Šport > Moto športi
730 ogledov

Massa razmišlja o tožbi, ki bi Hamiltona lahko stala naslova prvaka

Hamilton Massa Profimedia
Felipe Massa resno razmišlja o tem, da bi na sodišču izpodbijal razplet sezone 2008, v kateri se je naslova prvaka veselil Lewis Hamilton.

Nekdanji dirkač formule 1 Felipe Massa se s pravniki strokovnjaki posvetuje glede vložitve tožbe, s katero bi poskušal na sodišču doseči razveljavitev končnega razpleta sezone 2008, v kateri je Lewis Hamilton, tedaj dirkač McLarna, osvojil prvega od skupno sedmih naslovov svetovnega prvaka.

Nekdanji šef tekmovanja Bernie Ecclestone je v enem od nedavnih intervjujev obelodanil vse okoliščine škandala Crashgate in razkril, da bi morala s takratnim šefom Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Maxom Mosleyjem razveljaviti dirko v Singapurju, a tega nista storila, ker sta želela formulo 1 obvarovati škandala. 

Lewis Hamilton Črn madež za Fio Šport "Formulo 1 smo obvarovali škandala, sicer Hamilton ne bi bil prvak"

Z razveljavitvijo dirke, na kateri je Renault na nedovoljen način zrežiral zmago Fernanda Alonsa, bi Hamilton izgubil ključne točke v boju za naslov, ki bi tem primeru pripadel Massi, tedaj vozniku Ferrarija. Ecclestone je v omenjenem intervjuju izrazil obžalovanje nad takratno odločitvijo in poudaril, da bi danes ravnal drugače.

Sport 05.05.11, felipe massa, brazilski dirkac, foto: epa | Avtor: EPA EPA
Razkritje je močno razburilo brazilskega dirkača, ki zdaj tehta svoje možnosti. "Pravilo pravi, da prvenstva po tem, ko dirkač enkrat prejme pokal za naslov prvaka, ni več mogoče razveljaviti, četudi bi šlo za dokazljivo krajo. Ferrarijevi odvetniki so mi takrat povedali za to pravilo. Tudi drugi pravniki so trdili enako, zato je logično, da sem zaupal njihovi presoji. Potem pa nam 15 let kasneje nekdanji šef tekmovanja razkrije, da sta s predsednikom Fie vse to vedela že leta 2008, vendar sta molčala, ker nista želela škodovati formuli 1. Zelo me žalosti spoznanje, da bi dirko morali razveljaviti, jaz pa bi s tem osvojil naslov prvaka. Jaz sem največ izgubil s to odločitvijo," je poudaril Massa.

Brazilec se dobro zaveda, da so možnosti za odvzem naslova Hamiltonu minimalne, vendar ga to ne bo odvrnilo od boja za pravico.

"Obstajajo določena pravila. V nekaterih primerih se tovrstnih primerov ne da rešiti, toda mi bomo vseeno skrbno preučili našo situacijo in vse zakone. Ne zanima me denar, samo pravica. Če sem bil oškodovan, potem je pravici treba zadostiti. Pravično bi bilo, če bi tisto dirko razveljavili," meni 41-letnik.

Massa je v formuli 1 tekmoval v letih 2002 in 2004 do 2017. V tem času je dirkal za Sauber, Ferrari in Williams. Zabeležil le 11 zmag, 41 stopničk, 16 najboljših startnih položajev in 15 najhitrejših krogov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice