Šport > Moto športi
15 ogledov

Nov motor, a Rossi še vedno slab!

Valentino Rossi Ducati 2011 Assen Reuters
Valentino Rossi (Ducati) tudi s šasijo za sezono 2012 ni nič boljši. Kvalifikacije za TT Nizozemske je v Assnu končal na 11. mestu in za najhitrejšim Marcom Simoncellijem (Honda) zaostal skoraj dve sekundi. Z drugim mestom je navdušil Ben Spies (Yamaha).

Motociklistična sezona se nadaljuje v Assnu, kjer bo t. i. Turistična trofeja Nizozemske (in ne Velika nagrada). Ta je že tradicionalno v soboto, tako da so ta petek odpeljali kvalifikacije. Pole position si je drugič v karieri zagotovil Italijan Marco Simoncelli (Gresini Honda) in tako še enkrat več dokazal, kako hiter je. Zdaj mora le še dokončati dirko, kar pa je zanj skorajda misija nemogoče. Z drugim mestom je navdušil Američan Ben Spies (Fiat Yamaha), ki je zaostal za vsega devet tisočink. Za njima bosta sedmo preizkušnjo sezone 2011 začela najboljša dirkača leta: vodilni v skupnem seštevku Avstralec Casey Stoner (Repsol Honda) in z 18 točkami zaostanka drugouvrščeni branilec naslova Španec Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha).

Britanec Cal Cruthclow (Yamaha Tech 3) je dober teden po operaciji na zlomljeni ključnici sedel na motocikel in dosegel šesti kvalifikacijski rezultat. Novo razočaranje pa je sebi in svojim navijačem pripravil večkratni svetovni prvak Italijan Valentino Rossi (Ducati), ki je kljub novi šasiji motocikla končal na 11. mestu in za najhitrejšim zaostal skoraj dve sekundi. Zopet je bil tudi za ekipnim kolegom Američanom Nickyjem Haydnom.

Rossi se nadaja boljšega rezultata

Kvalifikacije so minile na suhi stezi, za čas dirke je možen dež. Na suhem bo favorit Stoner, na mokrem je vse možno. Avstralec vikenda sicer ni začel najbolje: na petkovem jutranjem treningu je padel. Na tleh pa sta se znašla še njegova ekipa kolega: Andrea Dovizioso in Hiroši Aojama, ki ta konec tedna menja poškodovanega Danija Pedroso. Dovi si je pri padcu zlomil kost v stopalu, a vseeno nastopil na kvalifikacijah in bil peti.

Zanimivo bo spremljati Rossija, ki je na prejšni dirki v Silverstonu sicer osvojil solidno šesto mesto, a za zmagovalcem Stonerjem zaostal več kot minuto. Ker Ducati nikakor ni dovolj konkurenčen, je italijansko moštvo predčasno na dirke pripeljalo šasijo za sezono 2012. "Na GP12 sem se od prvega testa počutil zelo dobro. Dvakrat sem ga preizkusil v Jerezu in enkrat v Mugellu, tako da bomo šele na kvalifikacijah videli, kako dober je v primerjavi s konkurenco. Vemo, da bo Honda še naprej težko premagljiva, a nov motocikel nam vendarle daje nekaj upanja," je pred treningi v Assnu razlagal Rossi. Zdaj je jasno, da ni kaj prida boljši.

V najšibkejšem razredu (125 ccm) je pole position osvojil varovanec Paris Hilton, Maverick Viñales (Aprilia). Vodilni v seštevku Nicolas Terol (Aprila) bo startal z osmega mesta.

TT Nizozemske, Assen, kvalifikacije (startna mesta):

1. Marco Simoncelli (Gresini Honda) 1:34,817
2. Ben Spies (Fiat Yamaha) +0,009
3. Casey Stoner (Repsol Honda) +0,290
4. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +0,425
5. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +0,546
6. Cal Cruthclow (Yamaha Tech 3) +0,611
7. Karel Abraham (Cardion Ducati) +1,024
8. Colin Edwards (Yamaha Tech 3) +1,100
...
11. Valentino Rossi (Ducati) +1,846

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.