za osvojitev naslova. Za nas to ni najboljša steza, kar so pokazale tudi kvalifikacije, a danes mi je šlo od začetka do konca vse od rok. Z Andreo sva odlično dirkala, a začutil sem, da imam nekaj več kot on. Odločil sem se, da tokrat ne bom čakal na zadnji krog, da ga bom napadel že prej. Prehitel sem ga in prišel do velike zmage. Tudi Dovizioso bi si zaslužil, da bi bil z nami na stopničkah, na žalost ga ni, zato so lahko bolj zadovoljni moji šefi, s katerimi že lahko proslavimo naslov," so bile prve besede Marqueza, ki je z osmo letošnjo zmago svetovni prvak postal tretjič zaporedoma in petič v zadnjih šestih letih.

Francoz Johann Zarco je napako storil že na startu, z njo zapravil možnosti za odmevnejši rezultat, zato pa je dobro startal Rossi, ki se je z devetega prebil na četrto mesto. A preboja naprej ni nadaljeval, kmalu ga je prehitel Andrea Iannone, ki je nekaj časa vozil na četrtem mestu, napad na stopničke pa mu je preprečil padec. Odstope Doviziosa, Iannoneja in še prej tretjega najhitrejšega v kvalifikacijah Jacka Millerja je najbolj izkoristil Rins, ki se je tretjič v sezoni prebil na stopničke. Rossi je osvojil četrto, Alvaro Bautista peto, Zarco šesto, Maverick Vinales sedmo in Dani Pedrosa osmo mesto.

V razredu Moto2 je zmagal Francoz Fabio Quartararo, drugi je bil Italijan Francesco Bagnaia, ki vodi v skupnem seštevku, tretje mesto pa je zasedel še en Italijan Lorenzo Baldassari. Bagnaia ima na čelu prvenstva 35 točk prednosti pred Portugalcem Miguelom Oliveiro, ki je bil tokrat četrti.

V najšibkejšem razredu se je po napetem boju do ciljne črte zmage veselil Marco Bezzechi, z novimi 25 točkami se je v skupnem seštevku le na točko približal Špancu Jorgeju Martinu, ki je tokrat padel in odstopil.

Naslednja dirka motociklističnega SP bo v nedeljo, 28. oktobra, ko bo na Philip Island VN Avstralije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice