Šport > Moto športi
226 ogledov

Na žalosten dan nov naslov za Red Bull

Max Verstappen Profimedia
Verstapen zmagovalec Austina, Red Bullu še konstruktorska krona.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v ameriškem Austinu. Drugi je bil Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa Monačan Charles Leclerc (Ferrari). Red Bull je dokončno potrdil še konstruktorski naslov za sezono 2022.

Za Red Bull je to peti konstruktorski naslov, potem ko je slavil štirikrat med letoma 2010 in 2013, pozneje pa je vajeti prevzel Mercedes in nanizal osem lovorik.

Dogajanje v Austinu je močno zaznamovala smrt avstrijskega milijarderja Dietricha Mateschitza, ustanovitelja dveh ekip formule 1. Tudi Red Bull je njegov projekt in Verstappen je v čustvenem nagovoru pred dirko poudaril, da brez njega sam nikoli ne bi dosegel takšnih uspehov.

Dietrich Mateschitz Pred dirko Šport Črn dan za Red Bull, umrl Dietrich Mateschitz

Povsem odprt je še boj za drugo mesto v seštevku letošnjega SP, saj je Leclerc v seštevku prehitel drugega Red Bullovega voznika, Mehičana Sergia Pereza, ki je bil v Austinu četrti, a je razlika med obema zelo majhna.

Ferarijev dirkač Carlos Sainz je najboljši startni položaj zapravil že v prvem zavoju, a ne po svoji krivdi. Na startu ga je prehitel Verstappen, na zaviranju pa je vanj od zadaj priletel George Russell in ga spravil s steze, Španec pa je nato le še počasi zapeljal v bokse in končal dirko.

Dogajanje je popestrilo še dvakratno posredovanje varnostnega avtomobila. Še posebej ob drugem v 22. krogu je bilo zelo dinamično, saj je veteran Fernando Alonso prehiteval Lanca Strolla, ko je slednji nenadoma zapeljal vanj. Španec se je s svojim dirkalnikom povzpel na Kanadčanovega, potem pa nekaj deset metrov letel po zraku. Na srečo je po pristanku ostal na kolesih in zdrsnil ob zaščitnem zidu, tudi Stroll pa se je varno ustavil.

Vse skupaj je zgostilo vrstni red pri vrhu in poskrbelo tudi za nekaj taktičnih postankov. A nič ni pomagalo Verstappnu, ki je do tedaj vodil, ko je v 36. krogu prišel na drugi obisk v bokse. Njegovi mehaniki so delo opravili slabo, pri eni od pnevmatik izgubili več kot deset sekund in Nizozemec se je na stezo vrnil šele na četrtem mestu.

Max Verstappen | Avtor: Epa Epa

Sledilo je nekaj krogov tesnih bojev z Leclercom, a je potem svetovni prvak prišel naprej, v ospredju pa je bil nekaj krogov v vodstvu celo poslavljajoči se nekdanji svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel.

Toda ko je Nemec odšel na drugi postanek, se je v vodstvu znašel Hamilton. Britancu se je tako ponudila priložnost za tako želeno zmago, ki je letos še ni dosegel, toda do konca je bilo še dolgih 15 krogov, za njim pa se je kmalu pojavil Verstappen.

Prevlada Red Bulla v sezoni je še enkrat prišla do izraza šest krogov pred koncem, ko je Verstappen ujel in potem dokaj gladko tudi prehitel Britanca ter se odpeljal novi zmagi naproti.

"Vse je bilo dobro, potem je prišel tisti postanek. A nisem se predal, dal sem vse od sebe. Za nas je danes štela le zmaga. Želeli smo konstruktorski naslov potrditi v pravem slogu," je po uspehu dejal Verstappen. To je bila zanj 13. zmaga v sezoni, s katero je po številu uspehov v eni sezoni ujel Michaela Schumacherja (2004) in Vettla (2013).

"Hvala navijačem, res so izjemni. Pa tudi moji ekipi, zmanjšali smo zaostanek, bili smo povsem blizu. Izjemno je bilo, ko sem bil v vodstvu, skušal sem se boriti, a ni šlo," a je po dirki dejal Hamilton.

Do konca sezone so še tri dirke, naslednja bo že prihodnji konec tedna v Mehiki.

* Izidi (56 krogov, 308,405 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       1:42:11,687
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           + 5,023
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)             7,501
 4. Sergio Perez (Meh/Red Bull)               8,293
 5. George Russell (VBr/Mercedes)            44,815
 6. Lando Norris (VBr/McLaren-Mercedes)      53,785
 7. Fernando Alonso (Špa/Alpine-Renault)     55,078
 8. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin)    1:05,354
 9. Kevin Magnussen (Dan/Haas-Ferrari)     1:05,834
10. Yuki Tsunoda (Jap/AlphaTauri)          1:10,919
...

* SP skupno:
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)   391
---------------------------------------
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)   267
 3. Sergio Perez (Meh/Red Bull)     265
 4. George Russell (VBr/Mercedes)   218
 5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)      202
 6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)   198
 7. Lando Norris (VBr/McLaren)      109
 8. Esteban Ocon (Fra/Alpine)        78
 9. Fernando Alonso (Špa/Alpine)     71
10. Valtteri Bottas (Fin/Alfa Romeo) 46
...

- konstruktorji:
 1. Red Bull                  656
-------------------------------
 2. Ferrari 	              469
 3. Mercedes 	              416
 4. Alpine  	              149
 5. McLaren  	              138
 6. Alfa Romeo  	       52
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.